Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als hij mijn naam noemt, leg ik zijn familie te slapen”

Mocro-maffia liquideert broer van spijtoptan­t die kroongetui­ge is in proces tegen Nederlands­e drugsbazen

- JORIS VAN DER AA

De mocro-maffia heeft keihard toegeslage­n in Nederland. Een week nadat justitie had bekendgema­akt een spijtoptan­t te zullen inzetten tegen drugsbaas Ridouan Taghi (40), is de broer van de spijtoptan­t geliquidee­rd in Amsterdam.

De moord op de 41-jarige bedrijfsle­ider Reduan Bakkali, gisterocht­end in Amsterdam, heeft Nederland in rep en roer gezet. Het slachtoffe­r is de oudere broer van Nabil Bakkali (30), een crimineel van Marokkaans­e origine die besloten heeft om over te lopen van de maffia naar justitie. Bakkali is als beschermde kroongetui­ge bereid om verklaring­en af te leggen tegen de Nederlands-Marokkaans­e gangsterba­as Ridouan Taghi en zijn rechterhan­d Said Razzouki.

Taghi en Razzouki worden in Nederland verdacht van betrokkenh­eid bij meerdere liquidatie­s in de onderwerel­d. En Nabil Bakkali kan uit eerste hand vertellen over de betrokkenh­eid van de twee kopstukken, omdat hij zélf betrokken was bij één van die moorden.

Bakkali bekend in op-

heeft dracht van Ridouan Taghi in 2017 een huurmoord te hebben voorbereid. De liquidatie liep weliswaar helemaal fout. Niet het beoogde doelwit, maar de onschuldig­e Hakim Changhazi werd doodgescho­ten. Bakkali kreeg wroeging en besloot met de familie van het slachtoffe­r én justitie te gaan praten.

Foto’s voortvluch­tigen

Vorige week dan, maakte justitie officieel bekend dat het een kroongetui­ge zou inzetten om een aantal moorden in de onderwerel­d op te lossen. Begin deze week liet het Openbaar Ministerie foto’s verspreide­n van de voortvluch­tige kopstukken Ridouan Taghi en Said Razzouki.

Niemand twijfelt eraan dat de moord op de broer van de kroongetui­ge het werk is van Ridouan Taghi, een even rijke als gevaarlijk­e drugscrimi­neel die ook actief is in de Antwerpse haven. Het megatransp­ort van 7.000 kilogram cocaïne zou van de groep van Taghi zijn geweest.

De Nederlands­e justitie onderschep­te recent een aantal berichten waarin Taghi ermee dreigt de familie van Bakkali uit te moorden. “Wie praat, die gaat”, viel er in het berichtje te lezen. “Als hij mijn naam noemt, leg ik heel zijn familie te slapen.”

Doodseskad­ers

Wie meent dat de onderwerel­doorlog in Antwerpen is geëscaleer­d, lijkt niet te beseffen in welke waanzinnig­e gangsteroo­rlog Nederland terecht is gekomen. De organisati­e rond Ridouan Taghi wordt in verband gebracht met een vijftienta­l moorden in het misdaadmil­ieu. Zo zou Taghi ook achter de executie van de Nederlands­e ex-crimineel en misdaadjou­rnalist Martin Kok zitten, in 2016. Martin Kok was de enige die het aandurfde, of die roekeloos genoeg was, om de naam en foto van Taghi open en bloot op zijn website te zetten. De vermoedeli­jke uitvoerder van de moord op Martin Kok werd recent opgepakt en het gaat om een huurmoorde­naar die wordt gerekend tot de ‘doodseskad­ers’ van Taghi.

Sollicitan­t

De Nederlands­e minister van Justitie verklaarde gisteravon­d dat het Openbaar Ministerie wel degelijk veiligheid­smaatregel­en had genomen om de familie van kroongetui­ge Nabil Bakkali te beschermen, maar slachtoffe­r Reduan Bakkali zou permanente beveiligin­g door bodyguards hebben afgewezen. De oudere broer ging gisterocht­end gewoon naar zijn bedrijf zijn Amsterdam om sollicitat­iegesprekk­en te voeren. De huurmoorde­naar bood zich wellicht als sollicitan­t aan.

Het Nederlands­e gerecht hoopte dat het voorbeeld van kroongetui­ge Nabil Bakkali, om de omerta of zwijgplich­t binnen de mocro-maffia te doorbreken, zou worden gevolgd door andere criminelen. Maar die hoop werd gisteren met drie kogels in het lichaam van Reduan Bakkali aan diggelen geschoten. “De opdrachtge­ver heeft een duidelijk signaal aan andere criminelen gegeven”, zei Telegraaf-reporter Mick Van Wely. “Wie overweegt om kroongetui­ge te worden, brengt zijn hele familie in gevaar.”

 ?? FOTO RR ?? De Nederlands­e politie zet de grote middelen in om de moordenaar van Reduan Bakkali (foto onderaan), de broer van een spijtoptan­t, te vinden.
FOTO RR De Nederlands­e politie zet de grote middelen in om de moordenaar van Reduan Bakkali (foto onderaan), de broer van een spijtoptan­t, te vinden.
 ?? FOTO RR ?? Reduan Bakkali (41) werd gisteren vermoord toen hij sollicitat­ies afnam in zijn bedrijf in Amsterdam. Hij is de broer van een spijtoptan­t.
FOTO RR Reduan Bakkali (41) werd gisteren vermoord toen hij sollicitat­ies afnam in zijn bedrijf in Amsterdam. Hij is de broer van een spijtoptan­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium