Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alleen Teo zal bepalen of Anderlecht nog meedoet voor de titel”

Vier analisten zien slechts één obstakel voor Club Brugge

- FRANK BUYSE

Vanavond start in Luik PO1. Hoezo, gaan zitten voor die altijd sensatione­le beslissend­e tien speeldagen? “AA Gent springt nog over Charleroi, voorts verandert er niets”, geloven Jan Ceulemans, Eddy Snelders, Geert De Vlieger en Eric Van Meir. Club Brugge kampioen dus, zo simpel zou het deze keer zijn. Hoewel: als Teo blijft

scoren en als blauw-zwart een slechte start neemt, worden die play-offs na drie speeldagen alweer adembeneme­nd. Dan toch fasten seatbelts voor de ongezouten

mening van vier analisten/ex-internatio­nals over de top 6.

CLUB BRUGGE (34 PUNTEN) Die zijn simpel de beste

De Vlieger: “Met 24 op 30 is Club Brugge kampioen.”

Snelders: “Thuis laten ze nauwelijks iets liggen, maar op verplaatsi­ng pakken ze wel veel goals. In hun defensieve organisati­e zijn ze nog steeds kwetsbaar. Wat denk jij van Vermeer, Geert?”

De Vlieger: “In het begin miste hij duidelijk matchritme, maar hij is toch de beste keeper die ze hebben. Dat hij intussen de vijfde is, heeft maar één reden: ze hadden Horvath verkeerd ingeschat.”

Snelders: “En toch geeft Vermeer mij geen vaste indruk. Ik zal niet schrikken als er nog eens wat gebeurt. Maar wie moesten ze dan nemen? Kaminski, Van Crombrugge… werden genoemd. Ook om de drie weken in de fout, hoor. Roef: idem. Zijn beste match was op KV Mechelen. Dat had hij juist niet mogen doen!” (schatert)

Van Meir: “Te veel tegengoals is hun enige probleem. Al merk ik toch dat de tegenstand­ers nu weten hoe ze Club moeten aanpakken. De achterlijn loslaten en druk op het middenveld. Ze hebben in de reguliere competitie 20 goals meer gemaakt dan de rest, dan ben je de beste ploeg.”

Snelders: “Club beslist gewoon zelf of het kampioen wordt. Als ze het niveau halen van voor de winterstop, voorzie ik geen enkel probleem. Heel veel respect voor Ivan Leko. Wegen het voetbal van Club en omdat hij keuzes durfde te maken. Ik zie Refaelov niet meer terugkeren. Ik zou niet weten op welke positie.”

Ceulemans: “Vanaken speelde nooit be- ter. En Mechele was afgeschrev­en, hè.”

Van Meir: “En Dennis eruitgehaa­ld, Vossen op de bank, van Limbombe, die in het begin van het seizoen zelfs de selectie niet haalde, een internatio­nal gemaakt…”

Ceulemans: “Het wordt moeilijk voor Vossen, denk ik. Eén bemerking: Leko heeft vier spitsen met wie hij switchte. Aanvankeli­jk oké, maar daarna toch met minder succes. Ik begrijp waarom: een

spits moet meer dan een ander vertrouwen krijgen.”

De Vlieger: “Leko heeft ook nog de keuze tussen Nakamba en Clasie. Zeker in PO1 kan Leko voor elke match de beste keuze maken. Ik moet zeggen dat Leko mij aangenaam heeft verrast. Chapeau! Als jonge trainer Michel Preud’homme opvolgen, die het maximale er had uitgehaald, begin er maar aan.”

ANDERLECHT(28 PUNTEN) Die pruttelen al het hele seizoen

Van Meir: “Ik heb ondanks die laatste negen op negen nog niets gezien van Anderlecht waarvan ik zeg: ze kunnen Club nog inlopen.”

Ceulemans: “Alles hangt af van Teodorczyk. Alleen hij zal bepalen of Anderlecht nog meedoet. Hij raakte zes maanden geen bal, maar scoort nu plots weer van alle kanten. Als dat blijft duren…”

Snelders: “Ik twijfel daar toch aan. (grinnikt) Marc Coucke mag er nog eens mee babbelen, dat had en heeft er niets mee te maken.”

Van Meir: “Hij blijft een mysterie. Ik geloof niet in Teo, maar wat als hij uitvalt? Ganvoula?”

Ceulemans: “Die mocht niet eens meedoen bij KV Mechelen, daar gaan we toch niet over discussiër­en? Neen, ze hebben niemand anders dan Teo die een goal kan maken.”

Snelders: “Markovic is een groot vraagteken, die speelt al jaren te weinig. En Dendoncker die er normaal ook een stuk of vijf maakt en met zijn loopvermog­en en diepgang veel meer een middenveld­er is, moet tegen zijn goesting achterin staan. Zijn rendement had 50, 60 procent hoger gekund. Kums: 0 goals. Trebel: 1 goal. Hanni: 8 goals, maar weg onder druk van de supporters. Dat vind ik onbegrijpe­lijk.”

De Vlieger: “Tekenend voor het troebele seizoen van Anderlecht.”

Van Meir: “Dendoncker, Kums… veel spelers van Anderlecht halen hun niveau niet

meer. Vanhaezebr­ouck wil de ploeg omvormen naar zijn systeem, maar dat lukt niet zo snel.” De Vlieger: “Het is aan een trainer om het niveau van zijn spelers op te tillen. En mee te krijgen in zijn verhaal. Het Kevin De Bruyne-verhaal bij Manchester City. Bij Kortrijk en Gent slaagde Vanhaezebr­ouck er wel in het beste uit de spelers te halen. Daar maakte hij van zesjes en zeventjes achtjes en negentjes.” Ceulemans: “Geert, Kums weet toch precies wat Vanhaezebr­ouck wil? Maar ik heb nog maar heel weinig goede matchen van hem gezien.” Snelders: “Anderlecht moet niet wijzen naar de overname. De ploeg pruttelde al daarvoor. En wintertran­sfers geven bijna nooit meteen een meerwaarde. Al doet Saief het aardig. Morioka heeft nog een aanpassing­speriode nodig. Anderlecht is Waasland-Beveren niet. Minder ruimte, andere spelers die de bal opeisen.” Van Meir: “Er waren ook wel veel blessures: Kara, Nadjar, nu weer Appiah.” Ceulemans: “Dat Hein dan Deschacht naar de B-kern verwijst, daar kan ik niet bij. Ze kunnen hem nog goed gebruiken.” Snelders: “Een onwaarschi­jnlijke blunder van Vanhaezebr­ouck.” Van Meir: “In één woord: pijnlijk. Fin de carrière.”

CHARLEROI (26 PUNTEN) Die zijn uitgeknepe­n

De Vlieger: “Charleroi speelde een superseizo­en, maar het beste is eraf. Alles is uitgeknepe­n. Die gaan niet veel punten pakken. Ik zie zelfs geen rol van ambetanter­ik voor hen.”

Van Meir: “Ze gaan wel punten pakken. Want iedereen kan van iedereen punten pakken.”

Snelders: “Vorige weekend verloren ze nog een oefenmatch met 4-0 van Eupen. Maar dat kan gebeuren, uiteindeli­jk finishten ze dit seizoen met de punten die ze verdienden, vind ik. Dankzij Mazzu, die maakten van een hele ploeg zesjes achtjes. Maar ik vrees ook dat het niet langer lukt in PO1.”

Ceulemans: “Ze gaan in elk geval niet meedoen voor de titel.”

Van Meir: “AA Gent zal er zelfs nog over wippen.”

AA GENT (25 PUNTEN) Die vonden in Yves een slimmerd

Ceulemans: “Veel kwaliteit, goed voetbal, iedereen vecht voor iedereen.”

Van Meir: “Het parcours dat zij hebben afgelegd, vind ik waanzin. Het was achterin in het begin van het seizoen totale chaos, de viermansde­fensie die Vanderhaeg­he installeer­de was ongeloofli­jk slim. En hij bracht duidelijk: Yaremchuk, Chakvetadz­e die bovenkomt, Verstraete, centraal achterin Bronn-Gigot…”

Snelders: “Ik vond ze thuis tegen Club Brugge geweldig.”

De Vlieger: “Ja, Eddy. Maar ze hebben ook al veel matchen kantje boord gewonnen. Het verhaal van Gent is vooral het people management van Yves. Vanhaezebr­ouck is op zijn manier een goeie trainer, maar nu werkt de lossere aanpak van Yves beter.”

Van Meir: “En ze hebben meer kwaliteit dan Charleroi. En dan Genk en Standard, die twee zijn veel te wisselvall­ig om een rol van betekenis te kunnen spelen.”

GENK (22 PUNTEN) Die zijn al content

De Vlieger: “PO1 en bekerfinal­e gehaald. Die denken: we zijn tenminste weer op de goede weg. Er is een basis gelegd voor volgend seizoen.”

Snelders: “Dat dachten ze vorig jaar ook, Geert. Toen zeiden ze ook al dat ze het beste middenveld van België hadden.”

Van Meir: “Ze missen een topscorer. Geen enkele speler maakte meer dan 5 goals, dat is toch onwaarschi­jnlijk. Heeft ook veel te maken met de blessures van Karelis en Trossard, dat wel. Ik zie ze toch niet hoger eindigen dan die vijfde plaats.”

STANDARD (22 PUNTEN) Die blijven een ongeleid projectiel

Snelders: “Standard is een ongeleid projectiel, je weet nooit wat je ervan kan verwachten.”

De Vlieger: “Een match of drie gaan ze nog pieken, en dan misschien nog thuis tegen Anderlecht en Club Brugge, maar voorts zie ik geen rol van betekenis. Ze hebben toch al Europees voetbal op zak.”

Van Meir: “Carcela, Mpoku, Edmilson, Marin… Ze hebben ongeloofli­jk goeie spelers, maar ze krijgen er maar geen regelmaat in. Veel speelvogel­s die geen keurslijf

verdragen, geloof ik.”

De Vlieger: “En daarom speelt Carcela bij Standard en niet bij een grote ploeg. Regelmaat is ook een kwaliteit. De bekermatch thuis tegen Club was héél goed. Maar er zijn er véél andere geweest.”

Van Meir: “En dan verkochten ze in de winterstop nog hun topscorer Sa. Raar. Ik kan ook nog steeds moeilijk Sa Pinto inschatten. Straf hoe zijn spelers achter hem staan.”

Snelders: “Hij moet er toch tactisch iets van kunnen, hij kan zijn spelers toch geen blaasjes wijsmaken? Hij heeft ze in elk geval wel meegekrege­n. Al lijken er mij veel te lopen die knikken en dan toch hun goesting doen. En hij laat hen doen.”

Van Meir: “Sa Pinto heeft op tijd gesnapt dat al die show, zijn natuur nochtans, averechts werkte. Dat is een ongeloofli­jke kwaliteit.”

Ceulemans: (fijntjes) “Zoals ze kunnen tijdrekken: dat heeft hij er ook goed in gekregen.”

CONCLUSIES We kunnen misschien al vroeg aan de Wereldbeke­r beginnen

De Vlieger: “Ik hoop vooral een paar goéie matchen te zien.”

Snelders: “Goeie door onze ogen, hè, Geert. Als ik soms sommige trainers na een match bezig hoor… Na de bekerfinal­e was het heel extreem. De slechtste match van de eeuw, geen van beide ploegen had in 120 minuten drie goeie passen na elkaar gegeven! En de coaches zagen veel kwaliteit.”

Van Meir: “Ik zie niet veel veranderen. Gent springt over Charleroi. En 70 procent kans dat Club kampioen wordt, die krijgen geen inzinking.”

Snelders: “Anderlecht zal al blij zijn als ze tweede blijven, denk ik.”

Ceulemans: “Na de derde speeldag gaan we al veel meer weten.”

De Vlieger: “Maar als Club een contraire start neemt met een 3 op 6 en Anderlecht laat niets liggen, kunnen ze na Anderlecht Club Brugge al gelijk staan. En dan gaan de vorm en de mentale sterkte van dat moment spelen. Anderzijds speelt Club Brugge de eerste vijf matchen drie keer thuis: het zou ook al vrij vroeg beslist kunnen zijn. Kunnen we aan de Wereldbeke­r beginnen!”

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Altijd emoties tussen Anderlecht en Club, hier met Teodorczyk en Vormer.
FOTO ISOSPORT Altijd emoties tussen Anderlecht en Club, hier met Teodorczyk en Vormer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium