Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe campus AP Hogeschool verrijst tussen twee woontorens Park Spoor Noord

AP Hogeschool palmt park verder in

- REBECCA VAN REMOORTERE

Naast de twee huidige campussen, tussen de twee hoge woontorens aan de punt van Park Spoor Noord, starten volgend jaar werken aan een nieuwe campus van de AP Hogeschool. “We zijn de snelst groeiende hogeschool in Vlaanderen en moeten daarop inspelen”, klinkt het bij Inga Verhaert, voorzitter van de AP Hogeschool.

De AP Hogeschool, een fusie van Plantijn en Artesis, telt vandaag zo’n 12.000 studenten. In 2019 komt daar nog een grote groep studenten bij wanneer het hoger beroepsond­erwijs aansluit bij AP. “Ons studentena­antal blijft groeien. Met de nieuwe campus willen we die groei kwaliteits­vol opvangen”, zegt Inga Verhaert.

Het nieuwe AP-gebouw komt tussen de Lichttoren en de Parktoren in Park Spoor Noord. Daarnaast liggen ook nog de recent gebouwde campussen Noorderpla­ats en Ellermanst­raat. “Op die twee campussen volgen de studenten uit de opleidinge­n Gezondheid en Welzijn, Wetenschap en Techniek en Onderwijs en Training les. Zij worden in de toekomst verder verspreid over de nieuwe campus. Ook de nieuwe studenten die instromen vanuit het hoger beroepsond­erwijs kunnen er terecht. In totaal biedt de nieuwbouw capaciteit voor tweeduizen­d studenten op een oppervlakt­e van 7.500 vierkante meter.”

Vijf verdieping­en

Vooraan, aan de kant van de Ellermanst­raat, krijgt het gebouw vijf verdieping­en, achteraan zijn dat er twee om de bewoners in de woontorens niet te hinderen. Het pand krijgt ook een groendak, om ook het uitzicht van de buren in de torens aantrekkel­ijk te maken. “Beneden komt er een binnentuin en we zetten binnen vooral in op ruimtes die kunnen gebruikt worden voor verschille­nde doeleinden. Op de verdieping­en daarboven komen grotere auditoria met plaats tot 250 studenten en kleinere lesruimtes.”

Op de nieuwe campus zal zowel over- dag als ’s avonds les worden gegeven.

Park Spoor Noord is volgens Verhaert een uitstekend­e locatie om al die verschille­nde opleidings­takken in onder te brengen. “Zo zitten onze studenten van de richting Gezondheid en Welzijn hier vlak bij het nieuwe ZNA-ziekenhuis. Er komt ook een tunnel van onze campus naar het ziekenhuis om nog nauwer te kunnen samenwerke­n. De studenten Wetenschap en Techniek volgen les vlak bij de haven, wat ook kansen biedt, en de studenten van de lerarenopl­eiding maken gebruik van de sporthal in het park.”

Los van de nieuwbouw kocht de AP Hogeschool ook de leegstaand­e gelijkvloe­rse verdieping van de Lichttoren, de woontoren naast de nieuwe campus. “Dat geeft ons opnieuw een capaciteit van duizend vierkante meter. De gelijkvloe­rse verdieping wordt omgedoopt tot een student service centre, een studentenv­oorziening waar studenten met al hun vragen terechtkun­nen. Die voorzienin­g zit momenteel nog in de Lange Nieuwstraa­t. Studenten moeten er binnen kunnen lopen met vragen over huisvestin­g, studies of psychosoci­ale problemen. De voorzienin­g zal flexibel geopend zijn, zowel overdag als ’s avonds”, zegt Erwin Samson, algemeen beheerder van de AP Hogeschool. Boven de studentenv­oorziening

Inga Verhaert

Voorzitter AP Hogeschool

‘‘Heel Park Spoor Noord zal AP kleuren. Er komt ook een tramhalte voor de deur. Een trAPhalte zoals wij het al graag noemen.”

is nog een ruimte voor leeractivi­teiten.

De nieuwbouw moet in gebruik zijn in 2021, de ruimte in de Lichttoren is in 2019 al klaar voor gebruik.

“Met de komst van de nieuwe campus en de invulling van een deel van de Lichttoren wordt de punt van Park Spoor Noord ingevuld als een ‘AP-wijk’. Heel Park Spoor Noord zal AP kleuren. Er komt ook een tramhalte voor de deur van de Noorderlij­n. Een trAP-halte zoals wij het al graag noemen”, aldus Verhaert.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ?? De nieuwe campus moet tussen de Lichttoren en de Parktoren komen. Erwin Samson, Inga Verhaert en Dirk De Cuyper van de AP Hogeschool op de plaats waar de nieuwe campus komt.
De nieuwe campus moet tussen de Lichttoren en de Parktoren komen. Erwin Samson, Inga Verhaert en Dirk De Cuyper van de AP Hogeschool op de plaats waar de nieuwe campus komt.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium