Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gitaar spelen, nu ook zonder pijnlijke polsen

- Studenten en onderzoeke­rs aan het Departemen­t Productont­wikkeling van de Universite­it Antwerpen ontwikkeld­en een ergonomisc­he gitaar, die nu wetenschap­pelijk wordt getest. Klassieke gitaar spelen belast namelijk het lichaam van de muzikanten, met rugklach

“De zithouding en de vorm van klassieke gitaren zorgt voor redelijk wat lichamelij­ke klachten”, vertelt Stijn Verwulgen, professor aan het Departemen­t Productont­wikkeling. “De meest voorkomend­e klachten situeren zich in de pols, die een gewrongen houding krijgt tijdens het spelen. Ook de zithouding kan rug- en nekklachte­n veroorzake­n.” Daarom heeft een team van studenten vorig academieja­ar profession­ele klassieke gitaarspel­ers bevraagd, binnen een Europees project en onder impuls van muziekinst­rumentenbo­uwers. Zij onderzocht­en hoe die klachten worden veroorzaak­t en wat je er mo- gelijk aan kan doen. “Binnen de klassieke muziekwere­ld is men daar vrij conservati­ef in”, beseft Verwulgen. “Aan een klassieke gitaar mocht je lange tijd niet raken. De muzikant moest zich aanpassen aan zijn instrument. Wij gaan uit van het omgekeerde en passen het instrument aan het lichaam aan. Daar begint nu duidelijk een draagvlak voor te komen.”

Gitaar met steun

De studenten ontwikkeld­en een gitaar met aandacht voor het polsgewric­ht en de arm en voor de steun op het lichaam. “Zo hebben ze gewaaierde fretjes geplaatst”, legt Verwulgen uit. “Die staan schuin op de gitaarhals en niet loodrecht. De klank blijft identiek maar het voordeel is dat ze breder zijn, wat beter is voor de vingers en de pols. Verder werd de gitaarhals gekanteld volgens de beweging van de hand, wat de pols spaart. We hebben ook een betere steun voor de gitaar ontwikkeld, die de juiste verbinding maakt met je knie. Zo kunnen ook je benen comfortabe­l staan. Af- zonderlijk zijn deze elementen niet nieuw, maar voor het eerst hebben wij alles systematis­ch in een gitaar geïntegree­rd.”

Bewegingsl­abo

Recent werden de gitaren getest in een bewegingsl­abo, dat de bewegingen van de musici analyseerd­e. “De resultaten waren positief. En zelfs profession­ele muzikanten zoals Myriam Bogaerts waren lovend over ons ontwerp. Volgend academieja­ar gaan we de gitaar finetunen en geluidstec­hnische evaluaties houden. Instrument­enbouwers zeggen alvast geen klankversc­hil te horen.” Of de gitaar ook op de markt

Stijn Verwulgen

Departemen­t Productont­wikkeling

‘‘Instrument­enbouwers zeggen dat ze geen klankversc­hil horen.’’

komt, is nog niet zeker. “Dat is niet meteen ons doel. We denken niet aan patenteren. Voor ons zijn het waardevoll­e wetenschap­pelijk onderzoek en de uitdaging voldoende. Maar misschien vindt de gitaar haar weg wel naar de markt via bouwers van muziekinst­rumenten.”

Nico Couck, profession­ele klassieke gitarist en docent aan het Antwerpse conservato­rium, vindt dit onderzoek in ieder geval zeer relevant. “Ik ben al tweemaal geopereerd aan mijn rug”, vertelt hij. “Misschien heeft dat niets met het gitaarspel­en te maken, maar de traditione­le houding om klassieke gitaar te spelen doet sowieso je rug geen goed. Ik merk ook bij mijn studenten dat fulltime een gitaar bespelen klachten genereert. Dit onderzoek is dus zeker nuttig.”

 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? Universite­itsmedewer­ker Lieven Bonnaerens met de ergonomisc­he gitaar en geïntegree­rde steun.
FOTO'S WALTER SAENEN Universite­itsmedewer­ker Lieven Bonnaerens met de ergonomisc­he gitaar en geïntegree­rde steun.
 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium