Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs premier loopt warm voor boomplantp­roject

Sint-Jozefinsti­tuut wil bos aanleggen in de Sahel in Senegal

- Het Sint-Jozefinsti­tuut oogst nationale aandacht met zijn Certreefic­aat-initiatief. Het project beoogt de aanplantin­g van een agrobos in de Sahel in Senegal, met de bedoeling er een micro-economie te creëren waar de bevolking wel bij vaart. BART ROGGEMAN

Het project krijgt een apotheose met de Run for Forest, een sponsorloo­p na de lesuren op vrijdag 4 mei in en rond de school. “Al is dat geen eindpunt”, zegt leraar aardrijksk­unde en initiatief­nemer Marc Bellinkx. “Want het idee blijkt heel wat los te weken en kan al rekenen op een breed draagvlak. Ook vanuit de politiek. Zo kregen we afgelopen week nog de bevestigin­g dat zelfs premier Charles Michel als zijn agenda het toelaat op 4 mei graag naar Kontich zou willen afzakken. Ook professor Jonathan Holslag is al mee op de kar gesprongen en heeft een financiële bijdrage geleverd. En volgende week mogen we ons project zelfs gaan toelichten bij minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo.”

De ambitie is dan ook groot. “Mijn droom is een bos van

50.000 bomen of 100 hectare te kunnen aanplanten. Het motto is:

‘1 euro = één boom’. De teller staat intussen al op ruim 7.300 euro, goed dus voor zo’n 15 hectare bos”, vertelt Bellinkx. Daarvoor heeft de school het Certreefic­aat in het leven geroepen. “Iedereen die een gift doet, krijgt als het ware een aandeel in het project, wat het verschil maakt met zomaar eenmalig ergens geld voor te doneren. Eens het bos voldoende groot en groen is, vloeit een ethisch verantwoor­d deel terug naar de certreefic­aathouders. Dat verhoogt de betrokkenh­eid”, aldus Bellinkx. Wat begon met ‘het planten van een zaadje’ door vakoversch­rijdend het thema van de doel- stellingen rond duurzame ontwikkeli­ng te bespreken, is intussen dus al een flink uit de kluit gewassen kindje geworden. Het initiatief is geïnspiree­rd op het werk van Ondernemer­s zonder Grenzen, dat al tien jaar gelijkaard­ige acties onderneemt in Burkina Faso. De bomen worden niet zonder meer geplant. Er worden vooral acacia’s geplant, die Arabische gom produceren. Bedoeling is ook bijenkaste­n te plaatsen voor de zeldzame zwarte honing. Een boom in de Sahel lanceert een vlindereff­ect”, zegt Marc Bellinkx. “Bedoeling is op 4 mei er een groot feest van te maken waarop iedereen welkom is om mee te komen lopen of voor een hapje en een drankje en optredens”, zegt collega en pr-verantwoor­delijke Ivan Dockx.

sites.google.com/view/sjiforfore­st/ certreefic­aat Deze zomer kunnen buurtbewon­ers het gemeentebe­stuur vragen om van hun straat een speelstraa­t te maken. Het initiatief moet wel van de bewoners zelf komen. Twee peters of meters engageren zich voor de organisati­e. Via een enquête moet worden bewezen dat 70% van de bewoners akkoord gaat. Een speelstraa­t kan worden ingericht in schoolvaka­nties, telkens van 10 tot 20u. De straat wordt afgesloten met hekkens van de gemeente. “Niet elke straat komt in aanmerking”, zegt schepen Bart Lambrecht (N-VA). “In straten voor doorgaand verkeer of waar openbaar vervoer passeert, is het bijvoorbee­ld uitgeslote­n.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Van links af: Ilse Helsen, Ivan Dockx, Freia Frodure, Marleen Vermeiren, Marc Bellinkx, de voortrekke­rs van het project.
FOTO PATRICK DE ROO Van links af: Ilse Helsen, Ivan Dockx, Freia Frodure, Marleen Vermeiren, Marc Bellinkx, de voortrekke­rs van het project.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium