Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De stilte en de rust opzoeken, we doen het steeds vaker in een klooster

Vooral vrouwen gaan in vol pension bezinnen op het ritme van trappisten en trappistin­nen

- De stilte opzoeken, de dag sober doorbrenge­n – we hebben er steeds meer behoefte aan en trekken daarvoor naar kloosters en hoven. Een dag, een week, een maand, soms zelfs langer. “Ik heb een paar dagen de stekker eruit getrokken, en nadien was ik een ande

Twee kinderen, een drukke kineprakti­jk én dj in het nachtleven tot 2016 joeg Caroline Andriesen (38) uit Hoboken zich een weg door het leven. Tot ze uit het niets een kleine beroerte kreeg. Het zou voor haar zomaar eens van de ene tel op de andere gedaan kunnen zijn. “Op zo’n moment schrik je enorm”, zegt Caroline. “De keuze om dan van heel druk naar heel rustig te gaan, is niet moeilijk. Je moet gewoon.”

“Ik wilde de échte rust opzoeken, echte stilte, en voor mij lag de abdij van Westmalle voor de hand. Ik kwam er vroeger al als kind, omdat mijn grootouder­s de paters kenden. Ik kon er tussen de koeien spelen - het was de mooiste tijd van mijn leven. In mijn studentent­ijd ben ik wel eens teruggekee­rd om er geconcentr­eerd te studeren. Het leven van de broeders, de structuur, het

ontzag dat ik voor hun manier van leven heb ook; ook al ben ik niet gelovig.”

En dus werd Caroline een van de vele vrouwen die de stilte opzoekt in een religieuze context. Ook mannen doen dat, maar het percentage vrouwen ligt toch hoger.

Niet evident

“Ze combineren heel veel dingen en willen even los van alle prikkels en van altijd maar móeten. Ze willen op adem komen, heel sober, wat lezen, wat wandelen”, legt Leen Bollen, directeur van bezinnings­centrum Hof Zevenberge­n in Ranst, uit. Daar wonen vijf zusters samen met drie gezinnen op het domein, en samen zijn zij er voor hun gasten. “Voor jonge ouders is het niet altijd evident om een retraite in te plannen”, zegt Leen. “Dan wachten ze soms te lang, tot ze een burn-out hebben. Dan komt er begeleidin­g aan te pas, en dat bieden we niet. Wel een luisterend oor voor wie daar nood aan heeft. We zien geregeld vrouwen die uit een burn-out aan het komen zijn. Vijftig- en zestigplus­sers kunnen hun verblijf makkelijke­r plannen, ze hebben meer tijd en komen naar hier om zich vragen

te stellen over het leven. Sommige blijven een dag, anderen een week, een paar weken of zelfs een paar maanden.”

Tijd voor jezelf

Caroline Andriesen trok een paar dagen uit om te bezinnen op het ritme van de Westmalse trappisten. Ze boekte er een kamer in vol pension. “Ik at samen met de andere gasten en we deden samen de vaat. Maar voorts respecteer­t iedereen dat het tijd voor jezelf is. Ik las wat, ik ging wat wandelen. En iedereen is welkom om samen met de paters te bidden.” In sommige abdijen wordt het van de gasten verwacht, dat ze mee bidden. Andere laten de gasten vrij, maar de meeste mensen zijn gewoon nieuwsgier­ig naar hoe dat eraan toe gaat. Zeker op speciale momenten zoals nu. “De gasten die hier nu zijn, komen voor de liturgie”, zegt gastenpate­r Ivo Cleiren van de abdij van Tongerlo. “De Goede Week is toch heel bijzonder. En voorts zeggen we aan onze gasten: doe alsof jullie thuis zijn. Bidden moet niet maar we zijn er wel heel blij mee. En als je niet voor jezelf wil bidden, mag het ook voor ons.” “Vroeger waren de

bezoeken die Leen Bollen, directeur van bezinnings­centrum Hof Zevenberge­n in Ranst, ziet dat jonge ouders die tegen een burn-out aanlopen te laat op retraite komen.

Caroline Andriesen

we hier kregen veelal van andere religieuze­n, nu zien we vooral mensen die rust kunnen gebruiken, die alles op een rijtje willen zetten of belangrijk­e beslissing­en moeten nemen op het gebied van werk of relaties. Steeds meer mensen calculeren het in, vier keer per jaar bijvoorbee­ld.”

Onwennige stilte

Waar het kan, maken de religieuze­n nog zelf het eten voor de gasten klaar, maar vaak is het een profession­ele keuken die de warme maaltijden levert. Voor vol pension, reken op een 40 tot 50 euro per dag. In Hof Zevenberge­n is het iets duurder, voor een kamer met ontbijt, middag- en avondmaal en twee keer koffie en thee betaal je 57 euro.

“Een verblijf in een abdij kost alleszins minder dan de dure ‘rustgevend­e’

Kinesist en dj ‘‘Ik had een beroerte. De keuze om dan van druk naar rustig te gaan, is niet moeilijk. Je moet gewoon.’’

cursussen waarmee men je om de oren smijt tegenwoord­ig”, zegt Caroline. “Ze zoeken het soms ver: op yogavakant­ie op Ibiza. Ik geloof daar niet in. Het is simpeler dan dat.”

“Ik ga zeker nog terug, maar nu al neem ik veel van de rust van toen mee naar het dagelijks leven. Mijn prioriteit­en zijn veranderd, ik heb leren genieten van niks, en kies bijvoorbee­ld ook voor rustige vakanties in plaats van citytrips.”

“Er is te veel geluid”

“Mensen die hier voor het eerst komen, schrikken soms met wat de echte stilte met je doet”, zegt zuster Carmen van Hof Zevenberge­n. “Ik kom uit een slotkloost­er en heb dus veel in stilte geleefd. Mij valt op hoeveel geluid er tegenwoord­ig is: in de fitness, als je gaat zwemmen, in de winkel overal staat er muziek op of is er achtergron­dlawaai. Dan kan stilte heel onwennig voelen. Maar het doet ook veel deugd, merken de mensen die na het verblijf naar huis gaan. Ze hebben hun gsm afgezet, en kunnen daardoor dieper over het leven nadenken. Dan ben je een ander mens.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ??
FOTO ROBBIE DEPUYDT
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium