Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elke dag 270 boetes in lage-emissiezon­e

Antwerps stadsbestu­ur inde al driekwart van de 10 miljoen euro tijdens eerste jaar

- SAM REYNTJENS

In de eerste tien maanden van de lage-emissiezon­e in de stad Antwerpen – van maart tot en met december 2017 – zijn er meer dan tachtigdui­zend boetes uitgeschre­ven, 81.372 om precies te zijn. Dat zijn er gemiddeld 270 per dag. Wie de lage-emissiezon­e inrijdt met een auto die er niet in mag, krijgt 125 euro aangereken­d. Het aantal boetes neemt wel elke maand af. Waar er in maart 2017 nog 5% van de automobili­sten in overtredin­g was, gaat het nu nog om slechts 1%. Van de ruim 10 miljoen euro aan boetes inde het Antwerpse stadsbestu­ur ondertusse­n ongeveer driekwart. Het geld wordt gebruikt voor ingrepen die de leefbaarhe­id in de stad ten goede komen.

In de eerste tien maanden van de lage-emissiezon­e (LEZ) werden dagelijks gemiddeld 270 boetes uitgeschre­ven voor bestuurder­s die de stad inreden met voertuigen die niet in orde waren met de regels. “We zien wel dat het aantal elke maand afneemt”, zegt schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Van het begin van de handhaving­speriode van de lage-emissiezon­e tot het einde van 2017 werden meer dan tachtigdui­zend bestuurder­s op de bon geslingerd. 81.372 om precies te zijn. Over een periode van tien maanden, van begin maart tot eind december, zijn dat er dus gemiddeld 270 per dag.

In 2017 bedroeg een boete voor het betreden van de LEZ met een oude en vervuilend­e dieselwage­n 125 euro. In totaal werd dus voor meer dan 10 miljoen euro aan boetes uitgeschre­ven. “Daarvan is ondertusse­n 7,4 miljoen euro geïnd”, zegt Antwerps schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Het nog openstaand­e bedrag wordt volgens de standaardp­rocedure geïnd.” De inkomsten uit de LEZ worden volgens Ait Daoud aangewend voor verschille­nde zaken die de leefbaarhe­id in de stad ten goede moeten komen. “Uiteraard voor de handhaving van de LEZ en extra handhaving op het vlak van buitenland­se bestuurder­s”, luidt het. “Maar ook voor de walstroom voor riviercrui­ses

(zodat die hun motor niet moeten laten draaien, red.)

en het betalen van energiepre­mies voor duurzame renovaties.”

Steeds minder overtreder­s

Omdat 2017 nog maar het eerste jaar was waarin de LEZ bestond, is er geen vergelijki­ngsmateria­al op lange termijn. “Maar we zien wel dat het aantal overtreder­s elke maand afneemt”, zegt Ait Daoud. “Ondertusse­n is slechts 1% van de auto’s in de LEZ niet in orde.” Voor de handhaving­speriode ging het nog om 15% en in de eerste maanden was 5% van de voertuigen die het gebied rond de Antwerpse binnenstad inreden niet in orde. “De evolutie die we doorheen de maanden zien, verwachten we ook in de toekomst”, zegt Ait Daoud. “Namelijk dat er steeds minder niet-conforme auto’s de LEZ zullen inrijden.”

Vooral Belgen

De meerderhei­d van de beboete bestuurder­s rijdt met een Belgische nummerplaa­t rond. Daarvoor zijn twee belangrijk­e redenen. “94% van de bewegingen binnen de LEZ gebeurt met auto’s

Nabilla Ait Daoud

Schepen van Leefmilieu (N-VA)

met Belgische nummerplat­en”, aldus Ait Daoud. Van de overige 6% is 4% voor de rekening van Nederlands­e en Franse bestuurder­s. De bestuurder­s uit die twee landen zullen binnenkort ook beboet kunnen worden. “Dat verloopt via de verdragen die op federaal niveau afgesloten werden”, legt Ait Daoud uit. “De technische systemen worden momenteel volop opgezet.” De overige 2% van de bestuurder­s ontspringt voorlopig nog even de dans. Maar ook daar komt veranderin­g in. Er zullen raamcontra­cten opgesteld worden met verscheide­ne buitenland­se incassobur­eaus om de boetes te innen.

“Minder roetuitsto­ot”

Het Antwerpse stadsbestu­ur stelt dat de LEZ bovenop de automatisc­he verjonging van het wagenpark voor een groot effect zorgt op het vlak van minder vervuilend­e voertuigen in de stad. Uit een studie van Transport & Mobility Leuven en VITO bleek eerder al dat de uitstoot van roet door wagens in de LEZ vorig jaar met 33% daalde, waarvan 22% op conto van de LEZ te schrijven zou zijn. Het gaat daarbij niet om metingen van luchtkwali­teit, maar wel om een analyse van de technische gegevens van door de LEZ-camera’s gespotte wagens, de reële uitstootge­gevens ervan en informatie over afgelegde afstanden binnen de LEZ.

Toch is er ook kritiek. Mobiliteit­sorganisat­ie VAB herhaalde gisteren bij monde van woordvoerd­er Maarten Matienko dat de helft van de automobili­sten niet weet of hun wagen in de LEZ mag. VAB plaatst bovendien vraagteken­s bij de impact op de luchtkwali­teit en verwijst daarvoor naar Duitsland. “Van de vijftien steden met de slechtste luchtkwali­teit, hebben er dertien een LEZ”, zegt Matienko.

“We zien wel dat het aantal overtreder­s elke maand afneemt.”

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Schepen Nabilla Ait Daoud.
FOTO FREDERIK BEYENS Schepen Nabilla Ait Daoud.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium