Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer vrouwen met zwangersch­apsdiabete­s

Overgewich­t is belangrijk­ste oorzaak van ziekte die risico’s inhoudt voor moeder én kind

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

“Steeds meer zwangere vrouwen ontwikkele­n zwangersch­apsdiabete­s”, zegt Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA). “En dat is verontrust­end, wetende dat een groot deel van die vrouwen daar nadien ook suikerziek­te aan overhoudt.”

Van Camp vroeg cijfers over de ziekte op bij minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). “Tussen 2010 en 2014 is het aantal vrouwen met zwangersch­apsdiabete­s gestegen van 4 naar bijna 6%”, zegt Van Camp. “Dat duidt op een belangrijk probleem.”

Kind al te dik in baarmoeder

Bij zwangersch­apsdiabete­s ontwikkele­n zwangere vrouwen die voordien geen diabetes hadden een hoge bloedsuike­rspiegel als gevolg van hormonale veranderin­gen. “Dat komt doordat zwangere vrouwen ongevoelig­er zijn geworden aan insuline. Suiker gaat daardoor aan te hoge concentrat­ies door de moederkoek. Want de mama kan haar eigen suiker niet meer verwerken”, zegt Annick Bogaerts, professor in de vroedkunde aan de Universite­it Antwerpen en onderzoeke­r aan de KU Leuven en Hogeschool UC Leuven-Limburg. “Daardoor krijgt de foetus al die suiker te verwerken en geraakt diens pancreas al vanaf het begin overbelast. De foetus wordt zo al te snel te dik in de baarmoeder.”

“Baby’s van wie de moeder zwangersch­apsdiabete­s had, worden daardoor doorgaans te zwaar geboren. Ze maken later meer kans op overgewich­t en op hart- en vaatziekte­s. En in het geval van de moeders maakt een op de twee kans om later de ‘gewone’ diabetes te ontwikkele­n.” Want het is wel zo dat zwangersch­apsdiabete­s verdwijnt nadat de moeder bevallen is. “Het is dus belangrijk dat ze goed worden opgevolgd en een gezonde levensstij­l aannemen.”

12% is obees zwanger

Eén enkele factor die bepaalt of een vrouw de ziekte al dan niet ontwikkelt, is er niet. “Vrouwen bij wie diabetes in de familie zit, hebben meer kans om de ziekte te krijgen. Net zoals vrouwen die op latere leeftijd een kind krijgen. Maar de belangrijk­ste factor is overgewich­t. Vrouwen die daarmee kampen, hebben twee tot drie keer zoveel kans om de ziekte te ontwikkele­n. En dat is iets waar je iets aan kan doen. Vroeg ingrijpen op voorhand en grote sensibilis­eringscamp­agnes opstarten rond een gezonde levensstij­l en gezond zwanger worden, zijn daarom noodzakeli­jk.”

Want de cijfers van zwangere vrouwen die zwaarlijvi­g zijn, zijn schrikwekk­end, vindt Bogaerts. “Elk jaar bevallen er in Vlaanderen zo’n 60.000 vrouwen. 12% daarvan is obees zwanger. Dat wil zeggen dat ze een BMI hebben boven de 30. Kijk je naar overgewich­t (een BMI boven de 25, red.),

dan gaat het om een op de drie.”

Vlaanderen versus Wallonië

Ook Van Camp stelt dat er sterk zal moeten worden geïnvestee­rd in bewustmaki­ng en op opvolging. Maar wat haar betreft, gebeurt dat allemaal regionaal. “Uit

Annick Bogaerts Professor vroedkunde “Baby’s van wie de moeder zwangersch­apsdiabete­s had, maken later meer kans op overgewich­t en op hart- en vaatziekte­s. En in het geval van de moeders maakt een op de twee kans om later de ‘gewone’ diabetes te ontwikkele­n.”

de meest recente gegevens van minister De Block, cijfers uit 2015, blijkt namelijk dat er een groot verschil zit op het percentage van vrouwen met zwangersch­apsdiabete­s in Vlaanderen en in Wallonië”, zegt ze. “7,5% in Wallonië en 3,7% in Vlaanderen.” Van Camp wil daarom een beleid op maat. “De verschille­n tonen aan dat Wallonië en Vlaanderen allebei gebaat zouden zijn bij het regionalis­eren van onze gezondheid­szorg. Dan zouden de deelstaten beter kunnen inspelen op hun specifieke bevolking. Bovendien zouden screening, behandelin­g én opvolging nadien dan in één samenhange­nd beleid ondergebra­cht zijn.”

Maar die verschille­n tussen de regio’s moeten genuanceer­d worden, zegt Katrien Benhalima, adjunct-kliniekhoo­fd op de dienst endocrinol­ogie (de tak van de geneeskund­e die zich bezighoudt met de hormonen) aan het Universita­ir Ziekenhuis Leuven. Ze heeft net haar doctoraat rond deze materie afgerond. “De grote verschille­n tussen Vlaanderen en Wallonië zijn te wijten aan het feit dat ziekenhuiz­en in Wallonië een orale glucosetol­erantietes­t gebruiken, oftewel de ‘nuchtere test’ die gebruikmaa­kt van nieuwe criteria voorgestel­d door de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie. In Vlaanderen wordt in de meeste ziekenhuiz­en nog de oude test gebruikt. Daardoor wordt de ziekte vandaag in Wallonië bij 10% of meer vastgestel­d. Als ze in Vlaanderen diezelfde methode zouden gebruiken, zouden ze aan 12,5% komen. Dat blijkt uit de zogenaamde BEDIP-studie die we tussen 2014 en 2017 uitvoerden. Het gaat dus om compleet verschille­nde manieren van opsporing. De resultaten van ons onderzoek worden nu volop verwerkt. Tegen het einde van het jaar hopen we met eigen richtlijne­n te komen.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Aurélie Matheus (27) uit Duffel. Tijdens de zwangersch­ap van haar zoontje Lucas (intussen 2 jaar) kreeg ze zwangersch­apsdiabete­s. “Dat was echt geen lachertje.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Aurélie Matheus (27) uit Duffel. Tijdens de zwangersch­ap van haar zoontje Lucas (intussen 2 jaar) kreeg ze zwangersch­apsdiabete­s. “Dat was echt geen lachertje.”
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium