Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GETUIGENIS “Vier keer per dag prikken en insuline inspuiten”

- (evw)

Aurélie Matheus (27) uit Duffel ontwikkeld­e tijdens de zwangersch­ap van haar zoontje Lucas (2) zwangersch­apsdiabete­s. “Ik werk in de gezondheid­ssector en wist wel af van het bestaan van de ziekte, maar voor mij was dat een ver-van-mijnbedsho­w. En ik denk dat het voor veel vrouwen zo is. Toen ik hoorde dat mijn waarden te hoog lagen, ben ik beginnen panikeren. Ik dacht: het zal toch niet waar zijn?”

Maar dat was het dus wel. “De laatste drie maanden van mijn zwangersch­ap werd ik elke dag opgevolgd. Vier keer per dag moest ik prikken om te zien hoe het zat met mijn suikergeha­lte en vier keer per dag moest ik insuline inspuiten. Ik moest een strikt dieet volgen, veel water drinken en minder suiker eten. Dat was echt geen lachertje. Bovendien mocht ik niet langer dan veertig weken zwanger zijn. Anders zou mijn zoontje een veel te zwaar geboortege­wicht hebben. Daarom is de geboorte ingeleid, waardoor Lucas toch nog een mooie 2,87 kilo woog.”

Hoe het komt dat Aurélie de ziekte heeft gekregen? “Mijn oma had ook zwangersch­apsdiabete­s en heeft nadien ook gewone diabetes ontwikkeld. En zelf had ik voor mijn zwangersch­ap wel wat overgewich­t. Daarom let ik nu op wat ik eet en probeer ik mijn zwangersch­apsdieet aan te houden. Maar makkelijk is dat niet. De ene dag lukt dat al wat beter dan de andere. En mijn suikerwaar­den, die hou ik nog altijd goed in het oog.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium