Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doelwit granaataan­val zelf in cel voor invoeren cocaïne

Havenarbei­der Tarik B. uit Deurne zou betrokken zijn bij invoer grote hoeveelhed­en drugs

- SAM REYNTJENS JORIS VAN DER AA

Tarik B., het vermoedeli­jke doelwit van de aanslag met twee handgranat­en in Deurne van ruim twee weken geleden, zit nu zelf in de gevangenis. De havenarbei­der wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de invoer van grote hoeveelhed­en cocaïne.

“Ja, ik werk in de haven, maar ik heb niks met het drugsmilie­u te maken”, reageerde Tarik B. kort nadat twee granaten in de vroege ochtend van 16 maart een ware ravage hadden aangericht in de Van Heystvelts­traat in Deurne. Zestien auto’s raakten beschadigd, net als een tiental gevels. Ramen en deuren gingen aan diggelen in de straat. Al snel waren er aanwijzing­en dat de woning van havenarbei­der B. het doelwit van de granaataan­val was.

B. werkt – meestal met nachtdiens­ten – als containerl­iftbestuur­der op de PSA-terminal, op kaai 1742 aan het Deurganckd­ok. Het is ook daar dat hij vorige week opgepakt werd door de speurders van de federale gerechteli­jke politie. Sinds donderdag zit de man in de cel, bevestigen verscheide­ne bronnen.

Drugs verdwenen

De havenarbei­der uit Deurne is in verdenking gesteld van betrokkenh­eid bij de invoer van grote hoeveelhed­en cocaïne vanuit Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen. Of dat aan het licht kwam door het onderzoek naar de granaataan­slag, is niet duidelijk.

Woensdag moet de raadkamer beslissen of de aanhouding van B. met een maand verlengd wordt. De advocaat van de havenarbei­der, meester Sam Vlaminck, wilde niet reageren op de aanhouding van zijn cliënt.

Het feit dat het vermoedeli­jke doelwit van de granaataan­val nu zelf in de cel zit, bevestigt wel wat al eerder gedacht werd. Namelijk dat de aanslag gelinkt was aan het drugsmilie­u, meer specifiek aan de trafiek via de Antwerpse haven. B. zou volgens onze informatie deel uitmaken van een groepering die een lading drugs moest ‘uithalen’. Bij die uithaling zou iets ‘misgelopen’ zijn waardoor een deel van de drugs plots verdwenen was. Werd een deel van de lading gestolen of liep er iets anders mis? Het verlies wilden de opdrachtge­vers alleszins verhalen op de groep die de uithaling zou gedaan hebben. De granaataan­val, in het midden van de dichtbevol­kte Confortawi­jk, was een niet mis te verstaan signaal.

Lange lijst incidenten

Na het beschieten van woningen en het in brand steken van auto’s, was de aanslag met de granaten van vorige maand een nieuw dieptepunt in de agressie die bepaalde groepen uit het drugsmilie­u ten tonele brengen om anderen te intimidere­n. Sinds de winter van 2016 telde de federale gerechteli­jke politie al zo’n 25 feiten die aan het cocaïnemil­ieu gelinkt zijn. Drie personen werden ook echt neergescho­ten, telkens werden de doelwitten in hun benen geraakt.

Voorlopig blijft Antwerpen weliswaar gespaard van dodelijke schietpart­ijen zoals in het Nederlands­e drugsmilie­u. Daar werd vorige week nog de broer van een kroongetui­ge in koelen bloede vermoord. Sporenonde­rzoek en haarscherp­e camerabeel­den leidden ondertusse­n tot de arrestatie van drie verdachten voor die liquidatie.

 ?? FOTO BFM ?? Op 16 maart werd in de Van Heystvelts­traat in Deurne een ravage aangericht met twee granaten. Zestien auto’s en tien gevels raakten beschadigd. Al snel waren er aanwijzing­en dat de woning van havenarbei­der Tarik B. het doelwit was.
FOTO BFM Op 16 maart werd in de Van Heystvelts­traat in Deurne een ravage aangericht met twee granaten. Zestien auto’s en tien gevels raakten beschadigd. Al snel waren er aanwijzing­en dat de woning van havenarbei­der Tarik B. het doelwit was.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Tarik B.
FOTO RR Tarik B.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium