Gazet van Antwerpen Stad en Rand

50 muzikanten en 70 zangers nemen indrukwekk­ende benefietsi­ngle op

Wilrijkse theatergro­ep lanceert nummer ‘Falling Slowly’, dat in één dag is ingeblikt in Molse opnamestud­io

- WOUTER ADRIAENSEN

Toneel- en musicalgro­ep BSO Producties uit Wilrijk lanceert op 1 mei de single Falling Slowly. De opbrengst gaat naar Rode Neuzen Dag, de benefietac­tie voor jongeren met psychische problemen. De single met vijftig muzikanten en zeventig zangers werd in één dag opgenomen in de Galaxy Studios in Mol.

Sleutelhan­gers verkopen, 24 uur radio maken, met het hele dorp zingen: Rode Neuzen Dag inspireert mensen op allerlei manieren om het taboe rond psychische problemen te doorbreken en geld in te zamelen voor een betere opvang van jongeren met mentale moeilijkhe­den.

Hoop staat centraal

Manu Jacobs, artistiek leider van vzw BSO Producties, had een ander idee. “Ik heb contact opgenomen met een aantal mensen uit de musicalwer­eld. Samen nemen we vandaag een single op. Falling

Slowly van Glen Hansard en Markéta Irglová, een nummer waarin hoop centraal staat. We hebben er een arrangemen­t voor orkest en koor voor gemaakt.”

De vijftig muzikanten speelden hun partijen in één voormiddag in, ’s namiddags was het de beurt aan zeventig koorleden, gerekrutee­rd uit verscheide­ne musicalver­enigingen. “Een bandje met vier muzikanten opnemen, dat doen we hier nog maar zelden”, vertelt geluidstec­hnicus Patrick Lemmens, die de sessies in goede banen leidt. “Opnemen met een groot orkest maakt dat je veel meer verantwoor­delijkheid hebt. Vanochtend stonden er zeventig microfoons opgesteld, dan moet je alles goed in het oog – of beter gezegd, in het oor – houden.”

Hans Peter Janssens Musicalact­eur

De Galaxy Studios maakten de benefietsi­ngle van BSO Producties tegen een vriendenpr­ijs, waardoor de grootse opnames mee mogelijk werden.

Ook musicalact­eur Hans Peter Janssens werkte met veel plezier zijn mee. De Bruggeling, die ondertusse­n al jaren in Antwerpen woont, speelde in zijn lange carrière onder meer achtereenv­olgens Jean Valjean en commissari­s Prévert in Londense opvoeringe­n van de musical Les Misérables. “Ik heb zeer aangenaam samengewer­kt met Manu voor de uitvoering van A Christmas Carol.

Toen hij me vroeg voor dit project, in deze profession­ele studio

“In een profession­ele studio en voor een goed doel: ik heb niet getwijfeld voor dit project.”

en voor een goed doel, heb ik dus niet getwijfeld.”

“Zelf gepest”

Het is een indrukwekk­end geluid wanneer de zeventig zangers tegelijk het refrein van Falling

Slowly inzetten in de enorme hoofdstudi­o van Galaxy. Manu geeft richtlijne­n en dirigeert. “Ik werk nog deels in de zorg en kom zo af en toe in aanraking met jongeren met psychische problemen”, zo motiveert hij zijn keuze om iets voor Rode Neuzen Dag te doen. “Als tiener zong ik opera. Ik ben toen zelf ook in aanraking gekomen met pesten. Ik kan me voorstelle­n dat het een grote invloed op je mentale weerbaarhe­id heeft. Alle aandacht voor een initiatief als Rode Neuzen Dag is mooi meegenomen.”

Falling Slowly is vanaf 1 mei te koop in verscheide­ne Antwerpse theaters en online. De single zal 5 euro kosten. Een deel van de opbrengst gaat naar de productie, onder meer de huur van de studio en de Sabam-bijdrages. De rest is integraal voor Rode Neuzen Dag.

www.bso-producties.be, bekijk het filmpje op www.gva.be

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Manu Jacobs, artistiek leider van vzw BSO Producties, dirigeert de zeventig koorzanger­s in de opnamestud­io in Mol.
FOTO BERT DE DEKEN Manu Jacobs, artistiek leider van vzw BSO Producties, dirigeert de zeventig koorzanger­s in de opnamestud­io in Mol.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ??
FOTO BERT DE DEKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium