Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Medewerkst­er Belgische ambassade Rabat vermoord door ex-echtgenoot

Antwerpse Malahin Ouriagli op straat doodgestok­en voor ogen van haar zoontje

- SAM REYNTJENS

De naar Marokko uitgeweken Antwerpse Malahin Ouriagli is vrijdag in de hoofdstad Rabat vermoord door haar ex-man. Het slachtoffe­r werkte al meer dan tien jaar op de Belgische ambassade in Rabat. “Dit is zo gruwelijk”, reageert een vriendin.

“Je gaat in de Belgische ambassade, en bij uitbreidin­g in heel Rabat, niemand vinden die iets slecht over haar wil zeggen”, zegt Bouchra, een Belgische politievro­uw. De moord op haar 41-jarige vriendin Malahin Ouriagli heeft haar erg aangegrepe­n. De Antwerpse werd vorige vrijdag voor haar woning in Rabat neergestok­en door haar ex-man, een Deense Marokkaan. Ze kreeg verschille­nde messteken en werd nog naar het ziekenhuis overgebrac­ht, maar overleed daar aan de gevolgen van de aanval. De 50-jarige ex-man werd opgepakt en is aangehoude­n op verdenking van de moord. Volgens het Marokkaans­e Directoraa­t-Generaal voor de Nationale Veiligheid was de moord een gevolg van de onenigheid die voortkwam uit de scheiding van het koppel. “Nadat Malahin van haar eerste man gescheiden was, is ze in april 2016 opnieuw getrouwd”, zegt ook vriendin Bouchra. “Haar nieuwe man liep bij elke ruzie weg met heel zijn hebben en houden. Soms wel drie keer per maand liet hij een bestelwage­n aanrukken om ‘te verhuizen’. Malahin kon dat niet meer aan en vroeg de scheiding aan.”

Volgens Bouchra was dat de start van bedreiging­en en belaging. “Hij kon het niet verkroppen dat ze hem niet meer terugwilde en begon te dreigen.”

Aangifte

De dreigement­en waren zo ernstig dat Malahin aangifte deed bij de Belgische verbinding­sofficier. Onze ambassade in Rabat, waar Malahin werkte, gaf de informatie door aan de Marokkaans­e politie. Uit politiebes­tanden bleek bovendien dat de man jaren geleden in zijn toenmalige vrouw in Denemarken al zwaar had toegetakel­d. Na een verblijf in de gevangenis werd hij het Scandinavi­sche land uitgezet en ging hij terug in Marokko wonen. Daar zou hij uiteindeli­jk Malahin ontmoeten.

De Marokkaans­e politie nam de dreigement­en ernstig en arresteerd­e de ex-man. “Ze moesten hem helaas vrijlaten bij gebrek aan bewijs”, zegt Bouchra. “Twee maanden bleef hij zo onder de radar, tot vrijdag.”

“Zoontje heeft alles gezien”

Sinds ze ruim tien jaar geleden naar Rabat reisde, haar toenmalige echtgenoot M. (niet de verdachte, red.) achterna, werkte Malahin op de Belgische ambassade in Rabat. “Ze werkte voordien in Antwerpen bij de federale gerechteli­jke politie, op de afdeling Drugs. Ze kon in de Belgische ambassade bij de verbinding­sambtenaar van de federale politie aan de slag.” Toen die verbinding­sambtenaar vervangen werd, moest Malahin vertrekken. “Gelukkig kon ze toch blijven werken op de ambassade, als assistente van de verbinding­smagistraa­t”, aldus Bouchra.

Het is ook op de ambassade dat de twee vriendinne­n elkaar uit- eindelijk leerden kennen. “We werkten een jaar lang vaak samen op de ambassade, ik voor de federale politie en Malahin voor justitie. Zo werden we vriendinne­n. Ik heb niet veel vrienden, maar Malahin was echt een goede vriendin geworden. Ze had zo’n groot hart, ze stond altijd voor iedereen klaar. Het is zo gruwelijk dat ze er nu niet meer is en hoe ze uit ons leven is gerukt.” Ook haar werkgever omschrijft het slachtoffe­r als “een goede en geliefde vrouw, die veel betekende voor de integratie van de huidige en vorige verbinding­smagistraa­t.”

“Ze stond altijd klaar om te helpen en had enorm veel kennis en goede contacten”, luidt het.

De Antwerpse familie van Malahin reisde ondertusse­n naar Rabat voor de begrafenis. Die vond zondag plaats en werd bijgewoond door de ambassadeu­r en de verbinding­smagistraa­t.

In de Marokkaans­e hoofdstad zal ook duidelijk moeten worden wat er met het jonge zoontje van Malahin gaat gebeuren. “De jongen was samen met zijn vader, Malahins eerste man, getuige van de steekparti­j”, vertelt Bouchra. “Ze kwamen naar haar appartemen­t in het kader van de co-ouderschap­sregeling. Haar eerste man heeft zelfs de moordenaar mee kunnen overmeeste­ren.”

Voor de familie is het een tweede zware klap in enkele jaren. “Anderhalf jaar geleden is de oudste zoon van Malahin omgekomen in een verkeerson­geval in Marokko”, zegt Bouchra. “Ze zag daar nog erg van af. Toen we twee weken geleden afscheid namen gaf ze me nog een extra dikke knuffel. Ik hoop dat ze nu, na het verdriet om haar zoon en de angst om de dreigement­en, eindelijk rust kan vinden.”

Behalve haar jonge zoontje, laat Malahin ook een volwassen dochter na.

 ?? FOTO RR ?? Malahin Ouriagli overleed vrijdag aan de gevolgen van verschille­nde messteken.
FOTO RR Malahin Ouriagli overleed vrijdag aan de gevolgen van verschille­nde messteken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium