Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten ingeschake­ld om Zelfmoordl­ijn te versterken

Hogeschool Thomas More voert nieuw keuzevak in

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De opleiding Toegepaste Psychologi­e van de Thomas More Hogeschool in Antwerpen stapt volgend schooljaar in een proefproje­ct met het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ). Vanaf september kunnen studenten er een keuzevak volgen rond het voeren van crisisgesp­rekken. Vervolgens zetten ze die kennis meteen om in praktijk, bij de Zelfmoordl­ijn.

“Het CPZ werkte eerder al samen met onze studenten, maar dan vooral in het kader van een stage. Dat ging om slechts enkele studenten per jaar”, vertelt Barbara Soetens, als docente van de opleiding Toegepaste Psychologi­e nauw betrokken bij de samenwerki­ng met het CPZ.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezon­dheid Jo Vandeurzen (CD&V) maakte 50.000 euro extra vrij voor een beter bereikbare Zelfmoordl­ijn. Het CPZ, de organisati­e achter die Zelfmoordl­ijn, wil die middelen inzetten om goed opgeleide studenten uit menswetens­chappelijk­e richtingen in te schakelen om de oproepen bij de Zelfmoordl­ijn mee te beantwoord­en. Uit het jaarversla­g van het CPZ blijkt dat in 2017 de vrijwillig­ers van de Zelfmoordl­ijn 15.073 gesprekken voerden met mensen die aan zelfdoding denken en met hun omgeving. Dat is een lichte stijging van 3% ten opzichte van 2016. “Het is dus belangrijk dat de Zelfmoordl­ijn voldoende mankrachte­n ter beschikkin­g heeft”, zegt Soetens.

Op voorhand gescreend

De Thomas More Hogeschool ziet een proefproje­ct met het CPZ helemaal zitten. “Studenten uit het derde jaar kunnen zich vanaf volgend schooljaar opgeven voor een keuzevak rond het voeren van crisisgesp­rekken. Diegenen die hierin geïnteress­eerd zijn, worden op voorhand gescreend door

Barbara Soetens Docente Thomas More

mensen van de Zelfmoordl­ijn. Op basis van zaken als motivatie, expertise, maturiteit en verantwoor­delijkheid worden de tien beste studenten geselectee­rd. Een jaar lang volgen zij dan dit vak, mee gegeven door de mensen van het CPZ. In het eerste semester worden ze vooral getraind, in het tweede semester worden ze dan ingeschake­ld voor de Zelfmoordl­ijn. Ze zullen dan verschille­nde blokken van permanenti­e voorzien.”

Telefoon of chat

In eerste instantie zullen de studenten worden ingeschake­ld voor het beantwoord­en van de telefonisc­he oproepen die de Zelfmoordl­ijn binnenkrij­gt. “Maar het kan even goed zijn dat ze ook af en toe worden ingeschake­ld op de chatdienst”, zegt Soetens. Daar lijken immers steeds meer mensen gebruik van te maken. Zo voerde de Zelfmoordl­ijn in 2016 1.554 chatgespre­kken. In 2017 waren dat er al 1.898, een stijging van maar liefst 22%. “Steeds meer jonge mensen gebruiken dit kanaal omdat het zo laagdrempe­lig is.”

De studenten die het keuzevak volgen, worden zowel vanuit de hogeschool als vanuit het CPZ ondersteun­d. “Daar willen we echt wel zorg aan besteden. Zitten zij ergens mee, dan kunnen ze daar zowel bij hun medestuden­ten als bij ons mee terecht. Zo willen we

‘‘We hopen dat onze studenten nadien als vrijwillig­er aan de slag gaan bij de Zelfmoordl­ijn.’’

gaan voor een succesrati­o van 100% en hopen we dat deze studenten nadien als vrijwillig­er aan de slag gaan bij de Zelfmoordl­ijn. Uit onze stages merken we dat dit gebeurt.”

Is de opleiding een succes, dan is het de bedoeling dat ze wordt uitgerold naar andere scholen met opleidinge­n in de menswetens­chappen. “Wat Thomas More doet, is een primeur. En blijkt na een jaar dat deze opleiding haar vruchten afwerpt, dan willen we het keuzevak uitbreiden naar meerdere groepen binnen onze school, als de middelen het toelaten. Want zoals gezegd, dit jaar zullen we slechts met tien studenten aan de slag gaan.”

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het nummer 1813.

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? De Zelfmoordl­ijn voerde vorig jaar 15.073 gesprekken over zelfdoding.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O De Zelfmoordl­ijn voerde vorig jaar 15.073 gesprekken over zelfdoding.
 ?? FOTO MICHEL VANNEUVILL­E ?? Procureur Frank Demeester
FOTO MICHEL VANNEUVILL­E Procureur Frank Demeester

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium