Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Politie heeft te veel papierwerk met opvang transmigra­nten”

West-Vlaamse procureur vraagt centraal afhandelin­gscentrum tegen mensensmok­kel

- (tl, mkm)

West-Vlaams procureur Frank Demeester doet een dringende oproep aan de overheid om een centraal afhandelin­gscentrum op te richten in de strijd tegen mensensmok­kel. “De opvang van transmigra­nten is zeer tijdrovend voor de politie. Die aanpak kan beter georganise­erd worden.”

De politiezon­es langs de kust hebben de handen vol met het oppakken van mensen zonder papieren in de havens en op snelwegpar­kings. Dit jaar alleen al werden er 1.233 mensen zonder papieren aangetroff­en. Het zet de politiedie­nsten behoorlijk onder druk. Nadat transmigra­nten zijn opgepakt, volgt er immers nog een lange en tijdrovend­e administra­tieve afhandelin­g. “Van al die personen worden vingerafdr­ukken, foto’s en een beschrijvi­ng afgenomen”, aldus West-Vlaams procureur Frank Demeester. “Zo kunnen we zien of die mensen geseind staan voor bepaalde feiten en of ze in verband kunnen worden gebracht met terrorisme.”

Uren papierwerk

Al die tijd blijft een ploeg agenten vaak onbeschikb­aar voor andere politietak­en. “Bovendien hebben sommige politiezon­es geen collectiev­e gevangenis­cellen om groepen transmigra­nten op te vangen. Het gevolg is dat het niet lijkt uitgeslote­n dat een ploeg weleens de andere kant opkijkt als ze een groep transmigra­nten aantreft. Want iedereen weet: als ze die onderschep­pen, volgt véél papierwerk.”

Eén verzamelce­ntrum

De procureur daarom voor de oprichting van een centraal afhandelin­gscentrum in WestVlaand­eren. Daar zouden alle opgepakte transmigra­nten naartoe kunnen worden gebracht. “Zo kan veel beter worden samengewer­kt tussen de verschille­nde politiedie­nsten en justitie. Dat biedt voordelen om criminele organisa- ties achter de mensensmok­kel te ontmantele­n”, zegt Demeester.

Jaren geleden al was er op politiek niveau een akkoord om zo’n centrum op te richten, maar uiteindeli­jk is dat er nooit gekomen. Procureur Demeester zegt dat alle politiedie­nsten in West-Vlaanderen hiervoor vragende partij zijn. “Het is mijn plicht om te signaleren dat de aanpak beter georganise­erd zou kunnen worden.”

Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) belooft alvast overleg met de procureur over zijn pleidooi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium