Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe ‘mémé’ als kind in China woonde en in een jappenkamp verzeild raakte

Levensverh­aal van Joke Tercalavre­s (83) is 150ste boek dat Zorgbedrij­f Antwerpen maakt

- KRISTIN MATTHYSSEN

“Nu kunnen jullie het lezen, want jullie luisteren toch niet als ik het wil vertellen.” Met die kwinkslag verraste ‘mémé’ Joke (83) uit Sint-Job haar kroost tijdens het paasfeest met een boek over haar leven, dat ze door Zorgbedrij­f Antwerpen liet opschrijve­n.

Zoon Marc en dochter Marianne zakten op paasmaanda­g nietsvermo­edend met hun kinderen en kleinkinde­ren naar Sint-Jobin-’t-Goor af, waar mémé Joke Tercalavre­s (83) en haar man Armand (85) wonen. De achterklei­nkinderen mochten paaseieren komen rapen in de tuin, maar wat niemand wist was dat mémé nog een verrassing in petto had.

Stiekem had ze haar levensverh­aal laten optekenen door Ebe Daems van Zorgbedrij­f Antwerpen. “We zijn vier jaar geleden gestart met dat project, en omdat het om het 150ste levensverh­aal gaat, hebben we de pers uitgenodig­d om de boekoverha­ndiging bij te wonen”, legde Sara Engels van Zorgbedrij­f Antwerpen uit.

Het levensverh­aal van mémé Joke is allesbehal­ve alledaags. De vrouw, die in de jaren 80 en 90 twaalf jaar lang rondleidin­gen gaf bij Gazet van Antwerpen op Linkeroeve­r, werd geboren in het Chinese Tientsin.

“Papa was elektricie­n en kon daar gaan werken. In 1930 trokken mijn ouders met het schip naar ginder en in 1935 werd ik daar geboren.” Joke groeide er op tussen de Chinezen als blij en vrij kind. Maar in 1944 nam haar leven een nare wending toen ze samen met haar ouders in het jappenkamp Yangchow C. gevangen werd gezet, in centraal China.

“We hebben er tien maanden opgesloten gezeten. Mijn vader deed er klussen, mijn moeder moest vooral groenten kuisen. Ze hielden er een levenslang trauma aan over. De Japanners patrouille­erden met bajonetten en waren heel bedreigend. We hebben er honger geleden en kregen afvalwater te

Ebe Daems

schreef levensverh­aal drinken. Je hoort hier in Vlaanderen alleen over de concentrat­iekampen zoals Auschwitz of Birkenau vertellen, maar ook de jappenkamp­en in Azië waren een verschrikk­ing.”

Via Shangai naar Boom

Na de bommen op Hiroshima en Nagasaki ontvluchtt­en de Japanners kamp Yangchow C. “De bevrijders hebben een maand naar ons gezocht, want wij durfden het

kamp niet verlaten. Ik herinner me de vliegtuige­n die eten dropten. Na de bevrijding zijn we naar Shangai verhuisd, om drie maanden later met mijn ouders naar België terug te keren.”

Joke was tien en woonde ineens in Boom, in een voor haar vreemd land. “Ik had niets gemeen met die kinderen op school. Ze ontdekten toen pas Coca Cola, allemaal dingen die ik al lang kende uit China. Ik kon niet lezen en schrijven en sprak alleen Engels. De films die hier in de cinema draaiden, had ik al lang gezien in China. Op de duur dachten ze dat ik een fantast of een dikkenek was. Omdat ik graag vriendinne­tjes wilde, ben ik me gaan aanpassen.”

Joke had het moeilijk. “Als ik tegen mijn ouders zei dat ik later als ik groot was met een Chinees zou trouwen, kreeg ik een mot tegen

mijn kaak. Uiteindeli­jk heb ik toch mijn draai gevonden. Ik huwde met Armand – geen Chinees! – kreeg kinderen en kleinkinde­ren. Maar de hunkering naar China bleef. Als we naar een Chinees restaurant gingen, trok ik naar de patron om te gaan vertellen dat ik in zijn land was opgegroeid. Maar de Chinese restaurant­houders in het Antwerpse spreken allemaal Kantonees, en geen Mandarijns zoals ik.”

Teruggaan deed ze nooit, “uit schrik dat de heimwee te groot zou zijn”. “In 2008 volgde ik een computercu­rsus, en zo kwam ik via het internet op het spoor van het boek Captives of Empire van Greg Leck, waar ikzelf in vermeld sta!”

Het verlangen om haar levensverh­aal te boek te stellen, groeide. Metekind Sofie Rombouts (29) – die nog een ei bewaart dat

Joke in het jappenkamp kreeg – deed een poging, maar het ontbrak haar aan tijd.

Via Zorgbedrij­f Antwerpen kwam levensverh­aalschrijv­er Ebe Daems drie keer drie uur luisteren. Gisteren gaf Joke het 142 pagina’s dikke boek aan haar kinderen en kleinkinde­ren. “Ik denk dat mijn familie nu beter zal begrijpen hoe ik mij voel.”

‘‘Ik ben drie keer drie uur langsgewee­st om Jokes verhalen te noteren.’’

Niet alleen senioren

Voor 1.499 euro kan iedereen zijn levensverh­aal laten opschrijve­n en uitgeven. “Je moet geen klant van Zorgbedrij­f Antwerpen zijn”, zegt Sara Engels. “Het zijn niet alleen senioren. We hadden ook al een vrouw van 35 die terminaal was. Het gaat over het bewaren van je identiteit.”

Info: www.zorgbedrij­f.antwerpen.be op ‘Het boek van mijn leven’

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Joke Tercalavre­s (83) zittend met haar boek tussen haar nageslacht. Links haar man Armand, rechts kleindocht­er en metekind Sofie Rombouts, die mee de aanzet tot het boek gaf. “Ik denk dat mijn familie mij nu beter zal begrijpen.”
FOTO'S VICTORIANO MORENO Joke Tercalavre­s (83) zittend met haar boek tussen haar nageslacht. Links haar man Armand, rechts kleindocht­er en metekind Sofie Rombouts, die mee de aanzet tot het boek gaf. “Ik denk dat mijn familie mij nu beter zal begrijpen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium