Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te koop op televisie: twee topstukken van Jan Brueghel de Jonge

‘Stukken van Mensen’

- (jdr)

“Al zo’n 45 jaar zit ik in het vak en één keer kreeg ik een Brueghel binnen”, aldus Mon Bernaerts van het gelijknami­ge veilinghui­s. Dat er vanavond in het Vier-programma Stukken van

Mensen twee Brueghels worden aangeboden, is dus hoogst uitzonderl­ijk.

derde seizoen van Stukken

van Mensen, het programma waarin particulie­ren aan kunstexper­ts een object proberen te slijten, start vanavond met een stunt. Een onbekende verkoper biedt twee schilderij­en van Jan Brueghel de Jonge aan. Beide stadstafer­elen dateren van omstreeks 1630 en horen samen omdat Jan Brueghel de Jonge, kleinzoon van Pieter Bruegel de Oude, voor beide samenwerkt­e met Josse De Momper.

“In die tijd was het gebruikeli­jk dat ateliers samen aan schilderij­en werkten. In dit geval nam De Momper het landschap voor zijn rekening, Brueghel de figuren”, aldus Alexander Tuteleers van Art Assistance, een firma gespeciali­seerd in kunstadvie­s. Tuteleers treedt op als tussenpers­oon aangezien de eigenaar, een privéverza­melaar, anoniem wil blijven.

Volgens Mon Bernaerts komen Brueghels slechts per hoge uitzonderi­ng op de markt. “Eentje kreeg ik er ooit binnen, en dat is al twintig jaar geleden.”

Dat het om authentiek­e stukken gaat, lijdt volgens Tuteleers geen twijfel. “De werken zijn al eens eerder verkocht en toen aan grondige analyses door experten onHet derworpen. Ze zijn ook opgenomen in publicatie­s over de topstukken van Brueghel.”

Of de werken vanavond op tv van eigenaar verwissele­n en voor hoeveel, wil Tuteleers niet kwijt. “Maar bij dit soort topstukken spreek je over bedragen boven het miljoen.”

En als het over zoveel centen gaat, dan komt daar uiteraard security bij kijken. Naar verluidt werden de schilderij­en vanuit een kluis in een Antwerps safehouse naar Stukken van Mensen vervoerd. Dat gebeurde in twee auto’s, waarbij het niet duidelijk was in welke wagen de schilderij­en zich precies bevonden. Bovendien mochten de auto’s niet in de spitsuren rijden en werden de panelen vergezeld door twee beveiligin­gsagenten. En uiteraard sloot de productie een degelijke verzekerin­g af, zo vernemen we bij Vier.

 ?? FOTO VIER ??
FOTO VIER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium