Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor daklozen is het bang afwachten of ze een bed krijgen”

Nachtopvan­g terug op zomerregim­e, PVDA wil hele jaar door meer plaats voorzien

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De capaciteit van de nachtopvan­g voor daklozen werd het voorbije weekend herleid van 150 naar 55. ‘De Victor’ aan de Desguinlei draait zo weer op zomerregim­e. “Nochtans zat die nachtopvan­g helemaal vol”, zegt OCMW-raadslid Lise Vandecaste­ele (PVDA). Zij pleit er nu voor om de volledige nachtopvan­g het hele jaar door open te houden.

“De laatste weken zat de nachtopvan­g op volledige bezetting”, zegt Vandecaste­ele. “Er meldden zich bovendien ook heel wat nieuwe mensen aan. Het is nu voor die daklozen bang afwachten of ze een bed kunnen bemachtige­n, of ze op straat moeten slapen. En dat terwijl het OCMW de wettelijke plicht heeft diensten te voorzien zodat iedereen een menswaardi­g bestaan kan leiden. Op straat is dat niet gegarandee­rd.”

Vandecaste­ele diende daarom afgelopen maand een motie in om de volledige nachtopvan­g het hele jaar door open te houden en de infrastruc­tuur te verbeteren. “Die motie werd door meerderhei­dspartijen N-VA, Open Vld en CD&V afgevoerd. En dat terwijl de bedden er wel degelijk zijn, maar gewoon niet gebruikt worden. Daklozen ambiëren het echt niet om van de nachtopvan­g hun permanente woonplek te maken. Maar het is nu eenmaal een feit dat de wachtlijst­en voor residentië­le opvang voor dakloze mannen erg lang zijn, dat er voor vrouwen een groot tekort is aan residentië­le opvang en dat er bovendien een groot tekort is aan betaalbare, kwaliteits­volle woningen in Antwerpen. Doorstrome­n is dus echt niet zo eenvoudig.”

Noodopvang

Verder, zo zegt Vandecaste­ele, wordt er in ‘De Victor’ een onderschei­d gemaakt tussen mensen met papieren en mensen zonder papieren. “Tijdens het zomerregim­e wordt de verdieping voor mensen zonder papieren volledig gesloten. Het gaat hier om zestig bedden. Bijgevolg kunnen zij nu nergens meer terecht voor nachtopvan­g.”

Woordvoerd­er van schepen van Sociale Zaken en OCMW Fons Duchateau, Michael Lescroart (N-VA), doet het hele betoog van Vandecaste­ele af als een “absolute leugen”. “In Antwerpen slaapt niemand op straat, tenzij die daar zelf voor kiest”, zegt hij. “Om te beginnen was er voor 2016 enkel winteropva­ng. We hebben toen beslist om een deel van de nachtopvan­g tijdens de zomermaand­en toch open te houden. Maar die nachtopvan­g blijft wel een noodopvang.”

De gedeelteli­jke sluiting wordt bovendien voorbereid, zegt Lescroart. “Een aantal weken voor de sluiting worden de trajecten opnieuw opgestart om

Michael Lescroart “In Antwerpen slaapt niemand op straat, tenzij die daar zelf voor kiest.”

over te schakelen naar permanente opvang. Het weigeren van zo’n traject is niet aanvaardba­ar. We vragen dus dat daklozen zich actief inzetten om naar een duurzame oplossing te zoeken. Tijdens de wintermaan­den doen we dat niet. Sommige daklozen hebben ondertusse­n die opvang gevonden, anderen kunnen terecht bij vrienden of familie. Dat maakt dat het aantal reservatie­s na 29 maart lager lag dan de 55 plaatsen die er nog ter beschikkin­g zijn. Er is dus absoluut geen capaciteit­stekort. En voor de meest kwetsbare profielen is er steeds een bed beschikbaa­r.”

Wat betreft daklozen zonder papieren, zegt Lescroart dat het wettelijk verboden is om het hele jaar door opvang voor hen te voorzien. “Tijdens de winter voorzien we bedden omwille van humanitair­e redenen. Verder werken we met terugkeerp­rogramma’s. Wie daar instapt, krijgt opvang tot hij of zij vertrekt.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De nachtopvan­g voor daklozen werd herleid van 150 naar 55 plaatsen.
FOTO PATRICK DE ROO De nachtopvan­g voor daklozen werd herleid van 150 naar 55 plaatsen.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium