Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wielergekt­e neemt ’t Stad helemaal over

70.000 koersliefh­ebbers zien Ronde van Vlaanderen vertrekken

- MISCHA BLUDTS

De ogen van wielergek België waren dit weekend op Antwerpen gericht, want voor de tweede keer startte de Ronde van Vlaanderen in ’t Stad. Ondanks het druilerige weer kwamen zo’n zeventigdu­izend koersliefh­ebbers naar de binnenstad afgezakt.

Als we om 9u in het historisch­e centrum arriveren, is het er al druk. Het fandorp op de Groenplaat­s is nagenoeg uitgestorv­en, maar dat is niet zo verwonderl­ijk: alle wielerfans bevinden zich op de Grote Markt, waar alle ploegen met de nodige fanfare worden voorgestel­d, of aan het Steenplein, waar ze alvast een goed plekje zoeken om de start van de 102e editie van de Ronde van Vlaanderen te kunnen zien.

Op de Suikerrui treffen we Louis uit Rijkevorse­l. “Ik ben vooral fan van veldrijden en ben dus heel benieuwd naar de prestatie van Wout Van Aert. Ik vrees dat hij iets te kort zal komen, maar een plaats bij de eerste tien zit er wel in.” Wat hij na de start van plan is? “Paashaas spelen. De kleinkinde­ren komen straks op bezoek en dus moet ik eitjes verstoppen. Maar daarna ga ik natuurlijk op televisie naar de koers kijken.”

Arnaud komt voor de eerste keer naar de Ronde kijken. “Een geweldig paascadeau. Ik kijk altijd naar de laatste 100 kilometer van elke wedstrijd.” Mama Valerie is er ook bij: “Ik weet hier eigenlijk niks van, maar mijn zoon is een echte wielerzot. Later wil hij zelfs sportjourn­alist worden.” Tot op onze redactie, Arnaud!

Op de Grote Markt komen we Marcel Vanthilt en zijn zoontje tegen. “Ik volg de Ronde al heel lang. Een paar jaar zelfs vanuit een volgwagen van QuickStep, een geweldige ervaring.” Vanthilt woont al twintig jaar in Antwerpen en verhuisde recent van het Zuid naar het centrum. “Dat de Ronde nu achter mijn hoek vertrekt, is perfect.” De regen neemt ondertusse­n af, maar het blijft toch vochtig en frisjes. “Ik vind het echt geen weer om op een fiets te kruipen, maar die mannen doen dat 270 kilometer lang. Dat zijn bovenmense­lijke mensen, ik heb er geen andere woorden voor. En dat zowat elke week, terwijl het tempo alsmaar hoger ligt.”

“Geen politiek”

Zoals elk jaar wordt er overal met leeuwenvla­ggen gezwaaid en zowat een op vijf van de bezoekers draagt een geel petje met het opschrift ‘Vlaanderen’. “Maar dat heeft niks met politiek te maken. Deze actie wordt volledig door de Ronde van Vlaanderen zelf georganise­erd”, vertelt vlaggenuit­deelster Magda. Ze is zelf een echte wielerfan en bedwong een tiental jaar geleden de Mont Ventoux. Ze vindt het fantastisc­h dat de start ook dit jaar in Antwerpen plaatsvind­t. “Dat is een goede zaak voor de hoofdstad van Vlaanderen. Als sinjoor ben ik er dan ook van overtuigd dat de Ronde voortaan altijd in ’t Stad zal beginnen.”

Op de Grote Markt wordt iets voor 10u een pauze ingelast, wat de klokken van de kathedraal de kans biedt het beste van zichzelf.

Vriendengr­oep Wim, Tom, Nathalie, Amelie en Indra komt uit Lint en ziet het allemaal geamuseerd aan. Over wie er zal winnen bestaat geen enkele twijfel: “Sagan!”

Om stipt 10.30u worden de renners onder massale belangstel­ling uitgezwaai­d door burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en Miss België Angeline Flor Pua. Maar het feestje was nog niet gedaan: de fans konden de koers nog tot 18u op groot scherm op de Groenplaat­s volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium