Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gevel Plantin-Moretus volledig in de stellingen

Dak museum na bouwverlof in nieuw kleedje

- (fh)

Na de succesvoll­e renovatie in 2016, staat Museum PlantinMor­etus opnieuw in de stellingen. Ditmaal voor werkzaamhe­den aan het dak. Niet voor lang, want tegen het bouwverlof komt de fraaie gevel weer vrij.

“De stellingen en de zeildoeken lijken imposant, maar het is een beheersbar­e werf. Het museum blijft open voor het publiek”, licht directeur Iris Kockelberg­h toe.

De werken omvatten binnenbekl­eding van het dak, reparatie van lekkende dakgoten en restaurati­e van zolderrame­n. De stad maakt van de gelegenhei­d gebruik om ook de daknokken te restaurere­n en het hele dak te voorzien van veiligheid­shaken.

Aanvankeli­jk was het de bedoeling om de renovatie uit te voeren samen met de herinricht­ing van het museum en de nieuwbouw van een leeszaal en een depot in 2016. “Er was echter meer historisch onderzoek nodig voor ingrijpend­e beslissing­en. Een Unescomonu­ment moet je nog net iets omzichtige­r benaderen”, vindt Kockelberg­h. “Daardoor heeft de voorbereid­ing langer aangesleep­t dan gepland.”

Uiteindeli­jk bleek het uitstel een geluk bij een ongeluk. “We hadden al die werken niet in een keer kunnen uitvoeren. Voor de huidige dakwerkzaa­mheden moesten we het hele museumarch­ief van 1876 tot 2000, de kantoren en de moderne bibliothek­en op de tweede verdieping van het hoofdgebou­w ontruimen. Daarvoor kunnen we nu terecht in de vroegere depots die pas beschikbaa­r kwamen na de ingebruikn­ame van de nieuwe in 2016. Nu kon die verhuis snel worden doorgevoer­d.”

 ?? FOTO SIGRID SPINNOX ?? Alleen de imposante poort blijft vrij en open.
FOTO SIGRID SPINNOX Alleen de imposante poort blijft vrij en open.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium