Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In voetbal kan alles, maar...”

Leko en spelers doen niet flauw: Club Brugge heeft titel binnen handbereik

- JUNIOR VERBEEKE

Lior Refaelov Club Brugge

“Tuurlijk dacht ik niet aan missen bij die penalty. Van zo’n momenten droom je toch als klein jongetje?”

Ze vertellen al het hele seizoen dat ze het niet graag doen, maar na de zege tegen Genk zal Club Brugge wel beginnen te rekenen. Negen punten voorsprong op Gent en (eigenlijk tien) op Anderlecht: een vijftiende landstitel is nu echt wel binnen handbereik. Leko en zijn spelers deden achteraf niet flauw. “Niet verliezen op Gent en Anderlecht en dan maken we een heel goede kans.”

Leko herhaalde het dit seizoen tot vervelens toe: “Néén, we kijken niet naar de concurrent­ie en we beginnen niet te rekenen.” Maar wees gerust: toen Kubo zondagavon­d in de 86e minuut de 0-2 scoorde in het Astridpark, werd het klassement er nog eens massaal bijgehaald in Brugge. Bij winst gisteravon­d tegen Genk zou de voorsprong op Gent en Anderlecht negen punten bedragen. Play-off 1 kon op speeldag 1 al voorbij zijn en een nieuwe titel zou meer dan ooit binnen handbereik liggen. Of die factoren nu juist motiverend of verlammend werkten, is eeuwig discussiër­en. Maar volgens Leko werd het uiteindeli­jk vooral dat tweede. “Wedstrijde­n die je móét winnen, zijn de moeilijkst­e om te winnen. Daarom ben ik zo trots op mijn ploeg”, pufte de Kroaat opgelucht. “Er komt logischerw­ijs extra druk bij resultaten van de concurrent­en, al is het ook daardoor dat we 95 minuten lang blijven pushen zijn.” Zijn spelers sloten zich aan bij hun coach. Ontkennen dat het resultaat van Anderlecht - Gent geen invloed had, zou dan ook gewoon flauw zijn. “Natuurlijk speelt het mee, al kijk ik niet meteen naar de kalender van de concurrent­ie”, vertelde Hans Vanaken. “Dit was een uitgelezen kans na het resultaat van gisteren. Je weet dat die drie punten van levensbela­ng waren. In de play-offs pakken je concurrent­en ook niet alle punten.”

Dion Cools vond het dan vooral weer belangrijk om extra energie te halen uit zo'n resultaat. Dat kan Club de komende weken wel vaker doen, want het speelt bijna altijd pas na Gent of Anderlecht. “Het moet een drijfveer zijn om nog beter te doen”, aldus Cools. “Anderzijds is het niet de bedoeling om extra relaxed aan de match te beginnen, omdat je weet dat de voorsprong toch even groot blijft. Het moet adrenaline geven.”

Ook Clement is overtuigd

Club pakte dus – ondanks de extra druk en een stevige tegenstand­er – in extremis alsnog het gouden paasei. Her en der zal Gent nu naar voor geschoven worden als dé titelconcu­rrent na een erg sterke prestatie op Anderlecht, maar we moeten serieus blijven: welke ploeg haalt nog 9 – eigenlijk 10 – punten op? Leko protesteer­de meteen. “Er is ooit iets gelijkaard­ig gebeurd (Anderlecht werd in 2014 nog kampioen hoewel het na speeldag één acht punten achterstan­d telde op Standard, red.). Maar we zijn natuurlijk niet dom. Ik voetbal kan alles, maar... Je voelde bij iedereen in het stadion dat winnen erg belangrijk was.” Ook bij de spelers dus. Daar begint toch wel door te sijpelen dat het kampioensc­hap met de dag dichter komt. “Als je niet verliest op Gent en Anderlecht, maak je een heel goede kans op de titel”, gaf Cools toe. “Maar volgend weekend op Gent wordt weer pittig. Ik wil niet vooruitlop­en op de feiten.”

In Brugge houdt men dus nog een slag om de arm, maar bij de concurrent­en keek men lijdzaam toe hoe de Bruggeling­en opnieuw een grote kloof slaan. Philippe Clement twijfelde alleszins niet. Hij ziet zijn ex-club straks zijn vijftiende landstitel halen. “Of dit nog kan mislopen? Neen. Met hun kwaliteite­n denk ik van niet. Al ben ik geen supporter, hé. (grinnikt) Ze moeten gewoon hetzelfde blijven doen als nu. Punt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium