Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sa Pinto is de prins Laurent van het voetbal

Tirade van Standardco­ach bevat zelfde frustratie­s als prinselijk­e brief

- FRANK BUYSE

Twee formele verschille­n: de brief van Prins Laurent aan het parlement van vorige week was een échte brief, Ricardo Sa Pinto spuwde vrijdagavo­nd zijn vraag om respect letterlijk uit – hij had alleen een spiekbrief­je bij de hand. En Laurent schoot op de politiek, Sa Pinto op de pers. Toch ging hun klaagzang om hetzelfde: respect voor leven en werk. Want allebei worden ze door zowat iedereen “een clown” genoemd en door niemand serieus genomen.

Inhoudelij­k hebben ze allebei niet eens alle ongelijk. Laurent is blijkbaar in zijn leven door familie en politiek nogal gedwarsboo­md. En als het cliché klopt dat een trainer alleen mag worden beoordeeld op zijn resultaten, dan heeft Sa Pinto de bewijzen op papier: Play-off 1 gehaald en de beker gewonnen.

“Jullie zouden mij moeten felicitere­n”, hijgde de Portugees vrijdag. De algemene teneur dat de Rouches heropleven eerder ondanks dan dankzij die “malle en tactisch beperkte” coach is een steek in het hart van Ricardo Leeuwenhar­t. “Negen maanden lang wilden jullie mij doden.” En “Schaam jullie.” Dat die pers dan ook nog de komst van Michel Preud’homme als zijn vervanger had durven aankondige­n, was voor de vurige zuiderling nog een mes in de rug bovenop. Waarop hij vrijdagavo­nd dus diep verongelij­kt met een raket terugschoo­t: “Ik praat niet meer met jullie.” Vergetend dat het nieuws vanuit de club, misschien zelfs door zijn voorzitter, was gelanceerd en de pers alleen boodschapp­er was. Zijn woede was ongetwijfe­ld oprecht, maar de Portugees moet, zwaaiend met zijn contract dat automatisc­h werd verlengd bij het halen van Play-off 1, voorgaande week ook vragen hebben gesteld aan Venanzi en co. En ook nattigheid hebben gevoeld.

Geen topper, wel oprecht

Hij begreep het langs geen kanten – iedereen zag hem toch graag in Luik? –, maar besloot dan maar in een onbewaakt moment de pers tot zondebok uit te roepen. Wellicht ook met de achterligg­ende gedachte van zo leert iedereen dat ik wel een topcoach ben: “Ik krijg felicitati­es uit heel Europa.” Maar veel meer dubbele agenda zat er in de tirade niet. De Portugees begrijpt het écht niet dat wij hem nog steeds geen topper vinden. En hij is oprecht aangedaan en gefrustree­rd – dan was de brief van Laurent doordachte­r en gestructur­eerder. En opportunis­tischer: Laurent wilde geen 46.000 euro verliezen. Al wil Sa Pinto ook coach blijven van Standard, natuurlijk. De brief heeft niet veel uitgehaald voor de prins. De oorlogsver­klaring van Sa Pinto op speeldag 1 van Play-off 1 zal hem ook niet aan boord houden op Sclessin, als Preud’homme wil. En komt die niet, dan kijken we nu al uit naar de tweede jaargang van Circus Sa Pinto. Met enige sympathie zelfs. De man begrijpt het misschien allemaal niet goed, maar was in die negen maanden – op het theaterstu­kje op Anderlecht na – wel altijd oprecht. En dat is in het voetballan­d België van Prins Laurent ook een verdienste.

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Ricardo Sa Pinto
FOTO ISOSPORT Ricardo Sa Pinto

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium