Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nummer 100 voor Lukaku

Rivaal Man City kan zaterdag snelste kampioen ooit worden in geschieden­is van Premier League

- BART LAGAE

Money time in Engeland. Met zijn honderdste goal in de Premier League zette Romelu Lukaku Man United op weg naar 2-0-winst tegen Swansea en een vrijwel zekere kwalificat­ie voor de Champions League. Maar de titel, die is voor Manchester City. De leider kan zaterdag - tégen United - de snelste kampioen uit de geschieden­is van de Premier League worden. Maar eerst wacht Liverpool, in de kwartfinal­es van de Champions League.

Positie kiezen aan het penaltypun­t, met brede armbewegin­gen de bal vragen en trappen met links. De bal week nog wel af op een voet van een tegenstand­er, de honderdste Premier League-goal van de 24-jarige Belg was vintage Lukaku. Terwijl hij neerknield­e en naar de hemel wees, gingen zijn ploegmaats in een kringetje rond hem staan. Ze zagen zijn honderdste goal al even aankomen. In de voorbije negen wedstrijde­n voor club en land heeft Lukaku negen keer gescoord.

Lukaku is na Harry Kane - de Engelse spits van Tottenham Hotspur - de tweede speler die in 2018 tot de ‘Club van 100’ toetreedt. Hij lost Thierry Henry af als jongste buitenland­er die honderd keer raak trof in de meest gemediatis­eerde competitie van de wereld. En ook al had hij er meer wedstrijde­n voor nodig dan Henry, Agüero en een handvol Engelse profs, Lukaku doet met 216 wedstrijde­n beter dan zijn Chelsea-voorbeelde­n Didier Drogba (220) en Nicolas Anelka (254). Ook United-legenden Dwight Yorke, Andy Cole en Wayne Rooney deden er langer over om de kaap van de honderd te ronden.

Premier League-topschutte­r aller tijden Alan Shearer - 260 goals voor Blackburn en Newcastle - had zaterdag in het BBC-programma ‘Match of the Day’ lof voor Lukaku. “Hij werd doorgestuu­rd bij Chelsea wegens niet goed genoeg, is keihard beginnen te werken en heeft dit seizoen al 26 keer gescoord voor Manchester United (alle competitie­s samen, red.). Hij is nog altijd maar 24. Ik vind hem echt goed. Hij gaat nog beter worden.”

Manchester Derby

Lukaku zelf wuifde alle lof in een interview met de clubwebsit­e weg. “Ik praat niet graag over mezelf. Ik ben een teamspeler, dus plaats ik het team op de eerste plaats. Maar ik ben ook een spits. Ik weet dat er nog veel meer goals in me zitten, maar ik ben bij Manchester United gekomen om ook prijzen te winnen. Daarvoor moet ik hard blijven werken.”

De enige prijs die dit seizoen nog haalbaar is, is de FA Cup. In de Champions League werden de Red Devils uitgeschak­eld door Sevilla. En in de competitie wordt Manchester City kampioen. United kan het feestje alleen maar proberen uit te stellen, zaterdag in de Manchester Derby in het Etihad. Indien City de aartsvijan­d verslaat, wint het de titel met nog zes speeldagen te gaan. Sinds de Premier League werd opgericht in 1992 was er nooit sneller een kampioen. Het vorige record staat op naam van Man United - op vijf speeldagen van het einde.

Champions League

“We hebben veel belangrijk­e wedstrijde­n op een jaar, maar de Manchester Derby staat toch op één”, zegt Kevin De Bruyne. “Als je dan de kans krijgt er een ongeloofli­jk feest van te maken, mag je dat niet laten liggen. Hoe sneller we kampioen zijn, hoe sneller we kunnen focussen op de Champions League.”

Manchester City speelt morgen de heenwedstr­ijd van de kwartfinal­e tegen Liverpool. De terugwedst­rijd staat volgende week dinsdag geprogramm­eerd. In minder dan een week speelt City dus drie van zijn belangrijk­ste wedstrijde­n van het jaar.

“Het is moeilijk al vooruit te blikken naar de Manchester Derby”, zegt Vincent Kompany. “United heeft zeven dagen om de wedstrijd voor te bereiden, maar wij moeten eerst aan de bak in de Champions League. We moeten ons momentum vasthouden. Ik woon al lang genoeg in Manchester om te beseffen wat het zou betekenen voor City om kampioen te worden tegen United. En wat het betekent voor United dat het niet gebeurt tegen hen.”

Romelu Lukaku (Man United) “Ik weet dat er nog veel meer goals in me zitten. Maar ik ben naar Man United gekomen om prijzen te winnen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium