Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ronaldo is weer onhoudbaar

Vier redenen waarom Portugees van Real Madrid dit seizoen relatief langzaam op gang kwam

- JÜRGEN GERIL

Voor Nieuwjaar scoorde Cristiano Ronaldo (33) in de competitie en de Champions League maar dertien goals in 23 matchen voor Real Madrid. Na Nieuwjaar zit ‘CR7’ gelukkig weer als vanouds aan 21 treffers in zeventien matchen en is hij opnieuw onstopbaar. Juventus is straks gewaarschu­wd. Wij zochten uit waarom Ronaldo dit seizoen maar met horten en stoten uit zijn winterslaa­p ontwaakte.

1. WK én Champions League

Cristiano Ronaldo heeft in zijn prijzenkas­t zowat alle trofeeën staan die er te winnen zijn. In 2016 won hij zelfs het EK met Portugal, maar er zijn nog bekers waarvoor hij heel graag plaatsmaak­t. De wereldbeke­r bijvoorbee­ld en een extra Champions League-trofee. Met Real kan hij zelfs voor het derde jaar op rij de Champions League winnen. Voor het kampioenen­bal kon hij zich altijd wel opladen, want ‘CR7’ scoorde dit seizoen al in elk Champions League-duel en zit daar aan twaalf treffers. Niemand deed het hem voor. In de Spaanse competitie sputterde zijn machine voor Nieuwjaar en kwam hij niet verder dan vier goals, maar dat maakte hij vanaf januari ruimschoot­s goed met achttien goals in dertien competitie­matchen. Onder meer met een hattrick tegen Sociedad en vier goals in de 6-3 tegen Girona. Terwijl hij het eind 2017 soms gewoon te mooi wilde doen en onbegrijpe­lijke missers liet noteren, staat efficiënti­e in 2018 weer voorop.

De kwartfinal­e tegen Juve vanavond is een heruitgave van de Champions League-finale van vorig jaar en straks volgt het WK. Met het oog op het duel tegen Juve kreeg Cristiano afgelopen weekend zelfs rust in de competitie tegen Las Palmas. Met zijn vriendin Georgina Rodriguez dronk hij een glas wijn in de zon. Alles staat dus in het teken van de eindfase. Op een wereldbeke­r kwam Ronaldo nooit verder dan de halve finales in 2006, terwijl het in 2010 bij de achtste finale en in 2014 bij de groepsfase bleef. Nu wil Ronaldo nog een keer verrassen met Portugal op het WK. Straks oefent hij ook tegen de Rode Duivels.

2. Confederat­ions Cup en tweeling

Het was ook de nationale ploeg die de start van zijn seizoen een beetje hypothekee­rde. Ronaldo speelde vorig jaar na een lang seizoen ook de Confederat­ions Cup in Rusland. Portugal werd in de halve finales uitgeschak­eld door Chili na penalty’s. Ronaldo liet daarna de troostfina­le aan zich voorbijgaa­n, want tijdens het tornooi was hij via een draagmoede­r vader geworden van een tweeling: Mateo en Eva. “Ik gaf mijn ziel en zaligheid voor de nationale ploeg, maar zal het Portugese volk later nog vreugde schenken.”

Door al die ontwikkeli­ngen miste hij een groot deel van de voorbereid­ing bij Real Madrid. De dribbelaar sloot pas laat aan bij de groepstrai­ning en hoe afgetraind hij ook mag zijn, ook Ronaldo heeft ritme nodig.

3. Vijf matchen schorsing

Tot overmaat van ramp pakte Ronaldo in de Supercup tegen Barcelona een rode kaart. Hij scoorde wel in Nou Camp, maar kreeg geel voor het uittrekken van zijn shirt. Toen hij later een tweede gele kaart kreeg voor een schwalbe, ging hij over de schreef. ‘CR7’ duwde scheidsrec­hter Ricardo De Burges en werd prompt vijf matchen geschorst. Real Madrid ging nog in beroep, maar tevergeefs. “Ik word geviseerd”, stelde Ronaldo. “Deze situatie is overdreven en belachelij­k.”

Het zorgde ervoor dat hij de terugmatch van de Supercup miste en ook vier wedstrijde­n in de competitie. In plaats van eind augustus, begon Ronaldo’s seizoen pas op 20 september.

4. Belastingp­roces

En een ongeluk komt nooit alleen. Vorige zomer opende het Spaanse gerecht ook een onderzoek tegen hem wegens belastingf­raude. Ronaldo zou 14,7 miljoen euro sponsorgel­d naar een schijnonde­rneming op de Britse Maagdeneil­anden versast hebben. Daarvoor werd hij ondervraag­d door een onderzoeks­rechter en riskeerde hij zelfs een celstraf. Zijn management­bureau zette zijn belastingb­rief online om zijn onschuld te bewijzen, maar het woog zwaar op Ronaldo. “Ik heb nooit de bedoeling gehad om belastinge­n te ontduiken”, claimde hij.

Die knop heeft hij nu pas kunnen omdraaien. Dat mag ook wel. Uit zijn belastingb­rief bleek ook dat hij in het jaar 2015 maar liefst 227,5 miljoen verdiende.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium