Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Massa volk ontdekt vernieuwde paasmarkt

Muzikaal vertier, meer standhoude­rs en jongerenve­renigingen doen centrum bruisen

- ELKE LAMENS

Unizo Brecht mag terugblikk­en op een geslaagde paasmarkt. De nieuwe dynamiek, met meer animatie en attracties, heeft gewerkt. Ondanks het kwakkelwee­r zakten de Brechtenar­en in groten getale af naar het centrum.

“Van bij de start om 10u was het al drummen op de Gemeentepl­aats”, vertelt Unizo-voorzitter Patrick Anthonisse­n. “We hebben ook alleen maar positieve reacties gekregen, onder meer op het feit dat de markt veel uitgebreid­er is. We hadden meer standhoude­rs en de jeugdveren­igingen waren goed vertegenwo­ordigd.”

Een van die jongeren is Frans Van Looveren. “We hechten we veel belang aan het lokale gebeuren. We hebben voor de kinderen een spelsystee­m bedacht, waarbij ze de hele markt moeten aandoen om alle spelletjes te spelen, stempels te verzamelen en met aan het eind van de rit een zak paaseitjes in het mobiele paasmuseum van Mie Tracteur. Om 11.30u waren alle 300 stempelkaa­rten al uitge- deeld.”

Lokaal talent

Een andere voltreffer was de animatie die voor extra beweging op de markt zorgde. Zo konden kinderen op een ezeltje de markt afrijden, waren er gratis ritjes op een pony, maakte reuzin Vikoria haar opwachting, gaven dansgroepe­n Syrah en Dancarta optredens en vatten de drie straatmuzi­kanten, Zandman uit Essen, her en der post. “Dit is ons allereerst­e optreden ooit”, lacht Thomas Mennes. Hij bespeelt de ukelele en samen met zijn kompanen Wouter Dewanckel op klarinet en Peter Aernouts op de baritonsax kwam hij voor het eerst als trio Zandman naar buiten. “We durfden nog niet meteen het podium op en hier op straat spelen is veel vrijer. De reacties zijn heel positief. De kindjes begonnen spontaan te dansen en trokken hun ouders mee. Dat is wat we willen: muziek maken en mensen geluk- kig zien. Dit smaakt naar meer.” Heel veel animo op de markt dus en dat mag de Brechtenaa­r volgend jaar zeker opnieuw verwachten. “Het concept is goed aangeslage­n. Het verlaten van het uur, van 8 naar 10u, behouden we zeker, ook over het spelsystee­m voor de kinderen en de nieuwe locatie van de rommelmark­t, in de Mudaeusstr­aat, kregen we veel lof. De grote voertuigen in de Lessiusstr­aat hadden ook veel bekijks. We hebben meer standhoude­rs, maar er is nog ruimte voor uitbreidin­g. Een nieuwe wereldreco­rdpoging sluiten we overigens niet uit. Het podium met lokaal zangtalent zorgde voor een leuke sfeer. Bij deze al meteen een warme oproep naar nieuw lokaal talent voor volgend jaar”, besluit Anthonisse­n.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Zandman bracht de sfeer er meteen in. “Dit is ons allereerst­e optreden”, zeggen ze, “en op straat spelen voelt een pak vrijer aan dan op een podium.”
FOTO ELKE LAMENS Zandman bracht de sfeer er meteen in. “Dit is ons allereerst­e optreden”, zeggen ze, “en op straat spelen voelt een pak vrijer aan dan op een podium.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium