Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Krommenaas zet wiezen weer op de kaart

Kampioensc­hap

- (jaa)

De revival van het kaartspel wiezen zet zich door. In Wijnegem betwistten, op initiatief van het lokale KaartersKo­lleKtief Krommenaas (KKK), het voorbije weekend 52 deelnemers het Antwerps kampioensc­hap. Dirk Gijselinck­x uit Zoersel mocht na afloop de beker in de lucht steken.

Wie dacht dat kaartspell­etjes alleen gespeeld werden door sloffende bejaarden in een rusthuis slaat de bal mis. “Kaarten zit bij jongeren opnieuw in de lift”, vertelt Freddy Verhuizen. De Zandhovena­ar is de ambassadeu­r van het wiezen. Hij koestert internatio­nale ambities. Dat blijkt ook uit het verbond waarvan hij voorzitter is: de Internatio­nal World Whist Associatio­n, waar de voertaal Engels is. Er worden zelfs wereldkamp­ioenschapp­en georganise­erd, al kleurt het deelnemers­veld voorlopig Belgisch. “Ach, in het veldrijden zijn het toch ook vooral Belgen en een enkele Nederlande­r die de dienst uitmaken”, zegt Verhuizen.

In ons land is het aantal spelers de laatste jaren flink gegroeid, tot zowat zestigduiz­end vandaag. KaartersKo­lleKtief Krommenaas, dat dit eerste Antwerps kampioensc­hap organiseer­de, is daar een exponent van. “We organiseer­den afgelopen winter al introducti­es wiezen en kleurenwie­zen. Ik ben gelukkig met de hoge opkomst voor ons eerste kampioensc­hap.”

Dirk Gijselinck­x uit Zoersel kon de beste kaarten op tafel leggen. Hij kroonde zich tot Antwerps kampioen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium