Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mountainbi­kers fietsen tegen spierziekt­e Duchenne

‘Riders for Pelle’ organiseer­t op 29 april tocht in fort om geld in te zamelen voor onderzoek

- FILIP SPOELDERS

Het team ‘Riders for Pelle’ organiseer­t op zondag 29 april de eerste ‘Fortbiken against Duchenne’. “Met de opbrengst dragen we bij tot het onderzoek naar de spierziekt­e Duchenne waar het zoontje van mijn broer aan lijdt”, zegt Piet Wollaert.

‘Riders for Pelle’ hoopt zo veel mogelijk mountainbi­kers naar het evenement te lokken, om geld in te zamelen voor het goede doel. “Pelle, het zoontje van mijn broer Bart, is 11 en strijdt tegen deze zeldzame spierziekt­e. Om het eenvoudig uit te leggen, wordt het eiwit in de spieren van deze patiënten afgebroken. Ondanks zijn jonge leeftijd zit Pelle reeds in een rolstoel wanneer hij lange afstanden moet afleggen. Ook slaapt hij met zijn benen in een gareel om de spieren van de kuiten toch nog sterk te houden”, legt Borsbekena­ar Piet Wollaert uit. Hij is lid van het Duchenne Parent Project.

Voor het Borsbeekse team is hun eigen ‘Fortbiken against Duchenne’ geen eindhalte. Op 9 september staan Senne Lagrillièr­e, Jane De Roeck, Bruno Van Herck, Dirk Spruyt, Bart Van Herck en Piet en Floris Wollaert aan de start van de Duchenne Heroes. Dat is een zevendaags­e mountainbi­ketocht door België, Luxemburg, Nederland en Duitsland waarbij ze iedere dag zo’n honderd kilometer afleggen. “Elke deelnemer moet 2.500 euro verzamelen voor deze tocht. Dat geld gaat naar het onderzoek om Duchenne te bestrijden. Om de nodige fondsen te verzamelen, organisere­n we op 29 april onze eerste ‘Fortbiken against Duchenne’.” ‘Riders for Pelle’ wil 15.000 euro inzamelen.

Afgelopen weekend trokken de Borsbeekse mountainbi­kers nog eens naar Fort 3 om het parcours te verkennen. “Het is misschien onverwacht voor de omgeving, maar we hebben een erg uitdagend parcours samengeste­ld met enkele steile passages. De deelnemers krijgen een ronde van 4,6 kilometer voor de wielen geschoven, waarvan maar een klein deel over asfalt gaat. Ook het gedeelte

Piet Wollaert

“Pelle, het zoontje van mijn broer, is 11 en vecht tegen deze zeldzame spierziekt­e.”

tussen het Fort en het Sint-Jozefinsti­tuut wordt in het parcours opgenomen”, overloopt Piet.

Niet alleen de mountainbi­kers zijn welkom. Er wordt animatie voorzien en u kunt spaghetti of pannenkoek­en eten in De Schuur, dat doorlopend als café wordt geopend. ‘Riders for Pelle’ mikt dus op een aangename familiedag aan het Fort.

Voor het mountainbi­ken, 20 euro per persoon of 60 euro voor een team van maximum vier rijders, en de spaghetti aan 10 euro per portie, moet u zich op voorhand inschrijve­n via www.duchennehe­roes2008.blogspot.be.

Vanaf 10u mogen de deelnemers het parcours verkennen. Om 11u begint ‘Fortbiken against Duchenne’.

 ?? FOTO'S FILIP SPOELDERS ?? Het team ‘Riders for Pelle’ wil het onderzoek naar de zeldzame spierziekt­e Duchenne steunen.
FOTO'S FILIP SPOELDERS Het team ‘Riders for Pelle’ wil het onderzoek naar de zeldzame spierziekt­e Duchenne steunen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium