Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gust en Albert met ezels naar Compostela

Actrice Lien Van de Kelder looft pelgrims voor inzet kankeronde­rzoek

- KRISTN MATTHYSSEN

Ruim 120 sympathisa­nten wuifden op paasmaanda­g Gust Van Rooy (Oelegem) en Albert de Ghellinck (Noorderwij­k) met hun ezels Noortje en Boris uit aan de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwkathe­draal. De pelgrims gaan naar Compostela.

Het was een gek zicht: twee ezels aan de kathedraal. Gust verloor zijn echtgenote zeven jaar geleden aan kanker, terwijl Albert vijftien jaar geleden genas van lymfeklier­kanker. Beiden hebben dus een bijzonder band met het UZA. Gust stapte in 2014 al eens met ezel Boris naar Compostela, een belofte die hij zijn overleden vrouw had gemaakt. In het bedevaarts­oord Medjugorje leerde hij Albert kennen. “Ze vonden elkaar in het geloof, maar ook in het feit dat zowel vader als Gust iets wilden doen om kankerpati­ënten en hun familie te steunen”, vertelt Alberts dochter Anne-Sophie. “Daarom dat ze zich laten sponsoren ten voordele van UZA Foundation voor kankeronde­rzoek.”

Vicaris Bart Paepen en diaken Denis Schepens gingen om 9u voor in een eucharisti­e. Daar kregen de mannen hun eerste stempel die bedevaarde­rs nodig hebben om in Compostela erkend te worden.

Naast een delegatie van Samana (vroeger Ziekenzorg), familie en vrienden, kwam ook actrice Lien Van de Kelder, als meter van de UZA Foundation, Gust en Albert uitwuiven. Haar dochter Jeanne (4) en zoon Victor (3) mochten even op Boris en Noortje zitten. “Ook professor Zwi Berneman, diensthoof­d hematologi­e van het UZA, en Ann Verbeeck van UZA Foundation zijn hier. Iedereen kent iemand met kanker. Toen col- lega Viv Van Dingenen ziek werd, kwam het dichtbij”, vertelt Lien. “Gelukkig gaat het veel beter met Viv.”

Colette Van Laer (67) uit Kapellen is sinds 2,5 jaar de partner van Gust. “Hij verloor zijn vrouw aan kanker, ik mijn man. We leerden elkaar aan zee kennen. Ze trekken langs allerlei Maria-oorden. Normaal komen ze in augustus terug.”

www.uza.be/donate - mededeling ‘Compostela Albert & Gust’

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Vicaris Bart Paepen, Gust Van Rooy, Lien Van de Kelder, met dochter Jeanne (4) op de ezel, en Albert de Ghelllinck.
FOTO KOEN FASSEUR Vicaris Bart Paepen, Gust Van Rooy, Lien Van de Kelder, met dochter Jeanne (4) op de ezel, en Albert de Ghelllinck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium