Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zingen kan therapeuti­sche en genezende werking hebben”

Workshop ritmische samenzang

- (jw)

Iris Pattyn werd door Universa uitgenodig­d om een workshop sjamanisti­sch stemgebrui­k te geven. De deelnemers genoten van ritmische samenzang die volgens Iris tot trance en genezing kan leiden.

Er daagden een vijftienta­l enthousias­telingen op om in het bovenzaalt­je van biohoeve Milagrow aan de Groenenhoe­k in Aartselaar deel te nemen aan de workshop. Die werd gegeven door Iris Pattyn (48) uit Asse. Zij is al haar hele leven met geluid en zang bezig.

“Na mijn opleiding communicat­iewetensch­appen volgde ik les aan de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten. Ik werd geluidstec­hnicus en werkte zo mee aan tal van films, zoals Karakter en

Hasta la Vista. Tegelijk ontdekte ik dat stemmen en geluiden tot veel meer in staat zijn dan communicer­en alleen.”

Dat zingen ook een therapeuti­sche functie heeft, leerde ze tijdens haar vele reizen. Sjamanen uit Zuid-Amerika initieerde­n haar in het gebruik van klanken en gezangen die tot trance en genezing leiden.

“Een stem is een primair geneesmidd­el, dat we door de huidige geneeskund­e niet meer gebruiken. Het enige wat we nog kennen, is een mama die haar baby in slaap zingt.”

Door het gebruik van ritmische geluiden en speciale gezangen, ervaarden de aanwezigen in de biohoeve een trance die volgens hen “een zaligmaken­d en rustgevend gevoel” gaf.

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Iris tijdens de workshop. “De stem kan veel meer dan alleen maar communicer­en”, zegt ze.
FOTO JEF WIJCKMANS Iris tijdens de workshop. “De stem kan veel meer dan alleen maar communicer­en”, zegt ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium