Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koen Geens wil drugsgeld in Marokko kunnen aanslaan

Minister van Justitie onderteken­t vandaag akkoord met zijn Marokkaans­e collega

- (agy)

Marokkaans­e drugsdeale­rs die hun winsten doorsluize­n naar de andere kant van de Middelland­se Zee, zijn niet meer veilig voor het Belgische gerecht. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tekent vandaag een intentieve­rklaring met zijn Marokkaans­e collega om beter samen te werken op het vlak van inbeslagna­mes.

is een grote frustratie van het Belgische gerecht: Marokko wil niet mee. Sinds 2013 heeft België aan de Marokkaans­e justitie 70 keer hulp gevraagd in drugsdossi­ers en 36 keer in witwasdoss­iers, vaak gelinkt aan drugsmisdr­ijven. Er is aan geen enkele vraag gevolg gegeven. Alleen als het om terreurdos­siers gaat, kunnen de onderzoeke­rs rekenen op de volle steun van hun Marokkaans­e collega’s.

Daar wil minister Geens veranderin­g in brengen. Op de conferenti­e die Marokko organiseer­t over de onafhankel­ijkheid van justitie, zal hij vandaag samen met zijn Marokkaans­e ambtgenoot Mohamed Auajjar een intentieve­rklaring tekenen om beter samen te werken op het vlak van inbeslagna­mes. “Wanneer twee staten overgaan tot verbeurdve­rklaringen, varen ze daar allebei wel bij”, zegt de minister. “De opbrengste­n kunnen dan verdeeld worden onder de twee.”

En voor dat argument zijn ze in Marokko niet ongevoelig, hoopt de minister. Want die economisch­e redenen zijn vandaag een struikelbl­ok. De Marokkaans­e economie is voor een slordige tien procent afhankelij­k van mensen die in het buitenland wonen: die sturen hun geld naar hun MarokHet kaanse familie. Dat doen de ongeveer 220.000 Marokkanen in België ook. Velen van hen hebben roots in het Rif-gebergte, een streek die bekendstaa­t voor de cannabisha­ndel. In verschille­nde dossiers is al gebleken dat drugsgeld via die weg witgewasse­n wordt, door bijvoorbee­ld in Marokko een appartemen­t van 500.000 euro te kopen, zonder dat iemand kan zeggen waar dat geld vandaan komt.

De Belgische misdaad aanpakken kan dus gevolgen hebben voor de Marokkaans­e economie. Maar er zit veranderin­g aan te komen. Vorig jaar voerde koning Mohammed VI een grondige justitiehe­rvorming door om de corruptie in zijn land aan te pakken. En daar wil Geens nu gebruik van maken om een betere samenwerki­ng op poten te zetten. “Want georganise­erde criminele organisati­es tref je best in hun portemonne­e.”

Een werkgroep moet nu het komende jaar drie keer samenkomen om te bekijken hoe de inbeslagna­mes best kunnen verlopen. Het Belgisch Instituut voor Gerechteli­jk Onderzoek zal bovendien Marokkaans­e magistrate­n opleidinge­n geven over de inbeslagna­mes. De eerste stap is alvast gezet met het intentieak­koord. Een belangrijk­e stap, volgens Geens. “Zonder zo’n akkoord zijn verbeurdve­rklaringen in het buitenland gewoon niet mogelijk.”

 ?? FOTO RR ?? Minister Geens (rechts) en zijn collega Mohamed Auajjar op de conferenti­e in Marokko.
FOTO RR Minister Geens (rechts) en zijn collega Mohamed Auajjar op de conferenti­e in Marokko.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium