Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“I’m back”

Na openhartop­eratie is Arnold Schwarzene­gger (70) terug om Trump te irriteren

- BERT HEYVAERT

Vijfendert­ig jaar geleden pakte hij als de Terminator een scalpel en opereerde zichzelf. Nu liet Arnold Schwarzene­gger (70) het over aan chirurgen, en bijna liep het mis. Maar zie: Arnie is ontwaakt, en maakte direct een grapje. De enige die er niet mee kon lachen, was Donald Trump.

Van de Hindustan Times tot de Washington Post, boven élk artikel over Arnold Schwarzene­gger stond dit weekend dezelfde titel: “I’m back.” De woorden die hij uitsprak toen hij wakker werd na zijn openhartop­eratie. En natuurlijk zijn knipoog naar de Hollywoodf­ilm die Arnie onsterfeli­jk maakte: The

Terminator. Hij was half mens, half robot. Bekend om zijn hersenloze slagzinnen “Hasta la vista baby” en “I’ll be back” – spreek uit: ‘bak’, met Oostenrijk­s-Amerikaans­e tongval. De quotes drukken uit wie de Terminator is: een held die nooit écht doodgaat. En in het echte leven vergaat het Arnie niet anders.

Het hing nochtans even aan een zijden draadje. Schwarzene­gger heeft al langer een zwak hart, en in 1997 – op zijn 49ste al – moest hij een nieuwe hartklep laten steken. “Heeft totáál niks te maken met steroïdeng­ebruik in mijn bodybuilde­rtijd”, zei Arnie toen. Elke arts die iets anders durfde te beweren, sleepte hij voor de rechter, wat de geruchten natuurlijk nog voedde.

In elk geval: die nieuwe hartklep uit 1997 was aan vervanging toe, en donderdag onderging Schwarzene­gger een simpele routineope­ratie. Er traden echter complicati­es op, en de dokters moesten met spoed een openhartop­eratie uitvoeren. Na enkele uren konden ze in Los Angeles dan toch opgelucht ademhalen: oef, hij is terug.

Arnie vs. Donald

Eén man was niet zo opgelucht: Donald Trump. Al sinds hij verkozen werd, is Schwarzene­gger een luis in zijn pels. Het klimaatakk­oord, de rassenrell­en in Charlottes­ville, armoedepro­blemen… Telkens staat de oud-gouverneur van Californië (2003-2011) klaar om de president op de vingers te tikken. Hij doet dat trouwens geheel in Trump-stijl: via Twitter, met een videoboods­chap in klare taal: “Don’t touch California. Als je naar olie wil boren, doe het in je Mar-a-Lago Golfresort.”

Nochtans staan ze in principe aan dezelfde kant. Schwarzene­gger is ook een Republikei­n, maar wel één van de progressie­ve flank. Net door Trump vanuit die positie op de huid te zitten, toont hij aan de partij: er ís een alternatie­f. Een Republikei­n anno 2018 hoeft niet te flirten met de racisten en steenkool te ontginnen. Je kan ook open minded zijn, migranten verwelkome­n en vechten tegen de klimaatopw­arming. Meer zelfs: het zou politiek de juiste keuze zijn, vindt Schwarzene­gger.

“Wow Donald, je ratings zijn weer gezakt”, zei hij vorig jaar. “Kan ook moeilijk anders, als je naschoolse programma’s van de kinderen schrapt. Komaan man! Is dat Make America Great Again? Wie adviseert jou eigenlijk?”

Jeukende vingers

Het irriteert Trump. Hij heeft er geen pasklaar antwoord op, omdat hij Arnie niet kan afwimpelen als een wereldvree­mde politicus uit het “moeras van Washington”. Ze hebben dezelfde weg afgelegd: eerst groot in de showbizz, nadien in de politiek. Allebei zeventiger­s. Allebei spreken ze de simpele taal van het volk.

Als Schwarzene­gger een Twitteraan­val lanceert, kan Trump het dan ook niet laten om te reageren. “Zijn vingers jeuken om telkens achter de Terminator aan te gaan”, schreef Vanity Fair daarover. Arnold zelf heeft zo zijn theorie over hoe dat komt: “Ik denk dat de president verliefd is op mij.”

Eén keer leek het alsof de president wél een gevoelige plek vond. Schwarzene­gger had immers zijn rol overgenome­n in The Apprentice, het tv-programma waarmee Trump een celebrity werd, maar dat werd geen succes. “De kijkcijfer­s zijn dramatisch. De grote Hollywoods­ter deed het zo slecht, dat ze hem ontslagen hebben.” Het antwoord van Schwarzene­gger: “Hey Donald, aangezien jij toch zoveel weet over tv: waarom switchen we niet gewoon van job? Dan kunnen mensen eindelijk weer gerust slapen.”

Zoals de Titanic

Sinds dit weekend is het dus duidelijk dat Trump nog niet van zijn luis af is. Alleen is de vraag: hoeveel impact heeft het echt? Is het niet gewoon een sappig celebrityv­erhaal, zeker nu Schwarzene­gger vooral weer aan het acteren is, en geen politiek mandaat meer heeft? Kortom: is hij echt

“back”?

Schwarzene­gger gaf zelf het antwoord tijdens een speech in Ohio, exact een week voor zijn hartoperat­ie: “Tien jaar geleden zei ik al aan de Republikei­nse Partij: de partij sterft uit. Door zo ver naar rechts op te schuiven, sluiten we mensen uit. Ik kreeg gelijk. Vandaag zijn we de Titanic net nadat hij de ijsberg heeft geraakt: het schip staat er nog, maar het gaat onvermijde­lijk ten onder.”

“Ja, je kan verkiezing­en winnen door in te spelen op woede en angst. Maar wat nadien? Er gebeurt niks. We helpen dit land niet vooruit. Als we competitie­f willen blijven, moet de partij aandacht geven aan het klimaatpro­bleem, moeten we sociaal liberaal worden, en fiscaal conservati­ef.”

The Governator liet niet uitschijne­n dat hij zelf nog grote politieke ambities had. Maar aan zijn zijde zat John Kasich, Republikei­n die in 2020 allicht weer voor president gaat. Als hij straks de strijd met Trump aangaat, is een man als Arnie een handige bondgenoot.

Ergens op een golfresort in Florida begonnen iemands vingers spontaan te jeuken.

Arnold Schwarzene­gger

Ex-gouverneur Californië ‘‘Ik denk dat president Trump verliefd is op mij.’’

 ?? FOTO LIEWIG CHRISTIAN/ABACA ?? The Governator is
terug, en dus is ook Donald Trump nog niet van hem verlost. FOTO'S REUTERS, PHOTO NEWS
FOTO LIEWIG CHRISTIAN/ABACA The Governator is terug, en dus is ook Donald Trump nog niet van hem verlost. FOTO'S REUTERS, PHOTO NEWS
 ??  ?? In zijn jonge jaren als The Terminator.
In zijn jonge jaren als The Terminator.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium