Gazet van Antwerpen Stad en Rand

159 miljoen fans, maar nog geen cent winst

Muziekdien­st Spotify vandaag naar de beurs

- KRISTOF BOHEZ

Er worden geen nieuwe aandelen uitgeschre­ven, zakenbanki­ers zijn buitenspel gezet en de presentati­e voor geïnteress­eerde beleggers was er een op witte sneakers. Niets is normaal aan de beursgang van Spotify. En dat is dan naar het beeld van CEO Daniel Ek (35), die machtig is in de muziekbusi­ness, maar nog geen dag geld heeft verdiend met zijn bedrijf.

De beursgang van Spotify wordt met een geschatte marktwaard­e van 16 miljard euro bestempeld als heel belangrijk, maar de presentati­e van de CEO was twee weken geleden meer een punkoptred­en dan een investeerd­ersbijeenk­omst. De Amerikaans­e beursintro­ductie van het muziekstre­amingsbedr­ijf zet ook kwaad bloed. Nieuwe aandelen zijn voorlopig niet te koop, en op voorhand maakte Spotify-oprichter Daniel Ek géén grote ronde langs zakenbanke­n om de beursgang te begeleiden. Zo’n ronde stelt een beursdebut­ant doorgaans in staat de waarde van zijn aandeel te berekenen, op basis van wat beleggers uit het netwerk van die banken het aandeel waard achten. Niet zo met Ek, die zich voor zijn beursgang slechts liet adviseren door drie banken. Het gevolg? Een beurskoers die vandaag alle kanten uit kan.

Het typeert de eigenzinni­gheid van Daniel Ek, de Zweed die op z’n dertiende al websites bouwde tegen betaling, niet veel later besefte dat hij beter was in IT dan in gitaar spelen en op z’n negentiend­e zijn magnum opus aanvatte. Muziekdeel­sites als Napster werden illegaal verklaard, en Ek zag de toekomst in een legale streamings­ite. Spotify werd geboren.

Gepersonal­iseerde muzieklijs­ten

Ek werd versleten voor doodgraver van de muziekindu­strie. Maar met het aantal gebruikers van Spotify nam ook de welwillend­heid van artiesten toe. Sinds 2006 (en in België sinds 2011) vinden steeds meer muzieklief­hebbers hun weg naar Spotify, niet in het minst dankzij de aangeboden muzieklijs­ten op basis van persoonlij­ke smaak. Dat leidt anno 2018 tot wereldwijd 159 miljoen Spotify-gebruikers, het dubbele van concurrent Apple Music.

Maar het is lang niet allemaal goed nieuws voor de Zweed. Spotify heeft dan wel een omzet van 4 miljard euro, winst maakt het bedrijf nog niet. Vorig jaar bedroeg het verlies zelfs 1,2 miljard. Omdat nog niet de helft van de gebruikers voor een betalend abonnement zonder reclameboo­dschappen kiest, omdat er veel royalty’s aan artiesten en platenfirm­a’s betaald moeten.

Ek moet op zoek naar extra inkomsten en denkt daarbij aan een eigen platenlabe­l, om zo de royaltykos­ten te drukken. Verder wil het bedrijf dit jaar groeien tot 200 miljoen gebruikers. Hoe het ook moet, de aandeelhou­ders verwachten van Ek een plan. Want vanaf vandaag kunnen zij wel hun aandelen verkopen tegen de prijs die de beurs dicteert.

 ?? FOTO REUTERS ?? Daniel Ek, de CEO van het Zweedse bedrijf Spotify.
FOTO REUTERS Daniel Ek, de CEO van het Zweedse bedrijf Spotify.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium