Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klassiek acteur Frank Aendenboom kende grootste bijval als slechterik op tv

Met (1941-2018) sterft klassieke toneelspel­er uit

- FRANK HEIRMAN

Met Frank Aendenboom verdwijnt een van de laatste klassieke acteurs. Op de planken van de KNS imponeerde hij in Shakespear­e en Molière, maar pas echt bekend werd hij door zijn rollen als slecht karakter in films en tv-feuilleton­s. Dat maakte hem grimmig. Hij overleed in Berchem en werd 76.

Zich een weg banen in het toneel hoefde Frank Aendenboom niet te doen. Zijn moeder Gella Allaert was na de Tweede Wereldoorl­og de steractric­e bij de Koninklijk­e Nederlands­e Schouwburg (KNS). Zijn vader heeft hij nooit gekend. Die stierf in 1942 toen Frank Aendenboom nog geen jaar oud was. “Toneel maakte me niet gelukkig, maar acteren was iets wat ik goed bleek te kunnen”, blikte hij op latere leeftijd terug.

In 1960 schreef hij zich in aan de Studio Herman Teirlinck, toen nog een niet-officieel erkende toneelscho­ol, die jaarlijks de beste talenten klaarstoom­de voor de Antwerpse KNS. Dora van der Groen en Julien Schoenaert­s waren hem daarin voorgegaan. Na het academieja­ar 1964 werd hij samen met zijn medestuden­te Denise Zimmerman opgenomen in het KNS-gezelschap, waar hij met bijrollen begon.

Johan en de Alverman

Een jaar later kende plots iedereen in Vlaanderen de jonge acteur. Dat was te danken aan het jeugdfeuil­leton Johan en de Alverman, dat de toenmalige BRT uitbracht als opvolger van het immens populaire Kapitein Zeppos.

Beter doen leek amper mogelijk, maar het lukte toch. De televisie rekruteerd­e zijn acteurs meestal uit het KNS-gezelschap. Voor de hoofdrol van Johan waren ze uitgekomen bij de toen 23-jarige Frank Aendenboom. Met de komiek Jef Cassiers, die de onverstaan­bare Alverman speelde, vormde hij een perfect duo. De serie verscheen zelfs op de Italiaanse, Duitse en Zweedse televisie. Tijdens de tv-opnamen leerde hij actrice Rosemarie Bergmans kennen, met wie hij zou huwen.

De arme moordenaar

Zijn doorbraak als KNS-acteur in de Bourlascho­uwburg beleefde hij in 1974 met de rol van ‘De arme moordenaar’ van Pavel Kohout in een regie van Walter Tillemans, met wie hij al tijdens zijn opleiding samenwerkt­e. Hij kreeg er de Oscar de Gruyterpri­js voor, toen de belangrijk­ste toneelonde­rscheiding. Het deed hem des te meer plezier, omdat tien jaar eerder zijn moeder Gella Allaert de allereerst­e De Gruyterpri­js had ontvangen.

Van dan af kreeg hij de sterkste rollen in de KNS, in opvolging van Luc Philips. Die had in 1967 geschitter­d in tien jaar later vertolkte Aendenboom die Shakespear­e-rol.

King Lear,

Frank Aendenboom Acteur

Toen vanaf 1980 de Vlaamse filmproduc­tie opbloeide, werd Aendenboom er een smaakmaker van. Hij acteerde in

Hellegat en De paniekzaai­ers (met Gaston en Leo) van Patric Lebon,

Vrijdag en Het Sacrament van Hugo Claus en Blueberry Hill en Brylcream Boulevard van Robbe De Hert. Uit onvrede met het beleid van de KNS stichtte hij in diezelfde periode samen met Walter Tillemans het eigen Raamtheate­r. Vanaf 1990 koos Aendenboom, die geen aansluitin­g vond bij jonge toneelgeze­lschappen als Blauwe Maandag of De Tijd, steeds meer voor televisie. Daar wist hij zich opnieuw op het voorplan te werken met hoofdrolle­n in series als Lili en Marleen, Matroesjka’s en Crimi Clowns.

Afscheid in 2014

In 2014 kondigde Aendenboom zijn afscheid aan. Gezondheid­sproblemen als gevolg van diabetes beïnvloedd­en die beslissing, In maar hij zag ook nog weinig toekomst voor de profession­ele, klassieke acteur die hij was. In een afscheidsi­nterview in Gazet van Antwerpen verzuchtte hij: “Ik heb altijd gespeeld wat ik graag speelde.

Dat is nu onmogelijk geworden. Alles in Vlaanderen is liefhebber­ij: een liefhebber speelt vooral voor zichzelf. Ik ben een beroepsact­eur die zich inleeft in rollen voor het publiek. Destijds kwamen alle lagen van de bevolking naar de KNS. Gaat nu nog 1 percent naar het toneel?” Frank Aendenboom, die deels bij zijn grootmoede­r in Oostende opgroeide, woonde bijna een halve eeuw op de Fruithofla­an in Berchem. Daar overleed hij in zijn slaap. Vrijdagvoo­rmiddag 6 april vindt een publieke afscheidsp­lechtighei­d plaats. Zijn lichaam zal daarna in intieme kring neergelate­n worden in zee. Zijn moeder Gella Allaert had dezelfde wens bij

haar dood.

‘‘Toneel maakte me niet gelukkig, maar acteren was iets wat ik goed bleek te kunnen.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO VRT FOTO VTM FOTO VTM FOTO PHOTO NEWS FOTO RR FOTO JVDP FOTO FB ?? InInJohan en de Alverman.Lili en Marleen.Matroesjka’s. Frank Aendenboom in 2012: een wat nors imago, maar een warme persoonlij­kheid.
FOTO VRT FOTO VTM FOTO VTM FOTO PHOTO NEWS FOTO RR FOTO JVDP FOTO FB InInJohan en de Alverman.Lili en Marleen.Matroesjka’s. Frank Aendenboom in 2012: een wat nors imago, maar een warme persoonlij­kheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium