Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Publiek laaiend enthousias­t over megaspekta­kel

Publiek laaiend enthousias­t over massamusic­al die 175ste verjaardag van de Antwerpse Zoo viert

- BIEKE LATHOUWERS

In de Koningin Elisabethz­aal is gisterenav­ond de massamusic­al

Zoo of Life in première gegaan. Om de 175ste verjaardag van de Antwerpse Zoo te vieren, is een gigantisch spektakel op poten gezet. En dat het mega is, is geen overdrijvi­ng.

Warre Borgmans speelt Max in het stuk ‘‘Het wonder der theater is weer geschied. Alle ingrediënt­en zijn aanwezig om er een prachtig feest van te maken. Dus dat gaan we doen.’’ Ivan Pecnik speelt Ludo in het stuk ‘‘Zo veel voorstelli­ngen, dan is het kwestie van op het juiste moment te pieken. Je energie sparen en dan precies op tijd knallen.’’ Nele Goossens speelt Linda in het stuk ‘‘Ik moet elke keer slikken op het einde. Niet wenen, niet wenen, denk ik dan. Misschien moeten ze de vliegende vlinders vervangen door zakdoekjes.’’ Xandro (8) Kontich ‘‘Door de ledverlich­ting ben je in enkele seconden van de ene op de andere plaats.’’

Maar liefst 460 acteurs doen mee aan Zoo of Life. Dat die allemaal op de juiste plaats krijgen geen sinecure is, kan regisseur Luc Stevens beamen. Tot enkele uren voor de voorstelli­ng worden er nog druk aanwijzing­en gegeven, tot enkele minuten voor de show wordt er nog druk gestikt aan de kostuums en gewerkt aan het geluid. Maar tegen de première klopt het hele plaatje van a tot z. “Ondanks de krappe tijd, is het ons toch gelukt. Er is door de hele ploeg hemel en aarde verzet om tot dit geheel te komen”, slaakt componist Sam Gevers een zucht van opluchting.

“Het was een race tegen de tijd, maar het wonder der theater is weer geschied”, vat Warre Borgmans het zo mooi samen. En ook Ivan Pecnik is blij met het resultaat. “Wij waren er klaar voor, maar de zaal was pas vrijdagavo­nd heel laat vrij. De techniek en de opbouw moest dus allemaal last minute gebeuren, maar het is gelukt.”

Voor Borgmans is het lied Dat is

mijn land een van de hoogtepunt­en. “Sandrine zingt dat zo schoon, vol emotie, mooi om naar te kijken en combinatie met die dansers. Prachtig. Alle ingrediënt­en zijn aanwezig om er een prachtig feest van te maken. Dus dat gaan we doen.”

Knallen

Of ze ook klaar zijn om veertien dagen lang twee shows per dag te spelen? “Helemaal! Het is kwestie van op het juiste moment te pieken. Je energie sparen en dan precies op tijd knallen”, zegt Pecnik.

En het knalt, merken we aan de reacties uit de zaal. Vooral de emoties, de simpele dingen en de familievet­es. 25 jaar vete wordt bijgelegd in één knuffel. “Dat gebeurt in het echt ook vaak zo. Bij een pint op een begrafenis of met een glas wijn op een trouw”, lacht Ivan Pecnik. “Zo ontstaan de vetes, maar worden ze ook bijgelegd.”

Die emoties en de bijhorende muziek doen het hem echt in de zaal. Een groot deel van het publiek zit met natte ogen te kijken. Al wisselen de emotionele stukken vlot met de grappige. “Ik moet altijd zo lachen met ons Nele (Goossens, red.)”, geeft Janine Bischops de voorzet. “Als nijlpaarde­nverzorger krijgt ze alle lachers zo op haar hand.” “Maar ik moet toch ook elke keer slikken op het einde. Niet wenen, niet wenen, denk ik dan”, bekent Nele Goossens. “Misschien moeten we de vliegende vlinders ver- vangen door zakdoekjes.” “Wij vinden het vooral heel grappig”, lachen Marie en Sien nog na. “Zeker die klas met die WestVlaams­e meester, daar verstonden we niets van. En met die verzorgers kan je ook heel hard lachen.”

Puzzel

Lore (8) uit Blaasveld en Xandro (7) uit Kontich zijn laaiend enthousias­t. Zij kennen elkaar van

Zoo of Life, maar zij spelen pas vandaag mee en mochten gisteren al eens komen kijken naar hun collega’s. “Het is heel speciaal”, geniet Lore nog na. “Vooral als de vlinders vallen.” Xandro is vooral in de wolken over de decors en de aanstekeli­jke muziek. “Door de ledverlich­ting ben je in enkele seconden van de ene op de andere plaats. Dat hadden we nog niet gezien, maar het is geweldig.” Hun moeders zijn het roerend eens. “Dat is een heel nieuwe stijl van decors: met weinig attributen toch een spectacula­ir beeld creëren. Zo is iedereen meteen mee met het verhaal. In het eerste deel zit je als toeschouwe­r wel nog met vragen, maar die puzzel valt ontzettend mooi ineen tijdens het tweede gedeelte. Het is echt een pakkend verhaal dat gelukkig luchtig genoeg wordt gebracht. Magisch!”

En dat zoiets wordt neergezet door zo ontzettend veel vrijwillig­ers, geeft het nog extra cachet. Zo veel is duidelijk.

 ?? FOTO ZOO ANTWERPEN / JONAS VERHULST ??
FOTO ZOO ANTWERPEN / JONAS VERHULST
 ?? FOTO ZOO ANTWERPEN - JONAS VERHULST ?? Plots betreden dansende flamingo’s de scène.
FOTO ZOO ANTWERPEN - JONAS VERHULST Plots betreden dansende flamingo’s de scène.
 ?? - JONAS VERHULST FOTO ZOO ANTWERPEN ?? Een gigantisch­e ploeg, waaronder 713 vrijwillig­ers, zorgden voor de vele kleurrijke kostuums.
- JONAS VERHULST FOTO ZOO ANTWERPEN Een gigantisch­e ploeg, waaronder 713 vrijwillig­ers, zorgden voor de vele kleurrijke kostuums.
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium