Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeroen timmert na revalidati­e coma aan comedy-carrière

Geen geloof in structurel­e oplossing parkeerdru­k

- (fh)

Vanaf 2019 moeten bezoekers een parkeersch­ijf leggen of betalen voor een plekje aan Antwerpen Expo, het Sportpalei­s, Borgerhout en Berchem buiten de Singel. Of dat de parkeerdru­k vermindert? Op en rond de Gitschotel­lei geloven ze er niet in.

Werkdag of weekend, voor de parkeerdru­k op de grens van Berchem en Borgerhout maakt het nauwelijks uit. Stephanie Van den Eynde, die op de Gitschotel­lei woont, weet er alles van. “Dagelijks rijd ik rondjes tot ik een plaatsje vind. Vandaag zat het mee, want er reed net iemand weg in de Bacchuslaa­n. Meestal moet ik veel langer zoeken. Ik heb nog het geluk dat ik in shiften werk, want vlak na kantoortij­d zijn de parkeerpla­atsen het schaarst.”

Ze heeft de discussie over de invoering van blauwe zone en betalend parkeren gevolgd, maar ziet er geen wondermidd­el in. “Bezoekers schrik je niet af met betalen, en een bewonerska­art levert geen plaats op. Als je te dicht bij de stad komt wonen, heb je geen oprit. Het is iedereen tegen iedereen.”

Leo Degoes en Karine Geysels, die in een rijhuis in de Duivelshof­straat wonen, hebben het verkeerspr­obleem de laatste jaren zien toenemen. “Volgens mij zijn het geen pendelaars die tot hier rijden en dan de tram nemen”, analyseert Degoes. “Overdag valt het soms mee. Wie ’s avonds met de auto van zijn werk komt, heeft pas echt een probleem.”

Leo Degoes stelde vast dat er veel bestelwage­ns van firma’s voor de deuren staan. “Mensen die de dienstwage­n mee naar huis mogen nemen. Ik zie een verband tussen de parkeerdru­k en het stijgend aantal firmawagen­s.”

“Voor de deur parkeren is onmogelijk”, zegt Karine Geysels, die onthaalmoe­der is. “Vraag het maar aan de ouders die hun kindje hier met de auto komen ophalen. Parkeerple­k is er niet.”

Yourec Verschuere­n, die twee jaar geleden Yourec Optiek op de Gitschotel­lei 116 opstartte, beseft dat er geen structurel­e oplossing bestaat. “Als je dat voelt, moet je het maar zelf oplossen”, zegt hij filosofisc­h. “Ik woon in Mortsel en loop elke morgen tot aan mijn zaak. Dat is gezond en vermijdt problemen.”

“90% van mijn klanten komt te voet of met de fiets. De anderen zullen rondjes blijven rijden. Als ik zou moeten kiezen voor parkeersch­ijf of parkeertic­ket, dan betaal ik liever, met het eerste kwartier gratis. Dat is duidelijke­r. Schijven zijn niet meer van deze tijd. Klanten vergeten dat en vinden dan een boete op hun ruit: dat is pas frustreren­d.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Yourec Verschuere­n: “Het parkeerpro­bleem zelf oplossen.”
FOTO ROBBIE DEPUYDT Yourec Verschuere­n: “Het parkeerpro­bleem zelf oplossen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium