Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oefenwedst­rijden

- DOOR PETER GORIS

Alle sportieve ogen waren afgelopen weekend gericht op de Ronde én op Club Brugge, dat meteen uitliep op Anderlecht in Playoff 1. In de Antwerpse regio kon men zondag weliswaar even genieten van de start van die Ronde, maar sportief Antwerpen en om streken moest het daarnaast stellen met een bijrol. In Playoff 2, de vergeetput van het Belgisch voetbal.

“Ik schat dat er maar een kwart van het aantal persmensen is dat hier normaal voor een wedstrijd rondloopt”, klonk het maandagmid­dag in de perszaal van Royal Antwerp FC. In de tribunes bleef de leegloop nog beperkt: 8.791 toeschouwe­rs, dat zijn er amper duizend minder dan voor de laatste ‘echte’ competitie­wedstrijd thuis tegen Eupen.

Bij de andere deelnemers aan Playoff 2 was de ellende groter. Op Lierse bleven amper 1.400 wellicht moegetergd­e fans over. Op Lokeren kwamen nog maar 2.500 toeschouwe­rs kijken tegen SintTruide­n of bijna de helft minder dan de laatste ‘echte’ thuismatch. In Eupen, waar Beerschot Wilrijk te gast was, zaten er amper 2.000 toeschouwe­rs in de kou. Voor Kortrijk tegen WaaslandBe­veren waren er 5.000 fans, meer dan 3.000 minder dan voor de laatste thuismatch. En op Zulte Waregem kregen ze slechts 4.500 fans warm voor de wedstrijd tegen OH Leuven, minder dan de helft van op het einde van de reguliere competitie. De conclusie is simpel: de fans lopen niet bijzonder warm voor deze vreemde nacompetit­ie, die pas na een calvarieto­cht van 12 wedstrijde­n mogelijk een Europees ticket kan opleveren. En ook de clubs zien dat Europees ticket niet meteen als hoofddoel. En terecht. Enkel Genk en Westerlo konden via Playoff 2 ooit Europa in, zij het in respectiev­elijk 2010 en 2011, in het oude playoffsys­teem, zonder (het toen nog onbestaand­e) 1B en de nieuwe competitie­formule. Wat rest, zijn vooral héél veel oefenwedst­rijden, voorbereid­ingsmatche­n op volgend seizoen, waarin voluit kan geëxperime­nteerd worden en spelers aan de bak komen die amper speelden afgelopen seizoen. Gelukkig zijn er in Antwerpen nog twee derby’s tussen aartsrival­en Antwerp en Beerschot Wilrijk. Mogelijk kunnen die het kille vuur van playoff 2 toch een beetje brandend houden.

Tegen beter weten in.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium