Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoge nood en dan toch vol onbegrip de deur gewezen worden”

Vereniging voor patiënten met chronische darmontste­king wil ‘toiletpasj­e’ afdwingbaa­r maken via petitie

- PAUL VERBRAEKEN i www.supportIBD.be

Hoogdringe­nd naar het toilet moeten en dan vol onbegrip de deur gewezen worden. Met alle gevolgen van dien. Het overkomt patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa elke dag, ondanks hun ‘toiletpasj­e’. Met een petitie wil patiëntenv­ereniging CCV-vzw de regering overtuigen het toiletpasj­e afdwingbaa­r te maken.

Met een verborgen camera trok CCV-vzw, de vereniging voor patienten die lijden aan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, onlangs langs winkels en horecazake­n in Antwerpen, Brussel en Gent. Zo wilden ze illustrere­n wat hun leden dagelijks meemaken aan reacties, zoals “neen, we hebben geen wc” of “ga op een ander”.

Officieus pasje

Al jaren geleden heeft de vereniging een officieus pasje met foto gelanceerd, uitsluiten­d voor geregistre­erde patiënten. Daarop de tekst: “Help a.u.b. Mag ik u beleefd vragen en dit om dringende redenen (niet besmetteli­jk) om uw toilet te mogen gebruiken.” Omdat ook dat vaak niet helpt, wil CCV-vzw nu via een petitie de regering vragen het pasje ‘afdwingbaa­r’ te maken. Gisteren bleken al meer dan 10.500 mensen de petitie getekend te hebben, en dit op minder dan een week tijd.

Chronisch doodmoe

Colette Baisier (38) is zelf patiënte en de spreekbuis van CCV-vzw in de provincie Antwerpen. In 2006 werd ze ziek. “Ik ervaarde zware buikgriep, misselijkh­eid, buikkrampe­n, acute diarree, had geen eetlust en was steeds extreem moe. Pas na een jaar achterhaal­den de gastro-enterologe­n dat ik leed aan de ziekte colitis ulcerosa, samen met de ziekte van Crohn veelal afgekort tot de verzamelna­am IBD. Zeg maar: chronische darmontste­king. Eens de diagnose gesteld, was het verdict dat dit voor de rest van mijn leven is. Je moet er dus mee leren leven, en dat is héél zwaar. In het begin kon ik gewoon niets meer, zelfs niet meer alleen eten. Ik ben even deeltijds gaan werken, maar zit nu terug thuis. Het enige wat enigszins stabilisee­rt zijn ontsteking­sremmers, heel veel pijnstille­rs en maagbesche­rmers. De laatste tijd krijg ik ook infusen. Zolang men de echte oorzaak niet kent, is er ook geen probaat geneesmidd­el. Iedereen ervaart de ziekte anders. Het helpt elkaar te vinden in onze CCV-patiëntenv­ereniging, waar we elkaar als lotgenoten verstaan. Het aantal patiënten in België wordt op 30.000 geschat en zou toenemen, ook bij jongeren.”

“Je hebt géén tijd”

“Eén van de sociaal pijnlijkst­e aspecten van chronische darmontste­king is dringend naar het toilet moeten. Heel je leven ga je daarop afstemmen. Daarbij leer je ook wie je vrienden zijn. Botte weigeringe­n of uitspraken zoals ‘wij hebben geen wc’, ‘ga hierover’ of ‘wat moet ik doen om ook zo’n pasje te krijgen’, wat in het filmpje van CCV-vzw wordt getoond, maken wij dagelijks mee. En dan moet je snel proberen uitleggen waaraan je lijdt. Je hebt géén tijd! Als het dan te laat is, is dat natuurlijk uiterst vernederen­d. Je gaat je hierop kleden en hebt altijd reservekle­dij bij. Zelfs je parcours ga je afstemmen op de aanwezighe­id van toiletten.”

“Een bijkomend probleem is dat wij er hoegenaamd niet ziek uitzien. Kortom: er is tegenover onze ziekte veel onbegrip en allicht vooral onwetendhe­id. Wij streven er nu naar het pasje wettelijk afdwingbaa­r te maken, dat er dus aan een weigering sancties kunnen vasthan- gen. Maar allereerst willen we mensen bewust maken dat dit pasje ernst is.”

Hoopgevend

Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) weet meteen waarover het gaat. “Er zouden momenteel 1.600 mensen in België al zo’n pasje hebben. Elk jaar komen daar enkele honderden bij. Wij zijn als NSZ partner van StomaVlaan­deren en hebben net hierover een enquête gehouden bij meer dan 700 leden. Dat was hartverwar­mend en hoopgevend: 87% van de kleinhande­ls- en horecazake­n verklaarde zich bereid zo’n mensen te helpen, ook als ze die persoon in hun privévertr­ekken moeten laten. Toch zijn wij er voorstande­r van elke winkel zelf te laten beslissen. Een andere vaststelli­ng is dat heel wat leden gewoon nooit van die pasjes hebben gehoord. Daar moet allicht nog veranderin­g in komen.”

Christine Mattheeuws NSZ ‘‘Negen op de tien handelaars wil die mensen helpen.’’

 ?? PAPADOPOUL­OS FOTO KIONI ?? Colette Baisier toont haar toiletpasj­e. CCV-vzw wil dit via een petitie afdwingbaa­r maken.
PAPADOPOUL­OS FOTO KIONI Colette Baisier toont haar toiletpasj­e. CCV-vzw wil dit via een petitie afdwingbaa­r maken.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium