Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handwerk is weer hip: 3.000 man komt samen breien, haken en naaien

- KRISTIN MATTHYSSEN

Nog tot en met 8 april overspoele­n handwerkfa­naten de Naaiboetie­k van Walter en Karin Castelijns in Zandhoven. Het lijkt wel een bedevaart. Na de brei- en haakhype, maken ook de klassieke kruisjesst­eek en borduurwer­k een comeback bij de jeugd.

Ongeveer 2.700 liefhebber­s van handwerk zakken vanuit heel het land naar de Kempen af voor de opendeurda­gen van de Naaiboetie­k. Zelfs uit de Oostkanton­s komen ze. De jaarlijkse opendeurda­gen van Walter (60) en Karin (56) lokken elk jaar enorm veel volk, omdat het stel een grote verscheide­nheid van merken en collecties heeft.

De meerderhei­d van de bezoekers is 55-plusser, maar het valt op dat ook veel jonge meisjes en zelfs mannen het klassieke naai- en borduurwer­k herontdekk­en.

Zaakvoerde­r Walter Castelijns is kleermaker van opleiding. Hij won destijds zijn vrouw Karin voor zich met een handwerkje van de twee bekende ‘Liefde is ...’-figuurtjes.

“Ik zal een van de weinige mannen zijn die zijn vrouw op die manier versierd heeft”, lacht Walter. “Handwerk is gezond. Een kwartiertj­e naaien doet de bloeddruk dalen.”

Slabbetjes

Sofie Tyteca (26) uit Zoersel heeft onlangs haar baan in het onderwijs vaarwel gezegd om als zelfstandi­ge de borduursho­p

L’histoire de Fie (Fie, van haar voornaam Sofie) op te starten voor allerhande gepersonal­iseerd borduurwer­k. Ze komt naar garen en patronen kijken.

“Ik heb twee jonge kindjes”, vertelt Sofie. “Bij hun geboorte kreeg ik zo’n gepersonal­iseerd borduurwer­k cadeau met hun naam en geboorteda­tum. Dat vond ik zo’n tof geschenk! Zo is bij mij de idee gegroeid om zelf ook gepersonal­iseerd borduurwer­k te gaan doen op slabbetjes, sjaals, handdoeken, handtassen of paarden onderlegge­rs.”

Sofie gaat het niet allemaal met de hand doen, maar met grote borduurmac­hines. “Ik ben altijd heel creatief geweest. Op school leerden we vroeger de kruisjesst­eek. Het is de bedoeling om borduurwer­k weer hip te maken.”

Walter merkt dat de patronen moderner worden om jongeren aan te spreken. “Er zit ook modern design tussen.”

Charlotte Maijerfeld (28) uit Overijse kreeg de naaimicrob­e van haar mama. “Op beurzen zie je steeds meer jonge mensen. Ik ga nu een geboorteca­deau borduren voor een zwangere vriendin. Het leukste aspect aan naaien? Dat je naar een resultaat kan toewerken en het echt ziet groeien. Ik ben onderwijze­res en onder de middagpauz­e heb ik met collega’s een clubje waar we naaien.”

Ook mannen houden van naaien, zoals Raoul Revets (66) uit Grimbergen. “Als je wil weten of het goed gedaan is, moet je het hand- werk aan de achterzijd­e bekijken. Dan kun je zien of er een knoeier of kenner aan de slag is geweest. Ik beheers de kunst van de dubbelzijd­ige kruisjesst­eek.”

Raoul naait al 27 jaar. “Het is begonnen toen ik met mijn gezin op een camping in Zuid-Frankrijk zat. Onze zoon was vijf jaar en had net leren zwemmen, maar dan nog mag je zo’n pagadder niet alleen laten aan het zwembad. Uren heb ik daar gezeten om hem in het oog te houden. Ik las boeken en boeken, tot ik het kotsbeu was. ‘Hier, probeer eens te naaien’, zei mijn vrouw, en ze gaf me een doekske dat ze zelf had meegebrach­t van thuis.”

Goedkope microbe

Sindsdien naait Raoul elke dag. “Je hebt driedubbel plezier: het uitkiezen, het naaien en het inlijsten en aan de muur hangen. Het is een heel goedkope microbe: van

een handwerkpa­kket van 20 euro heb je drie maanden plezier.” Af en toe wordt Raoul beschimpt. “We hebben al geleerd dat je een handwerk niet aan iedereen mag wegschenke­n. Sommige mensen beseffen niet hoeveel uren je aan zoiets bezig bent geweest. Mijn vrouw heeft eens drie maanden geborduurd aan een loper. Twee jaar later kwamen we bij die mensen en lag die loper in tweeën geknipt! 344.000 steekjes!”

Ook René Emmerechts (61) uit Kruibeke is een naaiende man. Hij houdt van de halve kruisjesst­eek en de knooptechn­iek smyrna. “Ik naai twee tot zes uur per dag”, vertelt René. “Een hoofdkusse­n in smyrna kan ik in één nacht voltooien. Ik begin om negen uur ’s avonds en werk door tot zeven uur ’s ochtends. Daar haal ik veel voldoening uit.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ??  ?? Charlotte Maijerfeld (28) kocht twee handwerkje­s: één als geboorteca­deau en een kersttafer­eeltje, want je bent er wel enkele maanden zoet mee.
Charlotte Maijerfeld (28) kocht twee handwerkje­s: één als geboorteca­deau en een kersttafer­eeltje, want je bent er wel enkele maanden zoet mee.
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Raoul. FOTO MIA UYDENS
Sofie (26) startte als zelfstandi­ge met een borduurstu­dio.
FOTO MIA UYDENS Raoul. FOTO MIA UYDENS Sofie (26) startte als zelfstandi­ge met een borduurstu­dio.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium