Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scheldepri­js vol incidenten

Renners knallen op auto bij valpartij Grote groep negeert gesloten overweg Net als tijdens Ronde wagen op parcours

- WERNER BOURLEZ

Opschuddin­g gisteren halfweg koers in de Scheldepri­js. 35 renners, onder wie topfavorie­ten Dylan Groenewege­n en Arnaud Démare, werden uit koers genomen omdat ze een gesloten overweg negeerden. “We gingen in de fout, maar ook de groep voor ons negeerde de rode lichten”, zei Groenewege­n. Maar de jury was onverbidde­lijk. “Dit mogen we niet negeren, veiligheid voor alles’, zegt commissari­s Luc Geysen.

Het nieuwe parcours van de Scheldepri­js, met startplaat­s in Terneuzen en 125 kilometer op Zeelandse wegen, werd speciaal hertekend om de saaiheid uit de wedstrijd te halen. De organisato­ren zijn in hun opzet geslaagd, al hadden ze wellicht een ander scenario in gedachten. Nog voor de renners de Belgische grens overstaken, op zo’n 75 km van de finish, waren er nog amper 58 renners in koers. Door waaiervorm­ing was het peloton in stukken gescheurd en 35 renners die achter het eerste peloton waren verzeild, werden uit koers genomen nadat ze in Krabbendij­ke een gesloten overweg hadden genegeerd. Er hadden al een pak renners opgegeven en de rest, die in niemandsla­nd reed na de passage van de goederentr­ein, gaf er dan ook maar de brui aan.

“Het is simpel: de spoorwegov­ergang was gesloten, de rode lichten brandden”, zegt UCI-commissari­s Luc Geysen. “Er was ook een commissari­s opgesteld aan de spoorweg, dus daar is geen discussie mogelijk. De beslissing werd genomen door het college van commissari­ssen. We moesten ze uit koers zetten, het reglement is duidelijk. Moeten er misschien eerst doden vallen?”

De Franse kampioen Arnaud Démare en Dylan Groenewege­n waren de voornaamst­e slachtoffe­rs. “Ik weet dat we moeten stoppen als de lichten knipperen, maar als je met 60 kilometer per uur naar dat eerste peloton probeert te rijden, is remmen lastig. Zeker als je ook die eerste groep er zag doorrijden. Die gingen even hard in de fout als wij, maar zij mochten wel blijven koersen. De jury had dat blijkbaar niet gezien en het ene jurylid wees naar het andere. Oké, we gingen in de fout, maar de regel geldt voor iedereen.”

Geysen vindt dit een flauw excuus: “Als je de beelden bekijkt, zie je heel duidelijk wanneer de lichten aangaan en welke renners erdoor rijden. En het is niet aan de renners om te kijken of iemand anders een fout maakt, ze moeten vooral zelf geen fout maken.”

Tijdopname

Ook onze landgenoot Kris Boeckmans werd uit koers gezet. “We hebben geprobeerd om met de juryleden te praten, maar ze waren zeer agressief”, zegt de spurter van Vital Concept. “Ze spraken het peloton toe in het Vlaams, maar dat

marcheert niet in een internatio­naal peloton, hè. En ze moeten ook begrijpen dat het peloton, mede door een valpartij, in stukken was gescheurd. Vijf coureurs reden tegen een slecht geparkeerd­e wagen. We waren op weg om naar dat eerste peloton te rijden, ze reden vlak voor ons. Ja, het was rood, maar de slagbomen gingen ook nog niet dicht, hè. Dat is niet onbelangri­jk.”

“Komaan zeg, de renners spreken al jaren over veiligheid, veiligheid én veiligheid”, zegt Geysen. “Het is in hun belang dat we deze beslissing­en nemen. Ja, er zijn vroeger al een paar randgevall­en geweest, maar nu was het duidelijk. En als de feiten zich voordoen, moet je geen rekening houden met beslissing­en in het verleden of beslissing­en die genomen kunnen worden in de toekomst.”

Groenewege­n stelt wel voor dat er in de toekomst gewerkt wordt met tijdopname­s. “Als je weet dat de renners die niet voor een gesloten overweg stonden ook moeten wachten, dan zou het niet gebeuren. Trouwens, het was best lastig om te zien voor ons, want die lichten hangen zes meter hoog. Op deze manier gaat er wel eens een dode vallen, dat moeten ze in de toekomst beter oplossen. Er zijn zoveel motoren in koers, waarom geen aan die overweg zetten? Dat kan toch niet heel moeilijk zijn?”

Dat is ook de mening van Boeckmans. “Ze ondernemen nooit iets. Die juryleden op de motor kunnen toch voor de spoorwegov­ergang staan om ons te doen stoppen? Ze hebben ook nooit in de positie van een renner gestaan. Je moet daar eens rijden met 50 per uur met hartslag 170.”

Volgens Luc Geysen stond er wel degelijk een commissari­s. “Er wordt gezegd dat er een motard achter de renners reed, maar dat is niet waar. Hij stond wel degelijk opgesteld aan de spoorweg. Maar de renners moeten hun eigen verantwoor­delijkheid nemen en niet de schuld bij anderen leggen. Het is heel duidelijk: zoals renners niet op een fietspad mogen rijden, zo mogen ze ook geen gesloten overweg negeren. Die regels moeten ze respectere­n en accepteren. En het is niet aan iemand anders om ze tijdens de koers nog eens op hun plichten te wijzen.”

Luc Geysen UCIcommiss­aris “Het is heel duidelijk: zoals renners niet op een fietspad mogen rijden, zo mogen ze ook geen gesloten overweg negeren.”

Kris Boeckmans Vital Concept “We hebben geprobeerd met de juryleden te praten, maar ze waren zeer agressief.”

Dylan Groenewege­n

“De groep voor ons ging even hard in de fout als wij, maar zij mochten wel blijven koersen”

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA, RR, VRT ??
FOTO'S BELGA, RR, VRT
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS, ?? De koersdirec­tie grijpt in nadat de groep renners door de slagbomen is geslalomd. De commissari­s discussiee­rt met Van Rooy en favoriet Groenewege­n (rechts), die ook werd uitgeslote­n.
FOTO PHOTO NEWS, De koersdirec­tie grijpt in nadat de groep renners door de slagbomen is geslalomd. De commissari­s discussiee­rt met Van Rooy en favoriet Groenewege­n (rechts), die ook werd uitgeslote­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium