Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgisch leger verzorgt Oekraïense soldaten

-

Vandaag komen in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek drie Oekraïense militairen aan die gewond zijn geraakt in het conflict in het oosten van hun land. Defensie is erg karig met commentaar en wil pas na de aankomst reageren, “om het diplomatie­ke conflict met Rusland niet nog meer op de spits te drijven”, zo zeggen bronnen binnen het leger.

Het Oekraïense ministerie van Defensie verspreidd­e begin deze week het nieuws dat drie van hun vanaf deze week verzorgd zullen worden in Brussel. De behandelin­g en de revalidati­e zullen plaatsvind­en in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek. De drie militairen raakten vorig jaar gewond in Oost-Oekraïne, waar het leger al vier jaar strijd levert met separatist­en die gesteund worden door aartsvijan­d Rusland. Het is niet duidelijk voor welke verwonding­en de militairen precies worden overgebrac­ht. Volgens het Oekraïense leger zullen ze hier een gespeciali­seerde behandelin­g krijgen “van

de beste Belgische specialist­en”.

Diplomatie­ke geheimdoen­erij

De slachtoffe­rs zouden eind vorig jaar al geselectee­rd zijn door het Belgische leger. Dat wilde de voorbije dagen niet communicer­en over de transfer en wacht met informatie tot de Oekraïners zijn aangekomen in het hospitaal. Volgens bronnen binnen Defensie hoeft de reden voor de geheimdoen­erij niet ver te worden gezocht: premier Charles Michel (MR) deed er de voorbije weken alles aan om de banden met Russoldate­n land zo gaaf mogelijk te houden, ondanks het diplomatie­ke conflict dat ontstond na de gifaanslag op een Russische spion in het Verenigd Koninkrijk. “Dan komt de verzorging van Oekraïense soldaten, op kosten van het Belgisch leger, niet echt gelegen”, zo klinkt het.

Ook minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is kort van stof, maar ontkent dat de overkomst van de Oekraïners gevoelig ligt. “We werken toch al veel langer samen met Oekraïne?”, zegt zijn woordvoers­ter.

Nog extra militairen op komst

Later op het jaar zouden nog eens twee Oekraïense militairen naar hier worden gebracht. Sowieso is het zeer uitzonderl­ijk dat buitenland­se soldaten voor verzorging naar ons land komen. In het brandwonde­ncentrum worden wel al eens buitenland­se burgers verzorgd, maar dat is niet de afdeling waar de Oekraïense soldaten zullen terechtkom­en, zo verzekeren bronnen binnen het ziekenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium