Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat als… het internet het volledig zou begeven?

-

Herman Van Driessche

Directeur nautische zaken Loodswezen

‘‘Zonder internet kunnen wij schepen onmogelijk naar de juiste haven leiden.’’

Renée Willems

Woordvoerd­er ZNA

‘‘Wij zijn met mensenleve­ns bezig, voor elke situatie is een noodplan opgesteld.’’

Lut Vandevelde

Chemiebedr­ijf BASF

‘‘Er zouden geen installati­es stilvallen.’’

Thomas Biebauw

Communicat­ieverantwo­ordelijke noodcentra­les

‘‘De noodcentra­le blijft werken, zij het meer manueel.’’

Infrabel

Beheerder spoorinfra­structuur

‘‘Communicat­ie met de reizigers wordt zonder internet wel heel moeilijk.’’

Havens liggen plat

Om te beginnen zou zonder internet de organisati­e van de haven van Antwerpen en bij uitbreidin­g alle andere havens zo goed als onmogelijk zijn. Dat begint bij de loodsen van het

Vlaams Loodswezen, die de grootste schepen veilig van en naar de

Vlaamse havens moeten brengen. “Zonder internet werken, zou voor ons een volledige reorganisa­tie betekenen.

Moest het internet crashen, dan kunnen wij onmogelijk de schepen naar de juiste haven begeleiden”, zegt Herman Van Driessche, directeur nautische zaken bij het Loodswezen. “Ons netwerk draait via het internet. Zonder internet kunnen wij geen loodsbeste­llingen meer maken en is de lokalisati­e van de schepen onmogelijk. Verder zijn we ook afhankelij­k van informatie via andere websites over waar schepen zich bevinden en raadplegen we ook online informatie over het weer, de windrichti­ng en de stromingen op zee. Zonder internet zouden we moeten terugvalle­n op radarsyste­men en de vroegere manier van werken via telex en fax.”

Ziekenhuiz­en hebben voor iedere situatie een noodplan

De Antwerpse ZNA-ziekenhuiz­en werden eind vorig jaar nog geconfront­eerd met ernstige computerpr­oblemen. Een paar uur werd daar code geel van het rampenplan afgekondig­d en mocht het personeel zijn werkplek niet verlaten. Onderling konden de ziekenhuiz­en toen geen informatie uitwissele­n. “ZNA heeft verschille­nde noodplanne­n, afhankelij­k van het ITprobleem”, weet woordvoerd­er Renée Willems. “Zonder netwerk kon vorig jaar de patientinf­ormatie tussen onze verschille­nde systemen niet meer worden uitgewisse­ld. Daardoor was niet alle informatie beschikbaa­r voor alle zorgverlen­ers. Geplande maar niet dringende operaties, zoals bijvoorbee­ld een heupoperat­ie, worden dan best uitgesteld tot wanneer het probleem opgelost is. In dat geval geven we absolute voorrang aan dringende zaken. Opereren kan nog wel en gegevens worden tijdelijk in papieren dossiers bijgehoude­n.”

Wanneer ziekenhuiz­en overvol zijn, heeft ZNA een online systeem waarbij het vrije plaatsen in naburige ziekenhuiz­en kan detecteren. “Dat zou zonder internet onmogelijk zijn, maar dan kunnen we nog steeds telefonisc­h contact opnemen met andere ziekenhuiz­en. Indien nodig kunnen patiënten ook overgeplaa­tst worden. Wij zijn geen bank, wij zijn met mensenleve­ns bezig. Daarom is voor elke noodsituat­ie een noodplan opgesteld.”

Chemiesect­or kan zich ontkoppele­n

In de chemiesect­or liggen ze ook niet meteen wakker van een black-out van het internet. “Onze installati­es en kritische processen zijn losgekoppe­ld van het internet of kunnen indien nodig losgekoppe­ld worden. Er zouden geen installati­es stilvallen”, zegt Lut Vande Velde van chemiebedr­ijf BASF.

Noodnummer nog bereikbaar, maar trager

In geval van nood zouden we via telefonie nog steeds het noodnummer 112 kunnen bereiken, maar de werking daar zou trager verlopen. “Mensen in nood kunnen ten alle tijden blijven bellen en krijgen voorrang op het telefonien­etwerk. Normaal worden onze oproepen automatisc­h gelokalise­erd, maar dat systeem is afhankelij­k van het internet. Wel vragen onze hulpverlen­ers steeds aan de oproeper waar die persoon zich exact bevindt. Oproepen zouden zelfs nog mogelijk zijn via onze app”, weet communicat­ieverantwo­ordelijke Thomas Biebauw. “De noodcentra­le zelf werkt via een privénetwe­rk dat niet verbonden is met het publiek netwerk. Verder gebeurt het verwittige­n van ziekenwage­ns via radiocommu­nicatie en niet via internet. Bij de brandweer is dat een ander verhaal. De brandweer wordt gebrieft via een informatie­fiche die online wordt doorgestuu­rd. Die informatie zou zonder internet niet doorkomen. Dat zouden we dan manueel moeten oplossen met telefonisc­h contact. De noodcentra­le zou dus kunnen blijven werken, zij het meer manueel.”

Treinen blijven rijden, maar zonder ticketjes

Ook de treinen zouden kunnen blijven rijden. Het seinen en de aansturing van de treinen gebeurt bij Infrabel via een geïsoleerd en autonoom systeem dat niet afhankelij­k is van het internet. “De ticketverk­oop en de communicat­ie met de reizigers zou zonder internet wel heel moeilijk worden”, klinkt het bij Infrabel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium