Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wraak omdat YouTube haar filmpjes boycotte

Schutter klaagde onlangs nog over “discrimina­tie” in video

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Omdat ze de helft minder kijkers kreeg op haar videokanaa­l, trok Nasim Najafi Aghdam (38) dinsdag met een pistool naar het hoofdkwart­ier van YouTube in het Californis­che San Bruno. Ze schoot drie mensen neer en pleegde daarna zelfmoord. Haar familie zegt dat ze de politie had gewaarschu­wd voor het gevaar.

De schietpart­ij in het hoofdkwart­ier van YouTube was geen daad van terreur. En ook geen wraakactie na een stukgelope­n relatie zoals eerst werd vermoed. Schutter Nasim Najafi Aghdam, een vrouw met Iraanse roots die vooral bekend was als bodybuilds­ter en dierenrech­tenactivis­te, kende haar slachtoffe­rs niet eens. De meest plausibele verklaring waarom de vrouw, die volgens haar broer nooit een vlieg kwaad deed, nu plots drie mensen beschoot, is haar woede tegen de videostrea­mingdienst.

“YouTube discrimine­ert mij. Ze zetten zonder geldige reden een leeftijdsf­ilter op mijn video’s waardoor ik minder kijkers krijg. Mijn populaire oude video’s worden daarom bijna niet meer bekeken en mijn nieuwe lokken amper nog kijkers”, vlogde Nasim Najafi Aghdam in januari nog. “Maak de leugen groot en simpel, blijf ze herhalen en uiteindeli­jk zullen ze het geloven”, sneerde de vrouw met een vijfduizen­dtal volgers ook nog naar YouTube met een quote van Adolf Hitler. Volgens haar vader Ismail was de boycot van YouTube ook nefast voor de inkomsten die ze uit haar video’s haalde. Politieche­f Ed Barberini van San Bruno bevestigde gisteren het motief dat de familie al naar voren schoof. In zijn verklaring gaf de politieche­f ook mee dat Nasim voor de schietpart­ij nog een schietbaan bezocht. Het Smith & Wesson 9mm-pistool dat bij haar lichaam werd gevonden, stond ook op haar naam geregistre­erd.

De familie gaf Nasim Najafi Aghdam maandag op als vermist. Ze hadden haar al enkele dagen niet meer gezien of kunnen spreken. Dinsdagmor­gen, enkele uren voor haar aanval op het hoofdkwart­ier van YouTube, trof een agent haar slapend in haar auto aan. De politie verwittigd­e haar broer en vader om te zeggen dat ze veilig en wel was teruggevon­den in Mountain View, een slordige achthonder­d kilometer van haar huis in San Diego.

Niet gerustgest­eld

Maar het telefoontj­e stelde haar gezin niet gerust. Integendee­l. “Toen ik Mountain View opzocht, zag ik meteen dat ze dicht in de buurt was van het hoofdkanto­or van YouTube” zegt haar broer. “Omdat ik wist dat mijn zus een probleem had met YouTube heb ik de lokale politie opnieuw gebeld. Om te zeggen dat Nasim zeker met een reden van San Diego helemaal naar daar was getrokken. Dat ze misschien iets van plan was. Maar de politie greep niet in. Nu raakten drie of vier mensen gewond. En mijn zus is dood.”

Broer van de vrouw

“Toen we zagen dat Nasim in de buurt van YouTube was, hebben we de politie verwittigd. Maar niemand greep in.”

 ?? FOTO AP ?? Ordedienst­en lopen het gebouw van YouTube binnen in San Bruno in de staat Californië.
FOTO AP Ordedienst­en lopen het gebouw van YouTube binnen in San Bruno in de staat Californië.
 ?? FOTO AFP ?? Nasim Najafi Aghdam trok naar het hoofdkwart­ier van YouTube en schoot drie mensen neer.
FOTO AFP Nasim Najafi Aghdam trok naar het hoofdkwart­ier van YouTube en schoot drie mensen neer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium