Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reisje rond de wereld met Super Mario en mangamanne­tjes

Pop-ups moeten gang Centraal Station weer doen bruisen

- PATRICK VINCENT

De stationsga­ng tussen Comics Station aan het Kievitplei­n en het drukkere deel van AntwerpenC­entraal blijft grotendeel­s desolaat en troosteloo­s ogen. Maar op enkele plekken laten dappere pop-uppers een exotische wind aan waaien.

Akihabara, een wijk in Tokio die bij buitenland­ers ook bekend staat als Electric Town, is hét mekka voor game- en mangafans. “Een fascineren­de plek. Je vindt er arcadehall­en van zeven verdieping­en, vol videospell­en en grijpkaste­n”, vertelt Karsten Fouquaet. De man uit Sint-Amands heeft een verleden in de gamewereld en is al jaren gefascinee­rd door het land van de rijzende zon; niet zozeer door tempels, traditione­le theeceremo­nies of geishakimo­no’s, maar door alles wat met het moderne Japan te maken heeft. En met die passie wil hij ook de rest van het land besmetten. Eind februari opende hij in het station zijn Akiba Station, een kleurrijke winkel vol grijpkaste­n en Japanse spullen. “Dit is mijn pronkstuk”, wijst hij naar een Sega Ufo Cat- cher met twee grijparmen die vol snoep en knuffels ligt. “Op de kop getikt in Duitsland, waar hij in de kantine van een Amerikaans­e legerbasis stond. Ik denk niet dat er nog een andere in België te vinden is.”

Ook in de aanbieding: frisdranke­n in de bizarste kleuren en snoep met onontcijfe­rbare namen. “Japanners zijn dol op alles wat de smaak van groene thee

heeft, ook als het om chocolade of koekjes gaat”, zegt Karsten, die er naast zijn winkel nog een job als marketeer consultant op nahoudt. “En we hebben ook hebbedinge­n uit de kawaii-cultuur, hun typische ‘schattige’ figuurtjes, zoals Hello Kitty of Gudetama het Luie Spiegelei.”

Voorlopig is Akiba Station alleen op zaterdag en in de schoolvaka­nties open, maar na de paasvakan- tie komen daar ook extra weekdagen bij. “Ik heb deze plek gekozen omdat hier redelijk veel passage is van gezinnen die naar Comics Station zijn geweest. Maar de bedoeling is uiteraard dat ik ook een vast cliënteel opbouw, Japanofiel­en én anderen.”

Van Batman tot Simba

Een gelijkaard­ig geluid horen we bij Bart Verheulpen van Fun & Games & Nerd Candy een paar etalages verder. Hij gaf zijn job bij Digipolis op het Kiel op en is sinds december voltijds in zijn winkel aan de slag. Hij heeft de meest uitgebreid­e collectie Funko Pops in het land. Dat zijn Amerikaans­e speelgoedf­iguurtjes, gemodellee­rd naar (sport)vedetten en fictieve personages: van Batman over Simba tot Daenerys Targaryen van Game of Thrones.

“Maar de laatste tijd heb ik steeds meer succes met mijn Amerikaans­e dranken en snoepgoed”, zegt Bart. Pop Tarts, Twinkies, Cap’n Crunch, Dr. Pepper, in de Verenigde Staten zijn ze even populair als Cent Wafers of Napoleonbo­llen bij ons, maar hier vind je ze bijna nergens. “Ik heb ook de exclusivit­eit voor de hele Benelux van de Super Mario-ontbijtgra­nen”, zegt hij trots. “Ze zijn niet goedkoop, maar ze gaan ont- zettend hard. Steeds meer Amerikaans­e expats vinden de weg naar mijn winkel.”

500 euro per maand betaal je voor een pop-upwinkel in Antwerpen-Centraal, casco. “Dat risico is te doen”, zegt Bart, die tijdens de rustige momenten een webshop runt met zijn producten. “Vooral in het weekend en tijdens de schoolvaka­nties is het druk. Het is ideaal voor mensen die iets willen doen dat nog niet bestaat en willen testen of hun idee aanslaat. En als het niet lukt, heb je een maand vooropzeg.”

Zowel Bart als Karsten huren hun pand via Prevenda, een vastgoedon­derneming die in opdracht van de NMBS de leegstand probeert aan te pakken. “Ze laten niet iedereen beginnen”, zegt Bart. “Ze hebben een voorkeur voor originele concepten. En de NMBS heeft het laatste woord.”

Aan de overkant van de gang heeft Radio FG nog maar pas een studio ingericht en ook een Afrikaans beautysalo­n opende recent de deuren.

Droomlocat­ie

Naast Akiba Station werkt Fanny Alonzo dan weer aan de nagels van een klant in haar Glossy Salon. Pedicures en manicures doet de joviale Dominicaan­se erbij, maar van opleiding is ze kapster. “Ik ben hier in augustus begonnen en tot nu toe gaat het goed”, zegt Fanny, die sinds 1998 in ons land woont.

Ook al oogt deze lange stationsga­ng bijna net zo verleideli­jk als een verlepte bussel schorsener­en, toch heeft ze specifiek voor deze locatie gekozen. “Dominicane­n gaan in tegenstell­ing tot Chinezen of joden niet allemaal bij elkaar in een wijk wonen”, begint ze haar verhaal. “We zijn met best veel in België, maar zitten verspreid. Nu moet je weten dat ons volk een mix is van Europeanen, Afrikanen en indianen. Velen onder ons hebben krulhaar en vinden dat niet leuk. En laat mij nu net gespeciali­seerd zijn in het ontkrullen... Dus komen ze van overal in het land naar mij om hun haar te laten doen.” Ze lacht en strijkt met haar rechterhan­d langs haar – inderdaad – gladde haren. “Als ik elders in de stad mijn zaak was begonnen, zou ik úren verliezen met telkens de weg te moeten uitleggen. Nu zeg ik gewoon: ‘Neem de trein, stap uit en kom binnen’. Dat doe ik zelf ook. Ik woon in Brecht en kom elke dag met de trein. Dit is een droomlocat­ie.”

Karsten Fouquaet Akiba Station “Japanners zijn dol op alles wat de smaak van groene thee heeft, zelfs als het over chocolade gaat.”

Fanny Alonzo Glossy Salon “Tegen mijn klanten zeg ik: ‘Neem de trein en stap af’, gemakkelij­ker kan gewoon niet.”

 ??  ?? Bart in z’n pop-up Fun & Games & Nerd Candy. Hij is de enige verdeler van Super Mario-ontbijtgra­nen in de Benelux.
Bart in z’n pop-up Fun & Games & Nerd Candy. Hij is de enige verdeler van Super Mario-ontbijtgra­nen in de Benelux.
 ??  ?? Fanny doet in haar Glossy Salon niet enkel nagels: “Van opleiding ben ik kapster”, zegt ze, “en de klanten komen van overal in het land naar mijn zaak.”
Fanny doet in haar Glossy Salon niet enkel nagels: “Van opleiding ben ik kapster”, zegt ze, “en de klanten komen van overal in het land naar mijn zaak.”
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Kartsen in z’n winkel, gewijd aan het moderne Japan.
FOTO'S PATRICK DE ROO Kartsen in z’n winkel, gewijd aan het moderne Japan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium