Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hein vist Deschacht weer op

Verbannen linksback traint weer met A-kern (en maakt zelfs kans op een basisplaat­s tegen Charleroi)

- JURGEN GERIL

Onkruid vergaat niet. Voor Olivier Deschacht (37) dreigde bij Anderlecht een roemloze fin de

carrière na zijn verbanning naar de B-kern, maar gisteren viste Hein Vanhaezebr­ouck de veteraan weer op. De coach stelde vast dat vooral zijn defensie lekt en dat Deschacht dat misschien kan verhelpen. Al wordt het nipt om klaar te zijn voor de verplaatsi­ng naar Charleroi.

Surprise in de kleedkamer bij Anderlecht. Olivier Deschacht maakte er opnieuw zijn opwachting na zestig dagen ballingsch­ap bij de B-kern en trainde voluit mee. Dinsdag moest hij niet meer meedoen met de beloftemat­ch op Genk, maar niemand had zijn rentree bij de A-ploeg verwacht. Ook zijn ploegmaats niet. “Ik was verrast toen ik Ollie zag zitten”, aldus Kenny Saief. “Er was ons niets gezegd, maar het is positief. Deschacht heeft jaren ervaring, kan ons gidsen en hopelijk helpt hij wat tegengoals te voorkomen.”

De noodkreet van Hein Vanhaezebr­ouck bewijst dat het vertrouwen in zijn huidige defensie erg geslonken is. Op 14 februari werd Deschacht verbannen wegens een te negatieve houding. De linkspoot moest zich omkleden bij de beloften, mocht niet mee op stage en Hein leek niet van plan die beslissing te herroepen. Nu doet Vanhaezebr­ouck het toch. Zo stelde de coach vast dat zijn team zonder Deschacht elf tegengoals pakte in zes duels. Verdediger­s Sa en Spajic faalden tegen Gent, Dendoncker zoekt naar zijn niveau en er heerst pessimisme omtrent de comeback van de geblesseer­de Kara. Deschacht zal niet alle problemen oplossen – een snelle spits als Kalu haalt hij niet terug - maar hij heeft ervaring genoeg om simpele dekkings- fouten te vermijden. Bovendien pakte paars-wit ook al acht tegengoals op corners - zeven daarvan toen Deschacht niet op het veld stond. Het incasseerd­e zeven tegengoals met de kop, slechts drie daarvan met de linkspoot tussen de lijnen. Eind december was Deschacht nog de speler in eerste klasse die het meeste luchtduels won: 70%.

Nog een jaar?

Maar er zijn ook extrasport­ieve argumenten. Deschacht werd overal aangeduid als het lek in de kleedkamer, maar afgelopen weekend stond - ondanks zijn afwezighei­d - toch gewoon in de krant dat de 18-jarige Saelemaeke­rs in de basis begon. Bovendien vermijdt Vanhaezebr­ouck door Deschacht terug te halen dat Marc Coucke hem straks iets kan verwijten. Neen, er was geen contact tussen Coucke en de entourage van Deschacht over deze zaak, maar het is duidelijk dat de nieuwe baas de boegbeelde­n van Anderlecht hoog heeft zitten. Dan denkt hij aan iconen als Paul Van Himst, Jan Mulder, Par Zetterberg. Maar Coucke zet ook Deschacht in dat rijtje. Stel dat de resultaten blijven tegenvalle­n, dan zal de kersverse voorzitter aan Hein niet kunnen zeggen: “Je meest ervaren verdediger zat in de B-kern.”

De vraag is wel hoe snel Deschacht inzetbaar is. Eens hij zich over zijn verbanning had gezet, trainde hij als een prof met de B-kern. Het moet blijken of hij 100 procent is om morgen in Charleroi al in de basis te beginnen. Dat wordt nipt, maar daarna kan hij nog een rol spelen in Play-off 1. Zo krijgt Deschacht na 21 jaar bij Anderlecht misschien toch nog de fin de carrière die hij verdient. Of dwingt hij bij Coucke nog een extra contractja­ar af?

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium