Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkocht wegens huwelijk: gigantisch­e teckelcoll­ectie

Belg draagt meer dan 3.000 dashondspu­llen over aan Duits museum

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Het eerste teckelmuse­um ter wereld, in het Duitse Passau, is voor drie vierde gevuld met de collectie van de Vlaming Chris Sterckx. De man verzamelde in een kwarteeuw meer dan 3.000 stukken die van ver of van dicht iets te maken hebben met de teckel, ook gekend als dashond. Een andere passie, die voor zijn aanstaande Conny, deed hem nu scheiden van zijn geliefde collectie. “Mijn verzamelin­g zat in bananendoz­en, daar had niemand iets aan. Dan kon ik ze beter schenken aan het teckelmuse­um.”

Met zijn hanenkam en stoere leren jekker was Chris Sterckx (47) uit Houthalen de geknipte drummer van de Belgische punkband Funeral Dress. Tot hij vertelde over die andere passie van hem: teckels, of dashondjes. “Zeker in de punkscene waarin ik vertoefde keken ze raar op. Die combinatie van teckels en mijn hanenkam vonden ze heel gek.”

Chris kon het niet helpen. Al heel zijn leven is hij gefascinee­rd door de dashond, of “stoofbuish­ond”, zoals hij het ras graag noemt.

“Ik was verliefd op die lange, bruine, worstachti­ge honden met hun korte pootjes. Als kleine jongen heb ik er jaren om lopen zagen, maar ik kreeg er nooit eentje van mijn ouders.”

Maar de fascinatie voor teckels bleef. Toen Chris op eigen benen stond, duurde het dan ook niet lang voor hij zijn eerste dashond kocht. Een stenen exemplaar. En toen hij dat kunstwerkj­e enkele

Chris Sterckx Verzamelaa­r teckelprul­laria ‘‘Heel mijn huis stond vol. Van in mijn living tot in mijn toilet. Ik leefde precies in een museum.’’

weken later tegenkwam in de zwarte versie, kon hij het niet laten om ook dat beeldje te kopen. Het begin van 25 jaar verzamelwo­ede. “Ik eindigde met meer dan 3.000 beeldjes.”

Theepotten en vingerhoed­jes

En niet alleen beeldjes, want Chris begon ook allerlei andere prullaria te verzamelen die van ver of van dicht iets te maken hebben met de dashond. Postzegels, sigarenban­djes, kammen, tandenbors­tels, messen, sleutelhan­gers, kinderboek­en, speelgoed, theepot- ten, vingerhoed­jes, kapstokken en zelfs nachtlampe­n. “Heel mijn huis stond vol. Van in mijn living tot in het toilet. Ik leefde precies in een museum.”

En tussendoor kocht hij ook nog twee echte dashonden.

Tachtig bananendoz­en

Aan dat museum kwam een einde toen Chris introk bij Conny. Het huis van de vrouw met wie hij vandaag trouwt, is te klein om zijn immense verzamelin­g uit te stallen. Alles verdween in bananendoz­en. Tachtig, om precies te zijn. Conny zag wel dat het haar

lief niet lekker

zat. “Het deed Chris pijn dat zijn collectie niet geëtaleerd kon worden. Tot we via sociale media in contact kwamen met de conservato­ren van het eerste Teckelmuse­um in Passau. Zij wilden heel graag de collectie kopen. En Chris is blij dat zijn verzamelin­g nu gezien kan worden.”

Of haar man nu voor altijd verlost is van zijn dashondeno­bsessie, daar durft Conny haar hoofd niet om te verwedden. “Maar voorlopig lijkt hij het te kunnen doen met zijn levende stoofbuish­onden, Mirette en Sascha.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Chris en Conny Sterckx met hun twee teckels.
FOTO RAYMOND LEMMENS Chris en Conny Sterckx met hun twee teckels.
 ?? FOTO RR ?? Een deel uit de gigantisch­e verzamelin­g van Chris.
FOTO RR Een deel uit de gigantisch­e verzamelin­g van Chris.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium