Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ANTWERPEN Mechanisch­e kraan moet drenkeling­en uit Schelde redden

Veiligheid­shekken rond Willem- en Bonaparted­ok geplaatst

-

Er komt een mechanisch­e kraan aan de Schelde, waarmee mensen die in de stroom terechtkom­en, gered kunnen worden. Het systeem moet er tegen het einde van het jaar staan. Ondertusse­n zijn de veiligheid­shekken aan het Bonaparte- en Willemdok klaar.

De stad Antwerpen heeft 450.000 euro geïnvestee­rd om de dokken rondom het MAS beter te beveiligen. Concreet betekent dit dat er rond delen van het Willem- en Bonaparted­ok veiligheid­shekken zijn geplaatst.

“We hebben al een aantal keer te ma- ken gehad met mensen die in het water van de dokken zijn terechtgek­omen. Bovendien wordt dat deel van het Eilandje steeds meer een woonbuurt, die ook door toeristen wordt bezocht. Om te vermijden dat er nog ongelukken gebeuren, moesten we maatregele­n nemen”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Kraan en camera’s

Ook langs de Schelde wordt geïnvestee­rd in veiligheid. Het stadsbestu­ur trekt 110.000 euro uit voor een nieuwe reddingsbo­ot en een mechanisch­e kraan. “Die kraan komt langs de Schelde te staan en kan snel mensen uit het water vissen en een reddingsbo­ot in de rivier laten zakken. De Schelde is een gevaarlijk­e stroom en wanneer er iemand in het water valt, is het zaak om zo snel als mogelijk in te grijpen”, vervolgt De Wever.

Nu is er ook al een reddingsbo­ot ter beschikkin­g. Maar die ligt ter hoogte van de droogdokke­n. Te ver om snel in te grijpen als er iemand in de Schelde valt.

Verder investeert het stadsbestu­ur nog in duidelijke­re signalisat­ie en camera’s rond de dokken op het Eilandje. Op verschille­nde plekken komen er borden die onder meer aangeven waar er ladders zijn om uit het water te kruipen. Ook komen er meer en zichtbaard­ere borden met zwemverbod­en.

“De camera’s zijn het sluitstuk van de betere beveiligin­g rond het water. Zij zorgen ervoor dat we sneller drenkeling­en kunnen zien én helpen. En ze zorgen ervoor dat we eventuele overlast in de buurt beter kunnen detecteren”, besluit de burgemeest­er.

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? De hekken rond het Willem- en Bonaparted­ok moeten mensen uit het water houden.
FOTO ROBBIE DEPUYDT De hekken rond het Willem- en Bonaparted­ok moeten mensen uit het water houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium