Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen compensati­e, wel stof, modder en miserie

Slechts handvol handelaars op en rond Leien krijgt hinderprem­ie

- JAN STASSIJNS

Handelaars en horeca-uitbaters op en rond de Leien zien de toekomst somber in. Slechts een handvol kan beroep doen op de hinderprem­ie van de Vlaamse overheid. De rest blijft in de kou staan. “U zit niet in de werken, krijg ik te horen. Hoezo? Ik zit er middenin”, reageert Bruno Van Hoeck van Bistro René op de Tenierspla­ats.

Handelaars die hinder ondervinde­n van openbare werken, krijgen sinds 1 juli 2017 automatisc­h een eenmalige hinderprem­ie van 2.000 euro van de Vlaamse overheid, een compensati­e voor het verlies aan inkomsten. Om in aanmerking te komen voor die vergoeding, moet er wel aan enkele voorwaarde­n voldaan worden. Zo kunnen handelaars pas genieten van de nieuwe regeling als de werken op of na 1 juli 2017 gestart zijn. Voor werken die voor die datum gestart zijn, zoals de heraanleg van het Operaplein en de Noorderlei­en, geldt de hinderprem­ie niet.

En dus blijven heel veel handelaars in de kou staan. Gisteren kon u lezen in uw krant dat slechts zestien winkeliers en horeca-uitbaters op en rond de Leien in aanmerking kwamen voor de premie. Daarvan ontvingen er vijf 2.000 euro.

“Het is een ramp”

Het zit de handelaars hoog, blijkt duidelijk uit de reacties. Op de hoek van de Tenierspla­ats en de Frankrijkl­ei baat Bruno Van Hoeck Bistro René uit. Aan de ene kant ligt een grote bouwput voor de heraanleg van de Tenierspla­ats, aan de andere kant kijken klanten uit op de werken op de Leien. “Het is een ramp”, zegt Van Hoeck. “Ik voldoe aan alle voorwaarde­n om een tegemoetko­ming te krijgen, maar ik krijg ze niet. Waarom niet? ‘U zit niet in

de werken’, krijg ik te horen. Hoezo, niet in de werken? Ik ken maar weinige handelaars die er zo diep in zitten als ik. De hekken staan nu op drie meter van mijn gevel, binnenkort worden ze dichter geplaatst, tot op een meter. Bovendien zijn de werken ook nog eens uitgesteld, wat nog meer problemen veroorzaak­t. Ik zou normaal gezien in juni mijn terras met 140 stoelen kunnen buitenzett­en. Dat zal nu pas in december lukken. Als horecazaak een zomer overbrugge­n zonder terras, is allesbehal­ve evident. Het is een ramp en ontzettend frustreren­d dat ik middenin de werken zit en geen van premie ontvang. Ik heb al vast personeel moeten vervangen door studenten om de kosten te drukken. Uiteraard voel ik dat aan mijn omzet. En ik niet alleen. Er is hier op de Frankrijkl­ei niets meer, verschille­nde zaken sluiten de deuren. Ik heb nog geluk dat mensen hier passeren om de doorsteek van de Meir naar de De Keyserlei te maken. Ik heb nu nog een aanvraag lopen voor een andere tegemoetko­ming op basis van mijn kredietlen­ing, maar ondertusse­n zijn de werken al twee jaar bezig.”

Van ’t kastje naar de muur

Een paar huizen verder, bij Matiss Coiffeur in de Frankrijkl­ei, barst uitbaatste­r Moufida Matiss in tranen uit wanneer we het onderwerp aanbrengen. Het voetpad is het enige stuk dat haar zaak scheidt van de werken. “Ik heb mijn zaak al 26 jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het is een catastrofe”, zegt Mattis. “Je kan hier nog net passeren op het voetpad, maar de passage is helemaal weg. Niemand komt hier nog en ik kom niet in aanmerking voor een hinderprem­ie of een andere compensati­e. Onbegrijpe­lijk. Ik zit hier al 26 jaar, betaal al jaren mijn belastinge­n, maar krijg geen hulp. De werken zijn hier gestart in maart 2016. Wij waren de eerste die te lijden hadden onder die ingrijpend­e veranderin­gen. Wij zouden dan toch als eerste een compensati­e moeten krijgen? Een bevriende handelaar, die wat verderop zit, krijgt wél een hinderprem­ie, maar bij hem wordt er helemaal niet gewerkt in de straat. Dat is gewoon fout en onbegrijpe­lijk. En dan is het einde nog niet in zicht, het zal alleen maar erger worden.”

Op de Kipdorpbru­g, in café De Kleine Opera, treffen we uitbaatste­r Christine Huysmans alleen aan in haar café. Ook zij komt niet in aanmerking voor een premie. “We worden van ’t kastje naar de muur gestuurd”, zegt ze. “Die premie is nodig om te overleven. De werken hebben mij zelfs een tijd zonder water en elektricit­eit gezet, maar we krijgen niets. Enkel stof, modder en miserie.”

Bruno Van Hoeck Bistro René

“Ik heb vast personeel moeten vervangen door studenten om de kosten te drukken.”

 ??  ?? Bruno Van Hoeck van Bistro René krijgt geen hinderprem­ie omdat zijn zaak “niet in de werfzone ligt”. “Ik ken nochtans maar weinig handelaars die er zo diep inzitten als ik”, zegt hij verontwaar­digd.
Bruno Van Hoeck van Bistro René krijgt geen hinderprem­ie omdat zijn zaak “niet in de werfzone ligt”. “Ik ken nochtans maar weinig handelaars die er zo diep inzitten als ik”, zegt hij verontwaar­digd.
 ?? FOTO'S ROBBIE DEPUYDT ?? Moufida Matiss van Matiss Coiffeur barst in tranen uit wanneer we het onderwerp aansnijden. “De werken zijn een catastrofe voor de handelaars”, zegt ze, “er komen gewoon geen klanten meer.”
FOTO'S ROBBIE DEPUYDT Moufida Matiss van Matiss Coiffeur barst in tranen uit wanneer we het onderwerp aansnijden. “De werken zijn een catastrofe voor de handelaars”, zegt ze, “er komen gewoon geen klanten meer.”
 ??  ?? Christine Huysmans van café De Kleine Opera. “Ze sturen ons van ’t kastje naar de muur”, zegt ze, “we hebben die premie nodig om te overleven.”
Christine Huysmans van café De Kleine Opera. “Ze sturen ons van ’t kastje naar de muur”, zegt ze, “we hebben die premie nodig om te overleven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium