Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De oren en ogen van de burgemeest­er”

Open Vld pleit voor ‘stadsmarin­iers’ die naar Rotterdams voorbeeld problemen per wijk aanpakken en opvolgen

- SACHA VAN WIELE

Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer is gecharmeer­d door de Rotterdams­e stadsmarin­iers. Deze ambtenaren beschikken over een grote autonomie om problemen in wijken aan te pakken. Antwerpen kent al een lightversi­e met de wijkmanage­rs, maar ook N-VA wil die laten evolueren naar stadsmarin­iers.

Rotterdam telt een tiental stadsmarin­iers. Zij werken in wijken of rond specifieke thema’s. Zij vallen rechtstree­ks onder het gezag van de burgemeest­er en hebben wat ze in Nederland ‘geleend gezag’ noemen. Elke stadsmarin­ier beschikt over een budget van 1 tot 2 miljoen euro.

“Deze stadsmarin­iers zijn hooggeplaa­tste ambtenaren die de oren en ogen zijn van de burgemeest­er”, zegt Antwerps Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer. “Als zij op het terrein komen, dan is dat met het gezag van de burgemeest­er. Dit laat hen toe om op verschille­nde domeinen actief te zijn. Zij brengen in eerste instantie de problemen van de wijk waar ze aan toegewezen zijn in kaart en gaan dan aan de slag. Ze hebben een grote autonomie. Zo beletten ze dat een louche winkel die wordt gesloten, gewoon weer wordt vervangen door een andere bedenkelij­ke zaak. Een concreet voorbeeld uit Rotterdam is een straat met veel bedenkelij­ke winkels, waar continu sociale fraude werd vastgestel­d. Op aansturen van de stadsmarin­ier, werd deze straat herbestemd als woonstraat. De winkeltjes werden opgedoekt. Voor de zaken die wel oké waren, werd een nieuwe locatie gezocht. Als de huur hoger was, dan werd het verschil door de stad bijgepast.”

Versnipper­de bevoegdhed­en

De stadsmarin­ier moet niet alleen zorgen voor een betere coördinati­e tussen verschille­nde diensten, maar ook contact leggen met bewoners en vereniging­en. Volgens De Backer kan Antwerpen zo’n stadsmarin­ier goed gebruiken. “Het probleem is dat nu veel bevoegdhed­en en diensten zo versnipper­d zijn, wat een gecoordine­erde aanpak soms moeilijk maakt”, zegt De Backer. “Om het Nederlands­e model over te planten naar Antwerpen, zijn er op federaal vlak wel enkele aanpassing­en aan de wetgeving nodig.”

De stadsmarin­iers vormden al inspiratie voor het Antwerpse project van de wijkmanage­rs. Er loopt nu het proefproje­ct ‘Wijkwerkin­g op Maat’ in de wijken Kiel, Deurne-Noord en Oosterveld-Elsdonk in Wilrijk. Zij werken rond overlast, criminalit­eit, welzijn en onderwijs. De taak van deze wijkmanage­rs is om alle betrokkene­n rond de tafel te brengen en een eenvormige aanpak te ontwikkele­n.

“De bevoegdhed­en van de wijk- managers gaan niet zo ver als bij de stadsmarin­iers in Rotterdam, maar het project is er wel lichtjes op gestoeld”, zegt Michael Lescroart, woordvoerd­er van schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA). “Ze kunnen echter niet inbreken in de bevoegdhed­en. We gaan aan de leden op ons partijcong­res wel een voorstel in die richting doen. Daarbij zouden de wijkmanage­rs rechtstree­ks onder de bevoegdhei­d van de burgemeest­er vallen. Het is een voorstel voor de volgende legislatuu­r. De drie proefproje­cten moeten ook uitwijzen of de wijkmanage­rs meer bevoegdhed­en moeten krijgen. Omdat de wetgeving in Nederland anders is, kan je het project van de stadsmarin­iers niet zomaar overnemen. We zitten dus op dezelfde lijn als Open Vld.”

Philippe De Backer

Open Vld-lijsttrekk­er

“De ambtenaren kunnen na het in kaart brengen van de problemen meteen aan de slag.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / ARIE KIEVIT ?? De Rotterdams­e stadsmarin­ier Marcel de la Haije in gesprek met een winkelier. Hij moet een netwerk uitbouwen in de wijk.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / ARIE KIEVIT De Rotterdams­e stadsmarin­ier Marcel de la Haije in gesprek met een winkelier. Hij moet een netwerk uitbouwen in de wijk.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium