Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincie verbiedt bouw flats en schoolpark­ing

Afbraak ruïne villa ‘De Pelikaan’ verhit gemoederen

- (jaa)

De provincie heeft de vergunning die de gemeente had verleend voor de bouw van elf appartemen­ten in de Sint-Mariaten-Boslei vernietigd. Struikelbl­ok is de ‘monumental­e’ gevel van de oude, te slopen villa op die locatie naast de SintLudgar­disschool.

Het was een romantisch­e villa die architect Maurice De Vocht kort na de Tweede Wereldoorl­og liet bouwen voor zijn eigen gezin, daar tussen de dennen in Koningshof. De ruime woonst met kasteelall­ures werd later beheerd door het Antwerpse OCMW die in ‘De Pelikaan’ een rusthuis onderbrach­t.

Van dat rusthuis rest al geruime tijd alleen nog een ruïne. Die is het resultaat van een al te drastische verbouwing door een van de volgende eigenaars. Die werken werden jaren geleden al van overheidsw­ege stilgelegd en de renovatiep­lannen raakten in het slop.

Bouwpromot­or Belisto ontwikkeld­e nieuwe plannen die in goede aarde vielen bij zowel de gemeente als de aanpalende Sint-Ludgardiss­chool.

Belisto kreeg de toelating om de ruïne te slopen en er, in tegenstell­ing tot eerdere plannen, nog slechts elf nieuwe en bescheiden appartemen­ten voor in de plaats te zetten. Die goedkeurin­g hing samen met de overname van een deel van het perceel door de aanpalende Sint-Ludgardiss­chool. Die wil er graag een personeels­parking aanleggen voor zestig voertuigen om de mobiliteit­sproblemen rond de schoolpoor­t, waar dagelijks zevenhonde­rd leerlingen en ouders passeren, gedeelteli­jk op te lossen.

Iedereen op dezelfde golflengte, zou u denken, maar de Vereniging van Schotenhof, de oudste wijk- vereniging van Schoten, tilt zwaar aan het slopen van de historisch­e gevel en de voorziene verharding van het terrein voor de parking. Het provincieb­estuur volgde de wijkvereni­ging in die redenering en vernietigd­e de bouwvergun­ning, waardoor de bouw van de flats, noch de aanleg van de schoolpark­ing kunnen doorgaan.

Belisto-eigenaar Bart Van den Broeck kan nog in beroep te gaan bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen, maar specialist­en geven hem weinig kans. Het lijkt er dus op dat er nieuwe plannen getekend moeten worden, waarin plaats moet zijn voor de in ere herstelde historisch­e gevel. Schepen van Ruimtelijk­e Ordening en Mobiliteit Erik Block (CD&V) reageert teleurgest­eld. Hij schat de veiligheid van de leerlingen van SintLudgar­dis hoger in dan de gevel, die volgens hem “nauwelijks erfgoedwaa­rde heeft”.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De wijkvereni­ging wil de gevel van de oude villa behouden.
FOTO JAN AUMAN De wijkvereni­ging wil de gevel van de oude villa behouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium