Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hugo Jacobs ‘plots’ aan het hoofd van OCMW

Aanstellin­g plaatsverv­angend voorzitste­r Struyf “onwettig"

- (jaa)

Het OCMW blijft het decor voor een vreemd politiek schouwspel. Nu blijkt plots weer dat Marleen Struyf (CD&V) helemaal geen plaatsverv­angend voorzitter mag of mocht zijn. Hugo Jacobs (73) van oppositiep­artij Open Vld heeft een hogere anciënnite­it en neemt de functie voortaan waar, tot zijn eigen verbazing.

Leen Scholiers (N-VA), de echte en verkozen voorzitter van de OCMW-raad, is al een tijd afwezig wegens ziekte en het ziet er niet naar uit dat ze snel zal terugkeren. Al sinds 2014 nam Marleen Struyf (CD&V) over wanneer Scholiers eens met vakantie was. Onlangs werd ze dan ook aangesteld om de voorzitter te vervangen.

Maar plots blijkt die aanstellin­g niet volgens de lettertjes van het decreet te zijn verlopen. Wie de kat de bel aanbond, is onduidelij­k, maar OCMW-secretaris Eric De Rijcke liet ouderdomsd­eken Hugo Jacobs (Open Vld) gisteren weten dat hij met zijn achttien jaar OCMW-bestuur op de teller de man is die het schijnbaar stuurloze OCMW-schip op koers moet houden.

“Ik heb daar zelf niet op aangedrong­en, maar zal de taak van voorzitter van ambtswege en onbezoldig­d uitoefenen. Het is in eerste instantie mijn grootste bezorgdhei­d dat de dienstverl­ening van het OCMW wordt gegarandee­rd. De verdere integratie en samenwerki­ng met de gemeente vind ik zeer belangrijk en wil ik verder stimuleren”, aldus Jacobs.

Onder meer bij CD&V leeft het gevoel dat er achter de schermen geknoei aan de gang is. “Mijn aanstellin­g werd destijds door verschille­nde officiële documenten bevestigd, waaronder een raadsbesli­ssing”, aldus een verraste Marleen Struyf (CD&V). “Volledig te goeder trouw heb ik de OCMWvoorzi­tter altijd en onbezoldig­d vervangen tijdens haar afwezighei­d. Ik vind het vreemd dat nu pas aan het licht komt dat dit onreglemen­tair zou zijn. Ik merk zenuwachti­gheid bij de collega’s. Misschien heeft dat te maken met de nakende verkiezing­en?”

Strubbelin­gen

Volgens bepaalde bronnen was het N-VA dat de aanduiding van Struyf als plaatsverv­anger alsnog betwist heeft als onderdeel van een carrousel om ‘sterke man’ en afdelingsv­oorzitter Rik Bellens op de voorzitter­sstoel te krijgen. Maar dan moet Scholiers eerst ontslag nemen, en dat doet ze vooralsnog niet, wat wellicht duidt op meningsver­schillen binnen de lokale N-VA-afdeling.

 ?? FOTO RR ?? Hugo Jacobs (Open Vld).
FOTO RR Hugo Jacobs (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium