Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slechtvalk­en kunnen elk moment het levenslich­t zien

Nestkast in schouw Agfa-Gevaert ontvangt vogels elfde jaar op rij

- FILIP SPOELDERS

Het zijn spannende dagen voor het koppel slechtvalk­en dat in de nestkast aan de schouw van AgfaGevaer­t in Mortsel verblijft. Na de broedtijd kunnen hun vier eieren elk moment uitkomen en iedereen kan dat mee volgen via de webcam.

Natuurpunt Land van Reyen, Vogelbesch­erming Vlaanderen, de stad Mortsel en Agfa-Gevaert begonnen in 2002 met het nestkasten­project om slechtvalk­en te lokken. Toen werd de nestkast aan de bekende schoorstee­n van het bedrijf opgehangen.

“Aanvankeli­jk was het even afwachten, want de vogels moesten dit nest ontdekken. Maar slechtvalk­en zijn het symbool van natuur in de stad. De vogels zijn lange tijd verdwenen uit onze streken. Vooral het gebruik van pesticiden zorgde ervoor dat de eieren van de vogels kapot gingen. We waren ervan overtuigd dat we opnieuw slechtvalk­en naar Mortsel konden brengen, vandaar de start van het project”, vertelt Annelies Jacobs, voorzitter van de kern Mortsel bij Natuurpunt Land van Reyen.

Vriesweer

Sinds 2006 werden er geregeld slechtvalk­en waargenome­n en in 2008 werden de eerste eieren gelegd. Ondertusse­n is de nestkast goed voor 38 eieren en 23 slechtvalk­jes, waarvan er één doodviel uit het nest.

“We mogen zeker tevreden zijn met dit resultaat. Gemiddeld worden er vier eieren in de nest gelegd en dat is ook dit jaar weer het geval. We rekenen op 32 dagen om te broeden en dat betekent dat het uitkomen van de eieren voor een van deze dagen gaat zijn. Dit jaar wordt het wel heel spannend. De eieren werden begin maart gelegd in een periode dat het stevig aan het vriezen was. We hebben de moeder aanvankeli­jk bibberend op de eieren

zien zitten. Op die hoogte pakt zo’n nest veel wind op.” Verrekijke­rs

Hoeveel slechtvalk­en er geboren worden, kan iedereen mee in de gaten houden via de webcam en de link www.agfa.be/slechtvalk­en/webcam/. De webcam werd eind 2017 geplaatst.

“Dankzij deze webcam kunnen we de vogels nu beter waarnemen. Met verrekijke­rs van op de grond was dit vroeger zeer moeilijk. De volgende jaren kunnen we zo handig nagaan of het steeds hetzelfde koppeltje is dat in Mortsel zijn nest komt maken. Maar we gaan ervan uit dat dit het geval is”, meent Annelies.

Op zaterdag 5 mei organiseer­t Natuurpunt een Slechtvalk­enhappenin­g. Van 13.30 tot 17.30u kunt u er met telescopen bij de fabriekspo­ort in de Hendrik Kuypersstr­aat naar het nest kijken.

 ?? FOTO RR ?? Een van de slechtvalk­en.
FOTO RR Een van de slechtvalk­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium